Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 kroků v boji proti stárnutí pleti

23. dubna 2011 | 22:24

Investujete do drahých přípravků proti stárnutí, jenže máte stejně pořád pocit, že to není ono? Sáhněte si do svědomí. Možná se o pleť nestaráte tak, jak byste měla.


Okolo očí se objevují vějířky vrásek, které už tak jednoduše nemizí a pleť působí tak nějak povadle. Začínáte uvažovat o botoxu a dalších plastických berličkách? Možná ještě nejsou třeba, co když stačí se o jemnou kůži tváře jen lépe postarat.

Čistěte si pleť každý den! Tuto zásadu mi vštípila moje maminka už jako malé holce. Dodnes si vzpomínám, jak jsem ji v koupelně fascinovaně při odličování pozorovala. Maminka si pleť čistila správně a důsledně a díky ní to umím i já. Jak jste na tom vy?

Proč je to nutné?

„Vždyť se přece každý den sprchuji,“ můžete argumentovat. Ale tak jednoduché to zase není. Přes den se vám na pleti tvoří doslova nánosy, i když je vůbec nevidíte. Ulpívá na ní mastnota, prach, odumřelé kožní buňky, pot a vůbec všechny nečistoty, které jsou kolem nás. A když den co den této špíny pokožku nezbavíte, nebude se moct „nadechnout“. Póry budou ucpané a docílíte tak jen předčasného stárnutí kůže. A vaše pleť bude nehezky zašedlá. Obličej navíc nestačí jen tak umýt mýdlem. Používejte vždy pouze produkty k tomu určené.

Ráno i večer!

Myslíte si, že večerní odlíčení stačí? Ne tak úplně. Ideální je postup zopakovat i ráno. Pleť totiž přes noc pracuje. Regeneruje se a vylučuje nečistoty. Nevěříte? Udělejte si malý test. Po večerním čištění si nalepte na tvář malý kousek obyčejné náplasti. Důkladně ji uhlaďte a strhněte. Měla by být relativně čistá. Stejný test pak proveďte ráno. Uvidíte, že se na náplasti nejspíš objeví nečistoty a našedlé skvrny.

Jaký přípravek si vybrat?

Stojíte zoufale před regály v drogerii a přemítáte, jestli mléko, čisticí emulzi, či gel? A jakou barvu si vybrat? Růžovou, zelenou, modrou… Než začnete nakupovat, nechte si nejprve poradit, jaký typ pleti máte. A pak vybírejte. Přípravky pro citlivou pleť bývají nejčastěji označované růžovou barvou, smíšená pleť zelenou, mastná modrou. A pokud váháte, zda mléko, či emulzi, je to jen na vás. Záleží, co vám více vyhovuje. Emulze nebo gel se většinou nanášejí na navlhčenou pleť a následně se oplachují. Mléko stačí jen v malém množství nalít na vatový tampon a rozetřít.

Krok za krokem

1. Nejprve si odličte oči. K tomu používejte výhradně přípravky na oční partie. Jsou totiž šetrnější ke křehké pokožce a oči nedráždí.

2. Odličovač nalijte na vatový tampon, na několik sekund jemně přidržte na očích a pak lehkými krouživými pohyby odstraňte všechna líčidla.

3. Potom sáhněte po mléce, gelu či čisticí emulzi. Mléko naneste na vatový tampon a čistěte jím pokožku směrem od středu ven. Na krku postupujte od brady směrem dolů.

4. Stejným způsobem pak ještě vyčistěte obličej pomocí pleťové vody.

5. Na závěr na tvář naneste výživný nebo hydratační krém.

Autor: Alena Dušková, Kbak