Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pigmentové skvrny: Jak se jich zbavit na rukou i v obličeji?

20. června 2023 | 06:00

Jak stárneme, objevují se pigmentové skvrny čím dál častěji. Zbavit se jich není nemožné, lepší je jim však předcházet. Co dělat, aby se vám pigmentové skvrny vyhnuly obloukem, a jak na ně, když už se objeví?

Pigmentové skvrny se často objevují při nadměrném vystavování slunci, ve stáří, v těhotenství či v menopauze. Vypadají jako drobné hnědé plošky a nejčastěji je můžete najít na obličeji a krku. Bývají hnědé až šedohnědé. Záleží na tom, jak hluboko máte uložené kožní barvivo. Ale žádnou paniku, pigmentové skvrny se dají zmírnit na minimum nebo úplně odstranit. Fungují na ně babské rady i kosmetika.

VIDEO: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky.

Video se připravuje ...
Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Kyseliny proti pigmentovým skvrnám

Na trhu je k dostání spousta kosmetických produktů určených na pigmentové skvrny. Ty obsahují složky podporující exfoliaci pokožky a její depigmentaci. Často v nich najdete také nejrůznější rostlinné výtažky a složky s regeneračními či antioxidačními účinky. Ty nejlepší většinou obsahují různé kyseliny, které rozruší tmavý pigment až do hlubší vrstvy kůže. Takto narušené shluky pigmentu kyseliny rozptýlí do malých zbytků. Navíc kyseliny pleť zbavují barviva, takže jí dodávají jednotný tón. Vyzkoušet můžete také chemický peeling, který lze podstoupit v kosmetických salonech. V případě, že nic nepomáhá. lze pigmentové skvrny odstranit laserem u dermatologa.

Používejte sérum

Bez kosmetiky určené ke zjemnění tmavých fleků se neobejdete. Pořiďte si celou řadu od jedné značky, ale jako první vytáhněte do boje sérum, které je koncentrovanější, silnější a nejefektivnější. Jakmile se zbavíte nejhoršího, vystačíte si se speciálním denním a nočním krémem, který udrží pokožku v ucelené barvě. 

Pomůže citron

Naše babičky používaly k bělení citron. Opravdu pomáhá – i na pigmentové skvrny. Můžete jednoduše nanést čerstvou citronovou šťávu přímo na postižená místa, nechat ji působit půl hodiny a pak opláchnout studenou vodou. Tenhle rituál opakujte dvakrát denně po dobu dvou měsíců. Pokud máte citlivou pokožku, nařeďte si citronovou šťávu vodou nebo medem. Hlavně vydržte. Citron má sice bělicí schopnosti, ale nečekejte zázraky na počkání. Chce to opravdu trpělivost. Použít dále můžete čisté podmáslí nebo bílý jogurt s obsahem kyseliny mléčné. Právě ta by totiž měla účinně odstraňovat svrchní vrstvu kůže a zesvětlovat pigmentové skvrny.

Maskujte

Chcete-li pigmentové skvrny zamaskovat, pořiďte si kvalitní a o odstín světlejší korektor, než má váš make-up. Na pleť nejprve naneste podkladový nebo BB krém, skvrnu přetřete korektorem a pomocí štětečku rozetřete doztracena a přepudrujte.

Jak předcházet pigmentovým skvrnám?

Nejdůležitější pro prevenci vzniku pigmentových skvrn je pravidelné aplikování krémů s ochranným faktorem. Pokud víte, že jste vůči pigmentaci náchylnější, používejte klidně SPF 50 a příští rok se sluníčku raději alespoň částečně vyhněte.

Velký výběr kosmetiky za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: red