Počítáte kilojouly a váš denní příjem je 5000 kJ? Nikdy nezhubnete!

Počítáte kilojouly a váš denní příjem je 5000 kJ? Nikdy nezhubnete!
13. září  2015 
 06:00

Počítáte kalorie, třikrát týdně chodíte na svižnou procházku a čokoládu jste neviděli, ani nepamatujete? A přesto máte pořád stejnou váhu a ne a ne zhubnout? Zřejmě něco přes zdravé návyky děláte špatně. Stačí ujasnit si, kde je problém, a uvidíte, že kila budou mizet. Poradíme vám, jak konečně zhubnout doopravdy. 

Počítáte kilojouly

5000 kJ denně a dost. To je častý názor, který si můžete přečíst v mnoha hubnoucích příručkách. Energetický příjem ženy by se prý neměl dostat nad toto číslo. Jenže to je omyl! Pět tisíc někdo určil bez jakýchkoliv souvislostí. Toto množství totiž vystačí málokteré ženě, a mužům už vůbec. "Při tomto množství jídla denně si ženy už maximálně tak udrží váhu, rozhodně nezhubnou, i když mají nadváhu. Nemají na to dostatek energie," vysvětluje obezitoložka Dita Pichlerová z OB Kliniky.

Kolik byste toho za den měli sníst, určíte nejlépe podle bazálního metabolismu, který by vám měl pomoct vypočítat odborník. Kalkulačky na internetu berte spíše jako orientační bod než jasně danou věc. Bazální metabolismus každého z nás se liší s ohledem na pohlaví, věk, tělesnou stavbu, styl života. Hlavně nezáleží tolik na tom, kolik toho jíte, jako na tom, co jíte. 

Máte nesprávně sestavený jídelníček

Ono to jde trochu ruku v ruce s počítáním kilojoulů. I když se domáknete toho, jaký je váš bazální metabolismus, a podle toho si spočítáte kilojouly, kila stejně dolů nemusí jít. Základem hubnutí je totiž mít vyvážený jídelníček, který bude obsahovat správný podíl bílkovin, sacharidů a tuků. Lidé ale často nedokážou najít správnou rovnováhu, a tak v jejich jídelníčku převládají třeba sacharidy, a naopak se nedostává bílkovin. 

Podle iniciativy Vím, co jím bychom se při jídle měli řídit principem nutričně vyváženého talíře. Ten obsahuje třetinu sacharidů, a to v podobě příloh nebo pečiva, třetinu bílkovin, jako je šunka nebo jiný kus masa, a třetinu by měla zaujímat zelenina. Uprostřed pomyslného talíře je pak asi desetina tuku, ať už je to máslo nebo olej. Pokud budete i dál počítat kilojouly a pokud dodržíte toto pravidlo, budete si moct být jisti, že neupřednostňujete některou živinu před jinou. 

Podceňujete ovoce

Je to k uzoufání. Snažíte se shodit, jíte zdravě a nikde ani sebemenší náznak, že by tomu mělo být v nejbližší době jinak. Na sladké se ani nepodíváte a místo toho se vždycky zakousnete do nějakého ovoce. Ve výsledku vás ale únik k ovoci může vyjít pěkně draho. Ačkoliv vypadá naprosto neškodně, v ovoci je také cukr, fruktóza. Na druhou stranu vynechat ho úplně z jídelníčku také není dobrý nápad, obsahuje tolik důležitou vlákninu, která naopak při hubnutí pomáhá.

Ideální je tedy kombinovat ho s bílkovinami, třeba s tvarohem nebo bílým jogurtem. Tak vás totiž zasytí, zažene mlsnou a nesníte ho tolik, že by to mohlo ohrozit vaši váhu. Lepší je také sahat po ovoci spíše v dopoledních hodinách, kdy má tělo ještě dostatek času sacharidy spálit. Oproti tomu zeleninu si můžete dopřát téměř kdykoliv. Ta cukry téměř neobsahuje, vlákniny má dostatek, takže není důvod si ji nedat. 

Pečivo jíte jenom to tmavé

Podobně jako je to u ovoce, i pečivo se stává předmětem mnohých nedorozumění. Lidé, kteří se snaží zhubnout, mají tendence ho nejíst buď vůbec, nebo pouze to tmavé. První varianta je úplně špatně. Pečivo obsahuje sacharidy, které potřebujeme, aby mělo tělo dostatek energie a mohlo správně fungovat.

Druhá varianta je zase až příliš obecná. Ne všechno pečivo, které je tmavé, je také zdravé. Vybírat byste měli takové, u kterého na prvním místě ve složení nedominuje pšeničná mouka. Pečivo z ní vyrobené neobsahuje komplexní sacharidy, a navíc má mnohem vyšší glykemický index. Nejlepší je sáhnout po žitném pečivu, případně celozrnném či grahamovém, které obsahuje vlákninu. "Doporučujeme kupovat pečivo s vysokým obsahem vlákniny, tedy šest a více procent," radí odborník na výživu Petr Havlíček. 

Hýbete se mimo svou tepovou frekvenci

Chodíte třikrát týdně běhat, a ani po dvou měsících není nikde vidět ani gram dole? Možná se hýbete špatně. Na každého platí trochu jiný druh pohybu. Kromě toho se člověk musí držet ve správné tepové frekvenci, aby spaloval tuky, a nikoliv cukry. V druhém případě totiž kila dolů nepůjdou, a tak se můžete honit sebevíc, ale k ničemu vám to nebude.

Správnou tepovou frekvenci vypočítáte podle vzorečku: 220 minus váš věk, a to celé pak vynásobíte požadovanou aktivitou v procentech. Začít byste měli na padesáti procentech a postupně se prosportovat až k sedmdesáti procentům. Pokud vám je tedy 35 a jste mírně pokročilí, vaše maximální tepová frekvence by měla být (220 - 35) x 0,7, což je 129,5 (185 x 0,7).

Jestli ale příliš nevládnete matematikou, tepovou frekvenci můžete odhadnout podle testu mluvení. Pokud jste schopni si při sportu povídat, aniž byste lapali po dechu, pak jste ještě pořád ve správné tepovce. Pokud ne, je to jasné znamení, že máte zpomalit. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji