Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hubněte spolu s vaším mazlíčkem: Znáte tyhle zvířecí sporty? Budou vás bavit oba!

  • 17. června 2023 | 06:00

    Chcete-li se cítit dobře, neměl by ve vašem denním režimu chybět pohyb a nejinak je tomu i u domácích mazlíčků. Ti potřebují ve své rutině zábavu a cvičení možná ještě více než lidé. Ideální je, když propojíte své pohybové aktivity s těmi, které budou bavit i vaše čtyřnohé kamarády. Takovým cvičením je například jóga s domácími mazlíčky, která právě zažívá boom po celém světě.

    Pohyb a kvalitní a vyvážená strava jsou základem každého zdravého organismu a jsou klíčové nejen u psů, ale i u koček. Díky aktivnímu životu jsou zvířata odolnější, mají optimální váhu, netrápí je obezita a s ní spojené zdravotní neduhy. Jsou aktivnější, hravější a hlavně zdravější.

  • Největší nešvar páníčků

    Nešvar některých majitelů spočívá v tom, že svému chlupatému mazlíčkovi chtějí takzvaně dopřát. “Podsouváním různých dobrot a podáváním nekvalitní, a hlavně nevhodné stravy svému zvířeti akorát nevědomky ubližují. Následně se dostávají do začarovaného kruhu, kdy jsou zvířata obézní a nechtějí se hýbat, jelikož jim pohyb může způsobovat různé obtíže. Každé kilo, u drobných koček každé deko, je pro domácího mazlíčka velkou zátěží, která výrazně ovlivňuje jeho fungování,” vyjadřuje se veterinářka Aneta Bártová. „Pro každého zodpovědného majitele domácího mazlíčka je jeho zdraví prioritou. K tomu, aby zvíře prospívalo, je důležité zajistit mu správný objem kvalitní stravy, dostatek pohybových aktivit a soustředit se i na péči o jeho mentální zdraví,“ dodává veterinářka.

    VIDEO: Podívejte se, kam vyrazit na koupačku se psem:

    Video se připravuje ...
    Koupání s vaším pejskem? Víme, kam musíte vyrazit! • VIDEO: Videohub

  • Cvičení pro každou tlapku

    Čas aktivně strávený s vaším mazlíčkem má jen samá plus. Ať už vyberete jakýkoliv sport či zábavu, poraďte se s odborníkem, že jsou pro vašeho mazlíčka vhodné. I pohyb u zvířat má totiž své zásady, které je nutné dodržovat. Málokdo například ví, že mazlíčka je potřeba před výkonem zahřát a po výkonu zchladit. Stejně jako u lidí je i u zvířat po fyzické aktivitě (kdy jsou svaly zahřáté) ideální zařadit strečink. Eventuálně svaly zahřejte masáží. Vždy protahujte i antagonistické skupiny svalů, které jsou zodpovědné za protichůdný pohyb, provádí flexi v kloubu a extenzi, jedny tedy sval natáhnou a druhé ho skrčí. A pokud se pejsek věnuje sportu se specifickým pohybem, zařaďte do domácího cvičení i kompenzační cviky, aby nedocházelo k jednostrannému zatížení určitých částí těla.

    Podívejte se, kam s pejskem v Praze na super vycházku:

    Video se připravuje ...
    Kam v Praze vzít pejska na krásnou procházku? My to víme! • VIDEO: Videohub

  • Mazlíci s nadváhou

    "Zátěž se v trochu jiném smyslu dotýká i mazlíčků s nadváhou, kteří mohou trpět na onemocnění kloubů a kostí, nadměrně zatěžují srdce i dýchací ústrojí. Obézním mazlíčkům by mohl nepřiměřený pohyb přitížit, proto fyzické aktivity zařazujte pozvolna. Motivací pro vás i vašeho mazlíčka může být skutečnost, že každých shozených 10 % hmotnosti znamená zbavení se 30 % bolesti pohybového aparátu. Udržovat psa v optimální kondici se tedy opravdu vyplatí,” říká veterinární fyzioterapeutka Zuzana Jeddai, CSART z kliniky PhysioDOG.

    Podívejte se, jak ochránit mazlíky před klíšťaty:

    Video se připravuje ...
    Jak ochránit své mazlíčky před klíšťaty? • VIDEO: Videohub

  • Jak zařadit pohyb do denní rutiny?

