Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor! 14 rakovinotvorných potravin, které denně jíme

  • U nás nejoblíbenější ovoce - jablka, obsahují paradoxně neuvěřitelné množství rakovinotvorných pesticidů.
    9. dubna 2014 | 10:07

    Statistika hovoří jasně! Každý 3. obyvatel České republiky v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Na vině může být i to, co jíme. Přinášíme vám seznam 14 potravin, které s největší pravděpodobností konzumujete každý den, a které mohou obsahovat karcinogeny nebo jsou v podezření, že způsobují rakovinu.

  • Ovoce z obchodů

    U nás nejoblíbenější ovoce - jablka, obsahují paradoxně neuvěřitelné množství rakovinotvorných pesticidů.
    Autor: profimedia.cz
    Plody, které nejsou organické (bio) jsou kontaminovány pesticidy a nebezpečnými hnojivy. Pesticidy jsou přitom pro člověka stejně toxické, jako pro hmyz. Nejhůře jsou na tom paradoxně jablka, která konzumujeme asi nejčastěji. Pesticidy byly prokázány na více než 98 procent všech testovaných jablek. Hned za nimi je celer, na třetí místě jahody, následují broskve špenát, nektarinky, hrozny, sladká paprika a brambory. Ani důkladné umytí vás těchto chemických látek nezbaví na sto procent.
  • Průmyslově zpracované maso

    Uzeniny je nejlepší uskladnit ve spíži
    Autor: Foto – scom
    Dlouhý seznam zahrnuje nejen klobásy, párky v rohlíku, slaninu, ale i většina masných produktů, které například obědváte. Všechno zpracované maso obsahuje mnoho chemikálií a konzervačních látek, včetně dusičnanů sodíku, které dělají to, že potraviny vypadají atraktivní a svěží. Patří však mezi známé karcinogeny.
  • Limonády

    Víte, co jíte?
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou doslova nabité cukrem, umělými barvivy a potravinářskými chemikáliemi, jako je derivát 4-methylimidazolem (4-MI). Nemůžeme se proto ani divit, že bylo prokázáno, že způsobují rakovinu.
  • Rafinované rostlinné oleje

    Udělejte si zdravý "supersalát"!
    Autor: profimedia.cz
    Rostlinné oleje nelze extrahovat přirozeně, jako třeba máslo. Není příliš známo, že původně nebyly určeny pro konzumaci, ale měly sloužit v průmyslu pro mazací zařízení, míchání barev anebo jako nová generace automobilových paliv. Často jsou dezodorizovaný a barvené, aby vypadaly chutněji. Rizika rakoviny, srdečních chorob a mnoha dalších nemocí lze snížit náhradou těchto polynenasycených a rafinovaných rostlinných olejů za oleje zpracovávané za studena, obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem.
  • Rafinovaná bílá mouka

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Rafinovaná bílá mouka je v mnoha zpracovaných potravinách. Má velmi vysoký glykemický index, takže po její konzumaci se rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi a může být přímou příčinou diabetu. Navíc je rafinovaná mouka bělená chlorem a ošetřená bromem, dvěma jedovatými chemikáliemi pro štítnou žlázu i další orgány. A obsahuje velké množství sacharidů, které, jak bylo prokázáno, mají souvislost s rakovinou prsu u žen.
  • Rafinované cukry

    ...
    Autor: Shutterstock
    Rafinované cukry jsou těmi nejvýživnějšími potravinami pro rakovinné buňky, podporují totiž jejich růst. A protože dorty, koláče, sušenky, limonády, ovocné šťávy, hotové omáčky, cereálie, a mnoho dalších velmi populárních potravin, které denně konzumujeme obsahuje většinou nemalé množství těchto cukrů, není divu, že je rakovina v posledních letech na vzestupu.
  • Umělá sladidla

