„Jsou faktory, které nemůžeme ovlivnit – například geny nebo životní prostředí. Jídlo ale můžeme kontrolovat,“ vysvětluje americká lékařka Mary Flynn, autorka knihy Dieta s růžovou stužkou – Jak snížit riziko rakoviny prsu.
V ní mimo jiné uvádí potraviny, které mají zázračnou schopnost toto riziko snížit. A také ty, kterým bychom se měli vyhýbat nebo je aspoň omezit. Tušíte?
Zakazují se:
Rostlinné oleje. Tedy ne všechny! Například kvalitní olivový nebo avokádový nám jen prospěje. Zato slunečnicový, palmový či sójový olej obsahují velké množství tzv. polynenasycených tuků.
Ty zvyšují riziko nádorových onemocnění obecně. Ze stejného důvodu bychom měli dát sbohem i dalším výrobkům z rostlinného tuku: margarínům, majonézám, kupovaným dresinkům.
Červené maso. Milovnice steaků asi nepotěšíme, ale červené maso podle výzkumů rakoviny prsu podstatně zvyšuje. Špatná zpráva: nejhorší je to grilované. „Nedokážete ho úplně vyřadit? Alespoň ho omezte,“ radí Flynn.
Dejte jim zelenou:
Spojitost mezi zelenou barvou a prevencí rakoviny prsu zatím nikdo neprokázal, ale nemůže to být náhoda! Tyhle potraviny zaručeně fungují:
|
...
Autor: profimedia.cz
Sportem ku prevenci
Základem úspěchu je ale i dobrá kondice. Zatímco obezita zvyšuje riziko zhoubných nádorů, pravidelné cvičení ho umí snížit. Čas obnovit členství ve fitku!