Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tajemství vonného dechu: Proč někomu páchne z úst?

  • Zuby si čistíte, o ústní vodě také víte, a přesto váš dech nevoní?
    11. ledna 2016 | 06:00

    Stává se vám, že s někým hovoříte a on se nenápadně od vás snaží odklonit? Možná je to nepříliš vábným aromatem, které se vám line z úst. Bohužel si to často ani neuvědomujete, protože o svou ústní hygienu dbáte – nebo si to alespoň myslíte – dostatečně. Zkuste těchto pár babských rad, jak se toho zbavit!

  • Pijte vodu

    ...
    Autor: Shutterstock
    Může to znít až příliš jednoduše, ale váš celý problém možná tkví pouze v tom, že pijete málo vody. Bakterie v ústech se pak množí rychleji. Mikroorganismy se totiž živí zbytky jídla, které uvízly mezi zuby. V některých případech může být zápach z úst způsoben i rozkládajícími se bakteriemi na jazyku a dásních. V obou případech ale pomůže voda, protože mimo jiné neutralizuje bakterie, které mají nelibý odér na svědomí.
  • Probiotika mají zelenou!

    Bílý jogurt obsahuje probiotika, která vás mohou zbavit zápachu z úst.
    Autor: Shutterstock.com
    Špatných mikrobů v ústech, které to vše mají na svědomí, se zbavíte, pokud posílíte mikroby ve střevech. I když to zní divně, tak skutečně srovnáním mikrobů ve střevech pomůžete i svým ústům. Ta správná probiotika najdete v bílém jogurtu nebo třeba v kefíru.
  • Dejte si zinek

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže se kromě nevalné vůně z úst perete také s popraskanými koutky, pak to může znamenat, že vám chybí zinek. Tento minerál posiluje imunitu a navíc, neutralizuje mikroby a zabíjí bakterie v ústech, které by mohly být spouštěči zánětu. To je důvod, proč bývá v mnohých ústních vodách zinek obsažený. Najdete ho i v dýňových semínkách, masu, ořeších, meruňkách nebo obilných klíčcích.
  • Fenykl místo tabáku

    Fenykl
    Autor: shuterstock.com
    Kdybyste žvýkali tabák, určitě by to vašemu dechu nijak neprospělo. Ale pokud budete žvýkat fenykl, budete se moct se špatným dechem jednou provždy rozloučit! Tato bylinka má totiž silné antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti. Stačí párkrát denně žvýkat lžíci fenyklu, který navíc podporuje produkci slin, a máte po problému.
  • Ústní voda ze skořice

    Ze skořice si můžete vyrobit ústní vodu, co vás zbaví zápachu.
    Autor: profimedia.cz
    Právě ta obsahuje aldehydy, které pomáhají neutralizovat pach vycházející z úst. Tyto látky navíc ničí bakterie, které ho způsobují. Pokud byste ale měli skořici žvýkat podobně jako fenykl, měli byste rázem problémy i se zuby. Je moc tvrdá. Proto dejte jednu lžičku mleté skořice vařit do hrnce s vodou, přidejte bobkový list a kardamom a výluh používejte jako domácí ústní vodu.
  • Chroupat, chroupat, chroupat

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud jste to ještě neudělali, pak do svého jídelníčku zařaďte co nejvíce syrové zeleniny. Ne, nenabádáme vás, abyste se přidali k těm, kteří drží raw dietu. Ale ovoce a zelenina, které jsou bohaté na vlákninu, vám pomůžou odstranit ze zubů plak. Nejlepšími společníky jsou mrkev, jablko, kedlubna, ředkvičky…

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...