Co vás nejvíc zajímá:
Jak naložit ředkvičky
Recept na krémovou ředkvičkovou polévku
Účinky na zdraví
Proč ředkvičky pálí
Kdy je sázet
Vybrat si můžete mezi různými odstíny červené, k dostání jsou ale i odrůdy s bílými, žlutými, fialovými nebo červeno-bílými plody. Plody pak bývají kulovité nebo válcovité a podle druhu se liší i chuť – od vodové až po hodně pálivou. Zato všechny mají společný obsah cenných látek, mezi které patří vitaminy C, A, B a K, kyselina listová, minerální látky, a vynikají i nízkým množstvím kalorií.
Léčivé účinky
• Hubí bakterie, viry a plísně.
• Čistí ledviny, játra a žlučník, pomáhají rozpouštět žlučové kamínky.
• Jsou prospěšné při hubnutí, ekzémech a problematické pleti.
Náš tip: Při nákupu vybírejte jen na pohmat pevné a křupavé plody, které nemají ovadlé listy. Doma je skladujte v ledničce v přihrádce na zeleninu v papírovém sáčku. Takto vydrží čerstvé několik dní.
Proč ředkvičky pálí? Nejen o tom si ve videu povídáme s profesionální „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou.
Pěstování v truhlíku i na záhoně
ZÁHON: Výhodou je, že ředkvičky poměrně rychle rostou. Na záhon je vysévejte od dubna a první úrody se dočkáte už po měsíci. Výsev raných odrůd je možný už na konci února, půda by ale měla mít víc než 5 ºC, proto ji raději chraňte netkanou bílou textilií.
TRUHLÍK Ředkvičky lze pěstovat i na okenním parapetu. K tomu potřebujete nádobu s hloubkou okolo 25 cm, tu naplňte substrátem pro pěstování zeleniny. Semena vysévejte asi centimetr hluboko a pravidelně zavlažujte, aby půda nevyschla. Rozhodně to ale se zálivkou nepřehánějte, aby rostlinky neplesnivěly.
Využití v kuchyni
Syrové je můžete nakrájet či nastrouhat do salátu a pomazánek nebo je můžete upéct či uvařit. Nakrájené bulvy jsou pak výborné i nakládané. Využít pak můžete také květy a listy, které vám budou chutnat v salátu nebo jako špenát.
Náš tip: Objevte také méně známé ředkvičkové lusky. Více se o nich dozvíte v tomto videu.
Nakládané ředkvičky
Autor: iStock.com
Potřebujete:
- 1 svazek ředkviček
- 100 ml vinného octa
- 100 ml vody
- 100 g cukru krupice
- špetku soli a koření podle chuti
Příprava:
V menším kastrolu smíchejte vinný ocet, cukr, sůl a vodu a přiveďte k varu. Po chvíli odstavte. Ředkvičky nakrájené na tenké plátky dejte do sklenice a zalijte je ještě horkým lákem. Uzavřete a skladujte v lednici, kde vydrží několik dní.
Krémová polévka
Potřebujete:
- 2 svazky ředkviček
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- 800 ml zeleninového vývaru
- 4 brambory
- 250 ml smetany
- pepř, sůl
Příprava:
Nakrájejte cibuli a zpěňte ji na másle. Přilijte zeleninový vývar a přidejte brambory nakrájené na kostky. Vařte, dokud brambory nezměknou. Pak je vyjměte a spolu s nakrájenými ředkvičkami a stroužkem česneku rozmixujte. Pyré přidejte do vývaru, dochuťte solí a pepřem. Na závěr přilijte smetanu.