Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás opary? 12 věcí, které byste o nich a jejich léčbě měli vědět!

19. února 2018 | 06:00

Nehezký hnisavý bolák, který se nejčastěji objevuje na rtech, je nejrozšířenější infekcí na světě. Když se jednou jeho virový původce dostane do organismu, usídlí se v něm a spokojeně dříme, dokud mu oslabená imunita nedovolí projevit se. Nejčastěji se objevuje v zimě, kdy trpíme virózami a máme oslabenou imunitu. Co je dobré o oparech vědět? Na to odpoví praktický lékař a homeopat Štěpán Mach.

1. Co opary způsobuje?

Tohle nepříjemné onemocnění je vyvolané virem Herpes simplex virus 1 (HSV 1). Je to častý parazit periferního nervového systému, jak říkají lékaři. Většina lidí se s ním setká už v prvních letech života – nejčastěji zcela bez příznaků nebo se projeví výsevem aftu na sliznici úst. Pak si virus vybuduje "základní tábor" ve spádovém nervovém uzlíku a při oslabení organismu vycestuje ven podél nervového vlákna.

2. Můžu nějak poznat, že se opar začíná aktivovat?

Že se opar chystá opět ukázat, poznáme přibližně dva dny před výsevem puchýřků. Na rtech nejprve cítíme pálení, svědění, mírný tlak nebo brnění. Lokalita může být i citlivá. To je ideální čas pokusit se výsev zastavit. "Pomoci může v některých případech doplněk stravy HerpeNorm nebo Herpexin – je k sehnání ve formě tablet s obsahem aminokyseliny L-lysin a zinku. Hodí se také pro urychlení hojení už vysetého oparu," radí doktor Mach.

3. Proč se nedá zničit třeba jako chřipka?

Teoreticky je možné virus zlikvidovat, ale vhodné léky by člověk musel užít prakticky hned po nákaze. A jak už bylo řečeno, ta prvotní probíhá prakticky bez příznaků. Nemocný by prostě nějak musel vědět, že se právě nakazil, což je obvykle nemožné.

4. Je skutečně opar tak moc nakažlivý, jak se traduje?

Ano, je vysoce infekční. Obzvlášť velký pozor by si měli dávat lidé s vysetým oparem v případě, že mají doma děti do pěti let. Ty totiž ještě nemají dokonale vyvinutý imunitní systém a nákaza u nich může mít těžký průběh. Největší nebezpečí hrozí dětem do jednoho roku, pro ně může mít infekce i fatální následky. Opar je navíc nakažlivý po celou dobu výsevu – nebezpečí hrozí dokonce ještě i v době, kdy už se puchýře vyhojily a objevily se strupy. Je proto nutné umýt si ruce po každé aplikace hojicí masti, abyste si opar neroznesli po celém obličeji.

5. Jak přesně se opar přenáší?

Například společným zubním kartáčkem, příbory, společnými ručníky, pitím ze stejné skleničky, společnou rtěnkou nebo líbáním.

6. Můžu po objevení oparu používat stále stejný zubní kartáček?

To se důrazně nedoporučuje. Starý kartáček si vyměňte za nový ihned, jak ucítíte známé nepříjemné svědění a podobné příznaky, které ohlašují příchod oparu. Tento kartáček pak vyhoďte i po zmizení oparu a opět si kupte nový. Kartáček je totiž vhodným místem pro přežití viru – pokud byste ho vyměnili, hrozí další infekce.

7. Pomůže urychlit hojení, když si opar propíchnu?

Nepomůže, naopak to může léčbu zkomplikovat, protože se do rány může dostat bakteriální infekce. Okolí oparu pak otéká, silně bolí, postižený člověk mívá i zvýšenou teplotu, nebo dokonce horečku.

8. Co výsev oparu konkrétně podněcuje?

Obecně jde o sníženou obranyschopnost, například vlivem virózy. Konkrétními příčinami můžou být u žen hormonální výkyvy, ale také psychická zátěž. "Občas můžou herpes vyvolat i potravinové alergie," dodává doktor Mach.

9. Pomáhá při léčbě oparu přírodní léčba?

Pomáhá, ale nezabere vždy a každému. Proto přírodní recepty fungují nejčastěji metodou pokusů a omylů a pacient musí vyzkoušet, co konkrétně jemu nejvíce pomáhá.

10. Co se vyplatí vyzkoušet?

Osvědčená je například lékořice. Obsahuje totiž kyselinu glycyrrhizinovou, která dokáže zabíjet virové buňky, které opar způsobují. Kromě klasického lékořicového pendreku zabírá i lékořicový prášek, který se smíchá s trochou vazelíny nebo kakaového másla. „Vytvoříte tak mast, kterou si několikrát denně postižené místo potíráte,“ říká bylinkářka a léčitelka Kateřina Šimková. Lékořice by se ale neměla používat déle než týden. Dále pomáhají mléčné obklady. Do vlažného mléka namočte vatový tampon a na deset minut si ho přiložte na opar. Denně opakujte alespoň pětkrát. Vyzkoušet můžete také med, který má antibakteriální účinek, a navíc se snadno aplikuje – prostě si ho trochu naberte na prst a namažte na postižené místo. 

11. Pomáhají bylinky?

Ano, na léčbu oparu se hodí především aloe vera – boláky je třeba potírat čerstvou šťávou nebo gelem. Ideální je, když máte rostlinu doma. Ale pozor, je rozdíl mezi aloe vera určenou k léčbě a tou, která je na okrasu – poradit by vám měli v květinářství. Zabírá také meduňka. Spařené lístky se aplikují přímo na opar několikrát denně. 

12. Je pravda, že pomáhají homeopatika?

Ano, jako první volba na řešení akutního stavu se hodí Oscillococcinum. Ihned při pocitech pálení a mravenčení na místech obvyklého výsevu užijte jednu tubičku a potom ještě po hodině další dvě (celkem tedy tři tubičky v průběhu tří hodin). Když je tento lék nasazený včas, účinně aktivuje imunitní systém, takže tělo s herpes virem zabojuje. Dalším vhodným lékem je Apis mellifica 30 CH. Pět granulí léku se podává při pocitech pálení a píchání v místě budoucího puchýře. Dávka se opakuje třikrát za den. Když se objevují opary především při pobytu u moře nebo na horách a vyseje se více puchýřků najednou, je nejúčinnější Muriaticum acidum 15 CH. Lék se dávkuje opět po pěti granulích třikrát denně až do úplného zahojení. 



Autor: sia
Video se připravuje ...