    Aspartam se skrývá ve sladidlech pod různými názvy...
    Autor: Profimedia.cz, scom
    Většina lidí používá umělá sladidla buď proto, aby zhubla, nebo proto, že mají cukrovku a musí se vyhnout cukru. Existují ale četné studie, které ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují umělá sladidla, například v limonádách, kávě nebo čaji, ve skutečnosti přibývají na váze.
    Nemluvě o tom, že umělá sladidla zabraňují vašemu tělo sledovat svůj denní spotřebu kalorií a tělo tak touží ještě více po sladkostech.
    Navíc existuje stále více důkazů, že chemikálie, které tyto sladidla obsahují, zejména aspartam, jsou smrtelně jedovaté pro tělo a mohou způsobit rakovinu.
  • Light a DIA potraviny

    Light jogurty jsou často přislazované.
    Autor: shuterstock.com
    Dietní potraviny, včetně těch mražených, které jsou označovány jako "DIA", "light"nebo "s nízkým obsahem tuku", včetně lehkých limonád, zpravidla obsahují aspartam. A jak už jsme uvedli v minulém bodě, existují četné studie, které ukazují, že aspartam způsobuje mnoho onemocnění, jako je rakovina, vrozené vady a srdeční problémy.
  • Losos

    losos
    Autor: Shutterstock.com
    I když jsou ryby jednou z vůbec nejzdravějších potravin, lososa byste se měli vyvarovat. Alespoň toho, který není uloven v přírodě, ale pochází z farmového chovu. Ryby jsou zde totiž krmeny granulemi, které jsou kontaminovány chemickými látkami, antibiotiky, pesticidy a dalšími známými karcinogeny.
  • Bramborové chipsy

    Chipsy slaví!
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě toho, že jsou plné průmyslově vyráběných tuků a sodíku, obsahují umělé příchutě, mnoho konzervačních látek a barviv. Chipsy jsou smažené ve vysokých teplotách, aby byly křupavé, a právě to je příčinou, proč obsahují akrylamid, známý karcinogen, který je také v cigaretách.
  • Konzervovaná rajčata

    Konzervovaná rajčata
    Autor: Shutterstock.com
    Ve skutečnosti odborníci příliš nedoporučují většinu konzervovaných potraviny, mají totiž obavy z materiálů, které plechovky obsahují. Vnitřek téměř všech konzerv obsahuje často chemickou látku zvanou bisfenol-A (BPA). Studie týkající se této sloučeniny naznačují, že může vést k neplodnosti, onemocnění srdce a mnoha dalším nemocem. Rajčata jsou ale mimořádně nebezpečnou surovinou kvůli jejich vysoké kyselosti, která jak se zdá způsobí, že  BPA se z plechovky extrahuje do samotných rajčat.

  • Popcorn z mikrovlnky

    popcorn
    Autor: Shutterstock.com
    Tyhle malé sáčky s popcornem jsou vážně skvělé. V minutě máte na stole mísu plnou chutné pochutiny. Zřejmě by vás vůbec nenapadlo, že by mohly být nebezpečné pro vaše zdraví, ale jsou. Sáček totiž obsahuje chemické látky, které se, jak výzkumy ukázaly, ukládají do jater a způsobují rakovinu slinivky, nádory, neplodnost, a jsou definovány jako známé karcinogeny.
    Popcorn navíc obsahuje diacetyl, který jak je známo, způsobuje rakovinu, případně vede k poškození plic.
  • Potraviny s vysokým obsahem soli, nakládané nebo uzené

    ...
    Autor: shutterstock.com
    O těchto potravinách, jako jsou například slané pochutiny, klobásy, salámy a mnoho dalších je známo, že způsobují vyšší výskyt rakoviny žaludku.
  • Geneticky modifikované potraviny

    Geneticky modifikované potraviny
    Autor: Shutterstock.com
    Geneticky modifikované organismy, obvykle označované jako GMO, jsou potraviny, které byly modifikovány chemikáliemi a pěstované s chemikáliemi. Je známo, že tyto chemické látky způsobují vrozené vady a rychlý růst nádorů, alespoň u zvířat. Bohužel, téměř všechny zrna, včetně sójových bobů, pšenice a kukuřice, jsou už dnes pěstovány prostřednictvím geneticky modifikovaných organismů.

Diskuse ke článku
.