Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Deprese je v módě: Čechů na antidepresivech rapidně přibývá

Co může za zvýšenou potřebu Čechů zobat antidepresiva?
19. dubna 2014 | 12:00

Stále více lidí řeší stres a nespokojenost osvědčenou pilulkou. V loňském roce Češi spotřebovali o 4,8 milionu léčiv více než v roce 1989. Čím je tato nadspotřeba antidepresiv, které denně polyká asi 5% Čechů, způsobena? Jsou snad Češi více duševně nemocní než před pětadvaceti lety?

Jak fungují antidepresiva

Antidepresiva upravují v mozku hladinu neurotransmiterů – serotoninu, dopaminu a dalších, které přenášejí nervové vzruchy. Jejich účinek je znatelný až po několika týdenním užívání a nevzniká na nich závislost. Léky tlumí nejen deprese, ale také úzkost a sociální fóbie. Podle odborníků jsou ale mnohem nebezpečnější anxiolytika, mezi které patří například Xanax nebo Neurol. Tyto léky účinkují okamžitě a může na nich lehce vzniknout závislost.

Za vyšší spotřebu mohou rozvody i praktičtí lékaři

Podle odborníků stojí za větší spotřebou antidepresiv rychlejší životní tempo, které jde ruku v ruce se stresem a přehnanými nároky na každého z nás, ale také to, že je mohou předepisovat i praktičtí lékaři. Ti je podle psychiatrů často podávají i lidem, kterým by k řešení problémů stačila terapie, která je v případě lehkých a středně silných depresí mnohem účinnější.

Prášky na uklidnění už ale dávno nezobou jen upracovaní lidé středního věku, ale čím dál častěji také děti školního věku. Podle lékařských studií se každoročně zvyšuje počet dětí vykazujících známky depresí, i na ně totiž negativně působí zvyšující se nároky společnosti. Děti jsou často nadprůměrně ambiciózní a ctižádostivé a rodiče jim často nenechávají prostor k odpočinku a podporují v nich rivalitu a soutěživost.

A to je důvod, proč stále častěji děti trpí sociálními fóbiemi a právě depresemi. Antidepresiva sice mohou dětem na čas ulehčit život, ale hrozí, že pokud jimi řeší stres v dětství, pravděpodobně na ně budou spoléhat i v dospělosti a život si bez nich nebudou umět představit.

Stejně jako životní tempo, má na vyšší spotřebu antidepresiv vliv také vyšší rozvodovost a samozřejmě stoupající nezaměstnanost. Lidé středního věku dlouhodobě bez práce, absolventi škol, kteří nemohou sehnat zaměstnání, ženy samoživitelky a muži, jež musejí zabezpečit i několik rodin najednou, to jsou prototypy lidí, kteří se uchylují k práškům na uklidnění. Stejně tak trend života singles, který se na první pohled může zdát báječný a bezstarostný, je často příčinnou depresí z absence spřízněné duše.