Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dejte sbohem koláčům v podpaží: Víme, jak se nepotit!

Potí se každý a je to přirozené. Úpravou životního stylu však můžete pot přivést na správnou míru
15. června 2023 | 06:00

Není nic nepříjemnějšího, než když jen pár vteřin před důležitou schůzkou nebo během pracovního meetingu zjistíte, že máte nepříjemné koláče v podpaží. Kromě toho, že vám to na sebevědomí asi moc nepřidá, mohou vám skvrny od potu nenávratně poškodit i oblíbenou halenku. Jak jim co nejlépe předcházet?

Potí se opravdu každý. Než vás proto začnou popadat pocity hanby, myslete na to, že pot je důležitou funkcí lidského těla, která odvádí toxiny a škodlivé látky z organismu. Na druhou stranu tím, co můžeme ovlivnit, je množství odváděného potu a také předcházet nelibým projevům zvýšeného pocení. Pokud se chcete vyhnout vzniku nežádoucích koláčů způsobených nahromaděným potem, zkuste se nejprve zaměřit na faktory ovlivňující pocení. Jaké to jsou?

TIP NA  VIDEO: Jak se ochladit i bez klimatizace? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Jak se ochladit bez klimatizace? Víme jak na to! • VIDEO: Videohub

Vyřaďte potraviny, které podporují pocení

Prvním faktorem, který se jednoznačně podílí na tom, jak moc se potíte, je váš jídelníček. Ten je zapotřebí, pokud se během horkého počasí chcete méně potit, mírně upravit a odlehčit. Jako první z něj na nějaký čas vyřaďte ostrá kořeněná jídla i aromatické ingredience, jako je například česnek nebo cibule. Ty navíc způsobují změnu odéru tělesného potu. Mezi hodně dráždivé potraviny patří feferonky. Obsahují totiž kapsaicin vyvolávající v těle pocity přehřátí, a to přitom ani venku nemusí být horko. Po pozření feferonek se tím pádem začnete výrazně potit. Tělesnou teplotu zvyšují také alkohol i káva a čaj nebo jakékoliv další nápoje s obsahem kofeinu. Při časté konzumaci se aktivují potní žlázy, a vy se tak potíte mnohem víc. Pijte je proto s mírou.

Na trénink jedině s antiperspirantem

Podle výsledků jednoho z průzkumů japonských vědců se lidé, kteří pravidelně sportují zvýšeně potí, i když zrovna necvičí. Tím vám samozřejmě nikdo neradí, abyste přestala cvičit. Ba naopak. Díky sportu se neustále udržujete fit a ve formě. A dobrá kondice pak hlídá vaši postavu, aby netrpěla nadváhou či obezitou, která rovněž patří mezi důvody zvýšeného pocení.

Řešení je poměrně jednoduché. Na svůj příští trénink si nezapomeňte s sebou přibalit tuhý antiperspirant. Ten je účinnější než deodorant, protože obsahuje hliníkové soli přímo působící na potní kanálky. Při pravidelném používání je dokonce dokáže zúžit a tím předcházet potním koláčům a nadprůměrné produkci potu. Jestliže nemáte příliš přecitlivělou pokožku a víte, že se nadmíru potíte i bez fyzické zátěže, je pro vás antiperspirant vhodnější.

Pozor na chronický stres a hormony

Za zvýšeným pocením může být i dlouhodobý stres a hormonální změny. Pokud si právě procházíte nesnadným nebo náročným obdobím, je dost pravděpodobné, že za vaše potní koláče může mimo jiné právě i vaše současná situace. Těhotenství, porod, kojení, menopauza, zdravotní problémy nebo pracovní vypětí, to vše bývá na vině v případě větší tvorby potu. Zkuste udělat maximum proto, abyste si našla čas také na relax, případně, pokud víte, že prodělávané změny potrvají delší dobu, vsaďte na předchozí výše zmíněná opatření a než se váš život opět trochu uklidní, mějte po ruce spolehlivý antiperspirant. V drogerii už jsou k sehnání i přípravky určené přímo na eliminování pocení ze stresu. Určitě stojí za to je vyzkoušet.

Provětrejte svůj šatník

V neposlední řadě se při boji s potem zaměřte i na to, jaké nosíte oblečení. Zcela nevhodné jsou z hlediska pocení syntetické neprodyšné materiály a přiléhavé kousky. Naproti tomu jsou na nošení v létě ideální prodyšné materiály, jako je bavlna, hedvábí, bambus nebo len. Pamatujte na to, že se to týká nejen svrchních vrstev, ale také spodního prádla. V horkém letním počasí raději noste volné a příjemné oblečení, ve kterém se budete cítit pohodlně a vaše pokožka bude mít možnost volně dýchat a případný pot nebude tolik vidět. To ale není vše. Při problémech s nadměrnou tvorbou potu změňte i barvu svého oblečení, respektive jeho vzory. Sáhněte po barevných drobně vzorovaných halenkách, košilích a tričkách, na nichž případné koláče od potu nebudou tolik vidět. Naopak se raději vyhněte světlým blůzkám, přiléhavým bílým tílkům či topům.

Přípravky proti pocení a další kosmetické produkty pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

 

Autor: Tereza Brožová
Video se připravuje ...