Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Strašák jménem syndrom karpálního tunelu. Jak na něj vyzrát?

16. října 2023 | 00:00

Syndrom karpálního tunelu patří mezi nejčastější nemoc z povolání. Obvykle se objevuje u lidí pracujících s počítačem, u dělníků, klavíristů, žurnalistů a mnoha dalších profesí. Z počátku se projevuje jen brněním nebo trnutím prstů a zápěstí. Pokud se však neléčí, může skončit až ztrátou citlivosti v ruce.

Co je to syndrom karpálního tunelu?

K syndromu karpálního tunelu dochází neustálým opakováním stereotypních pohybů nebo vystavením zápěstí velkému tlaku. Postihuje nejčastěji ženy ve věku 40–60 let, jelikož je spojeno mimo jiné s hormonálními změnami, které ženské tělo postihují při užívání antikoncepce, v období menopauzy nebo v těhotenství. Ze začátku se syndrom karpálního tunelu projevuje zcela nenápadně a pozvolna začíná nabírat na intenzitě. Typickými příznaky jsou brnění nebo mravenčení, oslabená citlivost, ztuhlost, pálení a bolest v rukou a konečcích prstů.

Jak syndromu karpálního tunelu předejít?

Pokud patříte do skupiny lidí, která vykonává denně jednostranný pohyb a máte předpoklady pro rozvoj syndromu karpálního tunelu, měli byste přistoupit k některým preventivním opatřením. Tady jsou ty nejúčinnější.

  • Dělejte krátké a časté přestávky. Lidé pracující s počítačem by měli omezit dlouhodobou zátěž a dělat pravidelné přestávky, při kterých je vhodné ruce protřepat a šlachy protáhnout.
  • Používejte ergonomické pomůcky. Odborníci doporučují používat ergonomickou klávesnici a myš, které jsou speciálně uzpůsobené tomu, aby byly lokty a zápěstí ve stejné poloze a nedošlo k jednostranné zátěži. Vhodné jsou i speciální podložky pod myš, které vaše zápěstí udrží ve vyvýšené poloze.
  • Udržujte ruce v teple. Zejména dělnické profese pracující na stavbách by měly v zimních měsících udržovat ruce v teple. Právě prochladnutí může vést k bolesti a ztuhlosti rukou. Proto používejte rukavice.
  • Omezte solení. Nadměrná konzumace soli totiž vede k zadržování vody v těle a následnému vzniku otoků, což může ještě zhoršit tlak na střední nerv v zápěstí.

Rychlá úleva od bolesti

Při bolesti je vhodné omývat ruce ve studené vodě nebo můžete přikládat ledové obklady. Pomáhá také zápěstní dlaha, která udrží zápěstí v ergonomické poloze. Ke zmírnění obtíží lze postižené místo masírovat různými mastmi a krémy na přírodní bázi. Už naše babičky a prababičky se při obtížích obracely o pomoc k přírodě.

V lékárně vybírejte přípravky s obsahem rozrazilu, který ulevuje od bolesti. Vhodná je také přeslička, která působí hojivě a příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn. Od mravenčení a brnění prstů dokáže ulevit extrakt chmele. Pro své hojivé účinky je hojně využíván i světlík lékařský. S otoky ruky si naopak poradí bylinka tužebník. Zlepšit krevní oběh a pomoci s regenerací nervů umí pupečník.

První pomoc z lékárny

Při prvních příznacích obtíží doporučují lékárníci zdravotnický prostředek KARPAL AKUT FORTE, který omezuje bolestivost a zlepšuje citlivost prstů. Obsahuje zklidňující rostlinné extrakty rozrazilu, přesličky, světlíku a chmele. Díky tomuto složení účinně bojuje s příznaky karpálních tunelů (mravenčení, pálení, trnutí, oslabená citlivost). Nově také potlačuje otoky a posiluje nervy ruky. Při pravidelné aplikaci dochází k úlevě postižené oblasti a také k prevenci vzniku tohoto problému.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Autor: Reklama
Video se připravuje ...