Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Baby dieta: Jezte jako miminko a za týden shodíte 4 kila!

Miminkovská dieta slaví návrat...
19. srpna 2014 | 06:00

Miminkovskou dietu založenou na dětských přesnídávkách si oblíbili především gayové. Ti jsou totiž jako většina mužů líní počítat kalorie nebo si připravovat nízkokalorické jídlo. Stačí nakoupit 5 přesnídávek na den a můžete začít.

Dieta pojmenovaná po bývalém šéfdesignerovi módního domu Dior Hedi Slimanovi se kolem roku 2006 proslavila především mezi hollywoodskými celebritami a v módním světě, kde si ji oblíbili především muži. Jejím cílem bylo vejít se do ultra úzkých džínů, které se tehdy vrátily do módy. Navíc je organizačně snadná. Žádné počítání kalorií a složitá příprava zdravého jídla. Stačí jen nakoupit dětské přesnídávky – k snídani a dopolední svačině mohou být ovocné, jinak se doporučují zeleninové s masem. Denně je třeba vypít minimálně 2 litry vody a samozřejmě, žádný alkohol.

Přesnídávky se brzy přejí

Aniston má stále dokonalou postavu, vděčí ji prý dětské dietě
Autor: Foto Profimedia.cz
Z dietologického hlediska není na „baby food“ dietě nic špatného. Ostatně jídlo, které dáváme dětem, by logicky mělo být to nejlepší, které se dá sehnat. Navíc dětské výživy se dnes vyrábějí v nepřeberném množství příchutí, není v něm nadměrně používána potravinářská chemie, sůl ani přidaný cukr. Seženete i čistě organické či například veganské. I přes to se však časem přejí. Dospělému člověku zkrátka chybí tuhá konzistence jídla, které by mohl konzumovat. A navíc nedochucované a nesolené kašičky často dvakrát nejedou ani miminkům, natož dospělým.

Pozor na ovoce

Dalším úskalím jsou ovocné přesnídávky, které ačkoli jsou bez přidaného cukru, obsahují hodně sacharidů. Je tedy třeba s nimi šetřit. Jak je zřejmé z článků blogerů, kteří dietu vyzkoušeli na vlastní kůži, je to dieta hladová a po pár dnech je trápily divoké sny o masu a normálním jídle. A také není levná, neboť kvalitní kojenecké příkrmy stojí v průměru od 30 Kč výše. Současně však většina testujících ztratila během týdne 3-4 kila.

Moderní verze už není tak snadná

Letos se dostala na výsluní nová verze diety, kterou propaguje například Jennifer Aniston. V aktuální podobě však už není tak snadná, neboť vyžaduje přípravu jídla. Spočívá ve 14 maličkých porcích dětského jídla v kašovité podobě (nesoleného, nedochucovaného, pokud možno v bio kvalitě, nic průmyslově vyráběného) denně a běžné „dospělé“ večeři.  Tělo si tak odpočine od trávení (kašovitá strava se tráví snadno) a večer si dopřeje normální lehké jídlo, což údajně současně detoxikuje organismus a také snižuje tělesnou hmotnost.

Vhodná alternativa k fast foodu  

Herečka Reese Witherspoon se dostává do formy také dietou založenou na dětské stravě
Autor: EPA
Z dlouhodobého hlediska tato dieta nikomu neublíží, pokud bude konzumovat přiměřené množství energie adekvátní jeho věku, tělesné aktivitě a tělesnému typu. A jako alternativa k fast foodu, k němuž se obvykle uchylujeme v případě, že nemáme čas si uvařit nebo se najíst v restauraci, v podstatě nemá chybu. Tedy pokud vám nevadí již zmiňovaná mdlá chuť dětských přesnídávek.