Kila pod kontrolou: Chcete zhubnout? Tohle je třeba vědět

Video se připravuje ...

Kila pod kontrolou: Novoroční hubnutí a změny životního stylu

10. ledna  2021 
 13:26

Začátek nového roku přirozeně svádí k nejrůznějším předsevzetím. Změna životního stylu a shazování přebytečných kil jsou na prvních příčkách, ale jak na to, abychom si spíše neuškodili? Vyzpovídali jsme pana doktora Petra Tláskala, vedoucího oddělení léčebné výživy FN Motol. Dozvíte se, co je vyvážená strava, jaká jsou aktuální výživová doporučení a možná budete překvapeni, jak moc je naše zdraví ovlivněno výživou!

Výživa, půl zdraví?

Na naše tělo působí nespočet faktorů, které ovlivňují naše pocity, udávají, zda zhubneme nebo jestli budeme zdraví. Výživa dokáže zdravotní stav ovlivnit až ze 40 %. Proto existuje mnoho výživových doporučení, třeba Zdravá třináctka vytvořená Společností pro výživu. Odborníci v ní pomocí několika srozumitelných bodů radí, jaké složení by měl mít zdravý jídelníček, kolik pohybu denně potřebujeme nebo kolik alkoholu je ještě přijatelné množství.

 

Nesnídáte? Obíráte se o živiny i pravidelný režim

Pan doktor Tláskal radí, že bychom neměli vynechávat snídaně. Pro většinu lidí je ideální model 3–5 jídel denně, při kterém tělo dlouho nehladoví, ale zároveň metabolismus nezatěžujeme neustálým pojídáním. Absence snídaně může klidně vést k celkovému nízkému příjmu během dne a nutkání k večernímu dojídání.

 

Jak na pestrý jídelníček?

Spojení „pestrý jídelníček“ najdete snad v každé příručce o výživě. Co to přesně znamená? Svět potravin je rozdělen na potravinové skupiny, které bychom měli z dlouhodobého hlediska kombinovat a neupínat se jen na jednu kategorii. Rozmanitá strava obsahuje ode všeho něco – zeleninu a ovoce, maso a ryby, vejce, mléčné výrobky, rostlinné tuky, obiloviny i luštěniny.

Ale pozor, pestrost jídelníčku se počítá i mezi jednotlivými druhy v jedné skupině. Měli bychom tedy jíst vícero druhů rostlinných olejů a margarínů, protože obsahují odlišná spektra mastných kyselin, vícero druhů zeleniny a ovoce kvůli odlišným vitamínům a antioxidantům či různé živočišné produkty a luštěniny kvůli složení bílkovin.

Autor: M.M.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji