Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Naučte se využívat makroživiny jako prostředek ke zlepšení sportovní výkonnosti

1. prosince 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Nejen profesionální, ale také amatérští sportovci, kteří se neúčastní závodů a soutěží, usilují o lepší sportovní výkonnost. K dosažení tohoto cíle je potřeba nejen intenzivně trénovat, ale také upravit poměr hlavních živin ve stravě. Jak přesně sportovní výkony ovlivňují jednotlivé makroživiny?

Pojďme se společně podívat na tuto problematiku trochu podrobněji.

Co jsou makroživiny

Makroživiny jsou základní zdroje látek nezbytných pro zdravé fungování lidského organismu. Rozlišujeme tři hlavní skupiny bílkoviny, sacharidy a tuky. Slouží jako hlavní zdroj energie i stavební látky a ve zdravém jídelníčku by měly být zastoupeny všechny.

Liší se však názor na jejich poměr. Není tomu tak dávno, co se doporučovalo omezit příjem tuků. Dnes je to naopak a zdravým tukům je přisuzován větší význam než dříve. Sportovní výživu zásadně ovlivňuje i typ sportu. Odlišné nároky na příjem živiny mají vytrvalci a siloví sportovci.

Hlavní rolí bílkoviny je podpora růstu svalů

Ve výživě sportovců jsou bílkoviny spojovány s růstem a obnovou svalové hmoty. Denní doporučený příjem pro sportovce, kteří trénují 4krát týdně a chtějí si udržet nebo nabrat více svalové hmoty je 1,4 až 2 gramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Ohledně správného množství bílkovin je vhodné poradit se s výživovým specialistou.

Vyšší příjem totiž k většímu růstu svalů ani lepší výkonnost nevede. Je tomu právě naopak.

Nadbytek bílkovin ve stravě může sportovní výkonnost dokonce ovlivnit negativně. V potaz je nutné brát i konkrétní sport. Každý sport má totiž jiné požadavky na tělesnou konstituci i množství svalové hmoty.

Význam a optimální příjem sacharidů ve výživě sportovců

Sacharidy představují hlavní zdroj energie v silových i vytrvalostních aktivitách. Správné množství sacharidů ve výživě každého sportovce přitom určuje druh aktivity a úroveň zátěže. Úplně jiné potřeby na příjem sacharidů bude mít kulturista jakožto zástupce silových sportů a jiné vytrvalostní běžec, pro kterého je důležité sacharidy doplňovat i během výkonu.

U sportovců významnou roli hrají použité zdroje sacharidů. V čem jsou karbohydráty? Kromě běžných zástupců v podobě obilovin, luštěnin a ovoce jsou pro sportovce důležité i speciální sportovní iontové nápoje, díky kterým jejich tělo nečerpá cenný glykogen ze svalů, při výkonu neztrácí energii a unavuje se výrazně pomaleji.

Jak zdravé tuky pomáhají zlepšit sportovní výkon

Zdravé tuky představují významný zdroj energie pro déletrvající aktivity. Nejčastěji se této jejich schopnosti využívá ve vytrvalostních sportech. Díky jídelníčku bohatému na zdravé tuky získají vytrvalci dostatek energie i na několik hodin trvající intenzivní výkon.

Důležitá je vhodná výživa i před samotným výkonem. Při výkonu se chybějící energie těžko dohání. Ideální proto je z hlediska obsahu živin včetně tuků používat speciální produkty pro sportovce, které najdete v produktové nabídce světového výrobce vyvážené výživy Herbalife Nutrition.

Video se připravuje ...