Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hygiena, půl zdraví a co je dobré vědět, než si pořídíte kočku

Video se připravuje ...
15. srpna 2023 | 06:00

Jaký je rozdíl mezi adopcí kotěte a dospělé kočky? Na co si dát pozor a co je nutné zvážit, než si domácího mazlíčka pořídíte? Jak naučit kočku hygienickým návykům? A čím ji během dne zabavit? To vám prozradí kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v následujícím videu.

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte kočičku z útulku, ale nejste si jistí, zda jste zvážili všechny faktory? V první řadě zjistěte, zda náhodou nejste alergičtí na kočičí chlupy. Důležitou roli hrají také finance, protože domácí mazlíček něco stojí a nemalé náklady spolkne také návštěva veterináře. Zamyslete se také nad tím, kolik času doma trávíte a zda chcete malé kotě, nebo starší kočku. “Malé kotě potřebuje víc naší pozornosti, má mnohem víc energie, takže se mu musíme víc věnovat. U starší kočky už je té energie trochu méně, bývají zpravidla klidnější, mazlivější, ale zase si mohou nést nějaké trauma, se kterým bude potřeba pracovat,” vysvětluje rozdíly kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Výhoda kočičích společníků je, že se většinou nemusí učit hygienickým návykům, protože je to naučila jejich maminka. Stačí jim pořídit kočičí záchod s pískem a vhodně ho umístit, aby se do něj dalo dobře dostat. Stejně tak si nemusíte lámat hlavu, čím kočku během své nepřítomnosti zabavit. “Já bych kočce na zabavování během dne nic nepořizovala, protože kočky spí 18-20 hodin denně. Velmi často čekají, až se vrátíme z práce, a očekávají, že si s nimi budeme hrát,” dodává Klára Nevečeřalová.

Autor: Aneta Mrazilová