Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

5 kroků jak na parfém: Objevte ten svůj

11. května 2011 | 06:19

Vůně má téměř magickou moc. Parfém dokáže propůjčit naší osobnosti netušené charizma i kouzlo. Ale musíte zvolit ten správný. Jak při jeho výběru postupovat?

1. Šetřit se nevyplácí

Pokud toužíte po jedinečné vůni, raději chvilku počkejte a našetřete na skutečný luxus. Levné náhražky vás nikdy nepotěší tolik jako značkový parfém. Stačí ho vyzkoušet a pak už nikdy nebudete chtít jiný.

2. Nespěchejte!

Při výběru si parfém nejprve nastříkejte na papírek. Pokud vašemu čichu lahodí, pak si ho stříkněte na zápěstí a nechte „rozležet“. Jestliže váháte mezi více vůněmi, klidně si počkejte a vydejte se do parfumerie druhý den znovu. Parfém by vám měl opravdu dokonale sedět, proto jeho výběr neuspěchejte.

3. Rozlišujte podle období

Samozřejmě že můžete používat jednu vůni celoročně. Obecně ale platí, že na zimu se hodí silnější a kořeněnější vůně. Stejně tak na večírky a plesy. Lehké, osvěžující a květinové parfémy jsou pak ideální volbou na léto nebo na denní použití.

Je čas odložit těžké parfémy! Pro slunečné dny se hodí svěží tóny. Inspirujte se, jaké voňavé novinky můžete vyzkoušet:

4. Pozor na správnou aplikaci

Parfém byste měla nejlépe nanášet na pulzní body – což je zápěstí, krční tepna, loketní a podkolenní jamka. Vůni si můžete ale také lehce stříknout do vlasů nebo si jemně navonět oblečení. Buďte ale střídmá a nepolévejte se od hlavy k patě. To je totiž známka nevkusu. Raději přes den aplikaci parfému několikrát zopakujte, a to po malých dávkách.

5. Pečujte o parfém

Možná vás to překvapí, ale i se svou vůní byste měla správně zacházet. Nikdy lahvičku nevystavujte přímému světlu a raději ji uchovávejte na chladnějším místě uzavřenou v krabičce. Pak vám vydrží třeba déle než rok. Jestliže ale parfém změní barvu, vůni a kolem uzávěru se usazuje pryskyřičný prstenec, pak je zkažený a nezbývá než jej vyhodit.

Autor: duš, Kbak