Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zázračné bylinky díky kterým se zbavíte PMS i depresí!

Bylinky pomohou zahnat různé neduhy, včetně menstruačních bolestí a depresí
20. října 2013 | 06:00

Bolí vás břicho, záda i hlava a navíc jste přecitlivělá, podrážděná a lítostivá - jako každý měsíc. Nic nového pod sluncem. Muži mají rýmičku, my ženy si užíváme premenstruační syndrom. Zapomeňte ale ode dneška na polykání prášků a porazte ho speciálním čajem.

 



Všechny příznaky tohoto období před menstruací by se daly shrnout do jednoho jediného výstižného slova - deprese. Budiž vám útěchou, že v tom alespoň nejsta sama (i když se tak váš muž možná občas tváří). Náladovost se ruku v ruce snoubí s nepříjemnou bolestí hlavy nebo křečí v podbřišku a vy jste z toho, jako každý měsíc, zoufalá. Na pomoc si ale nemusíte brát pouze léky.

Čáry s třezalkou

Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
Autor: Shutterstock.com
Vaším hlavním spojencem "bez chemie" je rostlinka zvaná třezalka, o které kolují pověsti, že prý pomáhá hlavně ta sbíraná o kouzelné noci „na svatého Jána“ (24. června). Mýty o třezalce a jejích čárech ale mají vcelku racionální jádro. A ani nemusíte shánět tu svatojánskou, funguje každá.

Bylinkové čaje jsou velmi účinné.Věděly to už naše prababičky.
Autor: profimedia.cz
Skvěle pomáhá zvládnout psychickou zátěž, zbavuje stresu, úzkosti a vrací mysl k pozitivním myšlenkám. Navíc se užívá i k uvolnění křečí trávicího ústrojí, při žaludečních a střevních problémech.  Dovedete si představit nějaké lepší využití, než právě v období před mensruací?

Jako z čajovny

Jak připravit třezalku, aby její účinek byl co nejsilnější? Jednoduše z ní uvařte čaj. Jednu lžičku sušené kvetoucí nati zalijte 250ml vařící vody a nechte 10 minut vyluhovat pod pokličkou. Neslaďte a pijte podle potřeby jednou až třikrát denně, asi 20 minut po jídle.

Dva měsíce a dost

Neužívejte třezalku pokud se léčíte s depresemi!
Autor: Shutterstock.com
Jako vše se ani bylinná léčba nesmí přehánět. Je proto důležité, abyste třezalku neužívala dlouhodobě - maximum je dva měsíce v kuse. Pokud se ale omezíte na jeden týden v měsíci, zrovna když trpíte PMS, je všechno v pořádku.

Pozor si dejte také v případě, že užíváte léky proti depresím. V takovémto případě je třezalka přímo zakázaná! Je to prostě bylinka, která má svoji sílu a neměla byste to ignorovat!

Kontryhel do zásoby

Svěřte své zdraví do rukou třezalky a kontryhelu.
Autor: profimedia.cz
Při trablech s PMS můžete vsadit i na kontryhel - ryze ženskou bylinku, která má schopnost navracet tělu ztracenou harmonii. Zklidňuje bolest a pocuchané nervy, je skvělý při menstruačních poruchách, upravuje nadměrné krvácení a tlumí menstruační bolesti. Navíc má schopnost posilovat ženské pohlavní orgány, především dělohu.

Rozhodli jste se vyzkoušet i čaj z kontryhelu? Pak přelijte 2–4 čajové lžičky bylinky 250ml vroucí vody a nechte jen krátce přejít varem. Poté 10 minut louhujte. Pijte dva šálky denně.

Autor: zuz