Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 věcí, které se vám snaží říct nehty o vašem zdraví

  • 24. února 2018 | 06:00

    Strávíme mnoho času pilováním, lakováním a zdobením svých nehtů, ale občas se zapomínáme zaměřit na to, v jakém stavu doopravdy jsou. Přitom nám o našem zdraví mohou nehty prozradit víc, než si dovedeme představit. 

  • 1. Za žluté nehty může plísňová infekce

    Autor: iStock.com

    Pokud jste si všimli, že vám nehty začaly nehezky žloutnout, nemusíte se hned plašit. Žloutnutí totiž nemusí znamenat hned vážné onemocnění. Nejčastěji nám žloutnou proto, že často používáme barevný lak na nehty a zapomínáme na bezbarvý. Pokud si nehty ale nelakujete, a přesto vám žloutnou, může za to nejspíš plísňová infekce.  A jak k ní přijdeme? "Jednoduše. Stačí například bosí chodit v různých umývárnách či bazénech,“ zmiňuje lékařka Lucie Nováková. Žloutnutí může být ale také způsobeno tuberkulózou nebo zánětem štítné žlázy.

  • 2. Bílé skvrny vznikají následkem poranění

    Autor: iStock.com

    „Často slýcháváme, že tyto skvrny jsou příznakem nedostatku vitaminů. Není to ale pravda. Jedná se spíše o reakci nehtového lůžka na nějaká starší zranění,“ říká Lucie Nováková. Skvrnky samy nezmizí, je potřeba počkat, až nehet doroste. Nic vážného to ale neznamená. V případě, že se objeví bílé skvrnky s tmavými okraji, zbystřete. Může se jednat o příznak žloutenky.

  • 3. Za hnědé až černé skvrnky může infekce srdeční chlopně

    Autor: iStock.com

    Pokud si neuvědomujete, že byste se někde uhodili, a skvrnky pod nehty tak vznikly jako modřiny, mohou být příznakem infekce srdeční chlopně nebo melanomu. V tomto případě na nic nečekejte a neprodleně navštivte lékaře.

  • 4. Proláklina signalizuje kožní problémy

    Autor: Shutterstock.com

    Všimli jste si, že se vám na nehtech začíná dělat "lavůrek" – vypouklina dovnitř?  Tento problém nejspíš signalizuje kožní potíže, nejčastěji lupénku, ekzémy nebo alopecii. Ve vzácných případech mohou "promáčknuté nehty" ale také signalizovat zánětlivé onemocnění kloubů.

  • 5. Modré nehty znamenají plicní infekci

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nehty, na kterých se objevuje namodralý nádech, mohou signalizovat nedostatek kyslíku ve vašem těle. Může se tak projevovat plicní infekce. Velmi jemný namodralý nádech nehtů je zase typický pro některá stadia cukrovky. Modré nehty mají také lidé s nemocným srdcem.

  • 6. Za odlupování může plíseň

    Autor: Shutterstock

    Některým z nás zkrátka příroda nenadělila silné a pevné nehty. Pokud se nehty však začnou odlupovat ve větších kusech, může to znamenat plísňovou infekci nebo také nadměrnou nebo nedostatečnou činnost štítné žlázy. Zároveň byste nehty neměli dlouho máčet v mycích přípravcích. Při mytí nádobí raději nasaďte rukavice.

  • 7. Rýhy vznikají stresem nebo špatnou výživou

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vám rýha běží od lůžka nehtu až na jeho vrchol, je to sice nehezká, ale neškodná součást stárnutí nehtu. Můžete proto použít výživný olej na kůžičky, který by mohl pomoct. Pokud se vám ale začnou dělat na nehtu horizontálně z jedné strany na druhou vedoucí "hřebeny", může se jednat o porušenou syntézu bílkovin, která může být způsobena špatnou výživou, stresem. Nebo se může jednat o následek chemoterapie. „Naopak vodorovné drážky mohou být příznakem vážnějších komplikací. Můžou se totiž objevit u pacientů trpících tyfem či spálou," dodává lékařka.


Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...