    Každodenním základem pro naše psí parťáky je alespoň jedna delší procházka. Existuje ale spoustu dalších aktivit, které vás rozhýbou a při nichž si užijete společnou zábavu, a navíc prohloubíte vzájemný vztah. Takovým sportem může být například agility, kdy pes běhá přes různé překážky. Tanečníci zase mohou vyzkoušet dogdancing, zahrát si můžete i dogfrisbee – klasické házení talířem, skvělé jsou i psí dostihy. A s opravdu náruživými plemeny se můžete vydat vstříc dogtrekkingu – delší túře, při níž rozvíjíte vzájemné pochopení mezi vámi a vaším parťákem. Při výběru sportu vnímejte i rizika, která z něho pramení. Při náročných sportech, jako jsou např. agility nebo flyball, namáhají psi různé části pohybového aparátu.

    Podívejte se, jak psi prodlužují život:

  • Kočičky taky chtějí pohyb

    Pohyb by měl být součástí denní rutiny i koček – obzvlášť dbát bychom na něj měli u těch indoorových, které žijí pouze v bytě. Kočky jsou od přírody lovci a pohyb mají hluboce zakódovaný v krvi. Jejich chovatelé by si s nimi měli často hrát a podporovat je v aktivitě – například hračkami, které probudí zvědavost a zajistí interakci. Kočka také ocení, bude-li mít doma různé schovávačky a prolézačky, aby se mohla pohybovat i ve výškách. Odměnou po vydařené sportovní hře může být krátká masáž, díky které se majitelé koček zbaví nahromaděného stresu, a završí tak společně strávené chvíle.

    Takhle se sžíval se psem krasavec Hollywoodu:

    Video se připravuje ...
    Kousanec na sexy zadku Channinga Tatuma a další fešáci s chlupatými mazlíky • VIDEO: Bonton film

  • Jóga pro lidi, kočky i psy

    O tom, že cvičení má pozitivní vliv na tělo i mysl, není pochyb. Světem nyní hýbe trend, který má na naši pohodu ještě o stupínek hlubší vliv. Je to společné cvičení jednoduchých ásan s domácími mazlíčky, které má hned několik výhod. Jednak je to příležitost k posílení vzájemného pouta, jednak je jóga známá svými relaxačními a protistresovými účinky. Tím, že budete jednotlivé pózy cvičit se svým mazlíčkem, mu umožníte rozvíjet flexibilitu, pohyblivost a sílu. Přidejte se k iniciativě značky krmiva Perfect Fit pro kočky a psy a vyzkoušejte společně 7 jednoduchých ásan, díky nimž si vytvoříte skvělý základ pro každodenní cvičení, a navíc vnesete do svého domova uklidňující prostředí a harmonii.

    Cvičení jógy se zvířaty se začala firma Perfect Fit věnovat s ohledem na filozofii zdraví celého těla, protože věří, že komplexním přístupem k našemu domácímu mazlíčkovi dosáhneme spokojenosti v každé fázi jeho života, a to právě prostřednictvím přístupu založeného na správné výživě, dostatečném pohybu a duševní stimulaci.

  • Pohybem proti separační úzkosti

    Věděli jste, že domácí mazlíčci, zejména psi, mohou trpět separační úzkostí? Je to celkem přirozený jev, protože psi jsou sociální tvorové, kteří mají tendenci vytvářet si s lidmi silné pouto. Když jsou od svých majitelů či členů rodiny odděleni, mohou se cítit osaměle. U citlivých psů můžou separační úzkost způsobit také změna rutiny, změna prostředí a nedostatek předvídatelnosti. “Na vině je mnohdy také nedostatek mentální stimulace a fyzické aktivity, který může vést až k frustraci. Obdobně jako u lidí i u psů mají fyzické aktivity vliv na duševní zdraví, které je podstatné pro celkovou životní pohodu. Trávíte-li každý den minimálně 8 hodin v práci, nespoléhejte na to, že se pes doma zabaví. Dbejte na to, aby součástí vašeho společného harmonogramu byla každý den alespoň půlhodinová aktivita,” říká trenér a propagátor pozitivní výchovy psů Tomáš Nushart.

Diskuse ke článku
.