Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vůní proti depresím: Vsaďte na jasmín, růži a bazalku

Aromaterapie
12. listopadu 2013 | 14:00

Každý z nás má čas od času špatnou náladu, někdy se s ní už probudíme, jindy nám ji během dne něco nebo někdo zkazí. Jak si ale náladu zlepšit? Zkuste sáhnout po aromaterapii, vůně totiž dokáže s vaší myslí opravdové zázraky.

K léčbě aromaterapií budete potřebovat jen jedinou důležitou věc, kvalitní esenciální oleje, vysoce koncentrované vonné látky, které se pro léčebné účely ředí vodou nebo oleji. Jejich účinkům můžete a nemusíte věřit, v každém případě je aromaterapie tím nejpříjemnějším, co si můžete dopřát.

Koupel
Autor: Shutterstock.com
Jak si užít vůně

Je mnoho způsobů, jak si provonět mysl a naladit se na dobrou náladu. Nejúčinnější je parní inhalace, protože se vůně snadněji dostává k centru nálad v mozku.

Skvělou a hlavně velmi příjemnou volbou je přidání éterického oleje do horké koupele. Vůně se uvolňuje a prostupuje nejen vaší mysl, ale doslova celé tělo, které tak může lépe léčit. Postačí vám 6-10 kapek kápnout do vany a přidat 2 lžíce mléka, díky kterému se vůně mnohem lépe nese.

Pokud svou oblíbenou vůni použijete do aromalampy, provoníte s ní celý byt a navodíte si nejen lepší náladu, ale také příjemnou atmosféru. Stejně tak se oleje mohou použít tak, že pár kapek kápnete na polštář, na kterém v noci spíte, už ráno se tak budete probouzet příjemně nabuzeni.

Aromaterapie
Autor: Shutterstock.com
Vůně proti stresu a špatné náladě

Aromaterapie má širokou škálu použití, každý éterický olej má své účinky, některý dokáže zahnat stres, jiný pomáhá při bolestech zad, kloubů nebo při migréně.

Proti stresu: Stresové situace nás každodenně provázejí, ať už v práci, při nákupech nebo během cestování. Abyste se stresu zbavili, budete se muset na chvilku zastavit a zklidnit mysl. Ideální k tomu bude použít vůni jasmínu, levandule, smyslného santalového dřeva nebo heřmánku. Trochu toho povzbuzení a nové energie vám pak dodají citrusové plody: Grapefruit, mandarinka nebo limetka.

Aromaterapie
Autor: Shutterstock.com
Když cítíte úzkost: Stres se může snadno přehoupnout v úzkost, ať už z lidí, činností nebo jen situací. Taková úzkost nám může pořádně zkomplikovat život, proto je důležité se jí zbavit hned v počátcích. Jděte na ní zlehka a zažeňte ji vhodnou vůní. Strachu a úzkosti vás nejlépe zbaví bergamot, cedrové dřevo, růže nebo neroli.

Nebuďte smutní: Se špatným počasím na nejednoho z nás padá smutek, který dokonce nemusí mít žádnou zvláštní příčinu, prostě jej jen máme. Zbavit se ho můžete jednoduše díky kadidlu, vůni ylan-ylang, jasmínu a levanduli nebo citrusovým plodům.

Probuďte se: Ubývající světlo, zatažená obloha a častý déšť, to jsou jedny z příčin toho, že se cítíte unaveni. Navoďte si příjemnou atmosféru k odpočinku za pomoci bazalkového éterického oleje, máty a rozmarýnu nebo povzbuzujícího zázvoru. Stačí si kápnout pár kapek na polštář a vůně už bude pracovat sama.

Aromaterapie
Autor: Shutterstock.com
Namíchejte si vlastní vůni

Můžete se spoléhat na osvědčené vůně, které uklidňují, povzbuzují nebo mají erotický náboj, ale co takhle vyzkoušet vlastní směs olejů. Pokud máte odvahu experimentovat, namíchejte si vlastní originální kombinaci, která bude prostupovat váš domov.

Video se připravuje ...