Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při hubnutí nevynechávejte bílkoviny ze svého jídelníčku!

17. dubna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Je to jedna z nejčastějších chyb, které se lidé dopouštějí při redukci váhy. V potravě je nutné přijímat bílkoviny pravidelně, a to právě i při hubnutí. „Pokud jich nebudeme mít dostatečné množství, může dojít k odbourávání zejména svaloviny,“ vysvětluje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Proč jsou bílkoviny důležité?

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Najdeme je ve všech tkáních, jsou nezbytné pro stavbu svalů, kostí, pokožky, pro funkci imunitního systému nebo třeba pro tvorbu enzymů a hormonů. Na rozdíl od tuků si naše tělo neumí samo vytvořit zásoby bílkovin a použít je ve chvílích nedostatku. Jedná se o základní makroživinu, kterou nutně potřebujeme, aby tělo správně fungovalo.

Doporučené hodnoty příjmu bílkovin

Pokud se chceme jednoduše orientovat, platí jako optimální příjem pro dospělého člověka zhruba 1 g bílkovin na 1 kg ideální hmotnosti. V případě silových a výkonnostních sportů jsou pak hodnoty vyšší (1,2 – 2,0 g/ kg hmotnosti i více).

Jak poznáte nedostatek proteinů ve své stravě?

Můžete se zaměřit na několik obecných znaků, mezi základní ukazatele patří ztráta svalové hmoty, nekvalitní vlasy, nehty a kůže nebo pocit hladu krátce po jídle. Přesnou diagnostiku klinického nedostatku bílkovin však může stanovit pouze lékař.

Tipy, jak začlenit bílkoviny do každodenního jídelníčku v případě jejich nedostatku

1. Proteiny v každé porci

Zkontrolujte si, jestli v hlavních jídlech dne, tedy na snídani, oběd nebo večeři, máte zastoupený zdroj proteinů – zejména v podobě masa nebo luštěnin. Také na svačinu můžete využít bílkoviny, jako třeba jogurt (ideálně řeckého typu, případně skyr), vejce, maso, sýry nebo luštěniny (třeba ve formě pomazánky).

2. Můžete přidat i doplněk

Pokud sportujete, můžete sáhnout po specializovaném produktu. Mezi nejkvalitnější patří mléčné bílkoviny, nejlépe na úrovni nativního proteinu. Z hlediska koncentrace jsou pak vhodnější takzvané izoláty.

3. Omezte vysoce zpracované potraviny

Koncentrace bílkovin je v těchto typech jídla nižší v porovnání s běžnou a vyváženou stravou. Namísto polotovarů si jídlo s vhodným poměrem makroživin připravujte sami.

4. Nevyhýbejte se luštěninám

Luštěniny jsou zdrojem celé řady tělu prospěšných látek a navíc obsahují i bílkoviny. Je vhodné je kombinovat s obilovinami. Zkuste je zařadit alespoň jednou za týden do svého jídelníčku.

Pomoci může výživový poradce

Pokud si nejste jistí, jak si správně poskládat jídelníček při hubnutí, může Vám výrazně pomoci, když se poradíte s výživovým poradcem. „V komplexním programu The 1:1 Diet se snažíme podpořit klienty ve snaze o změnu stravovacích návyků v naší výzvě Huben, kde v rámci měsíce dubna dostávají týden programu zdarma,“ dodává Lukáš Vrána.

Huben 2023 – zhubnu v dubnu!

Huben je pravidelnou každoroční příležitostí komplexního výživového programu The 1:1 Diet získat týden hubnutí ZADARMO. Duben je měsíc, kdy dáme Spolu kila dolů a připravíme tělo do plavek!

Jak začít?

Huben mohou využít jak stávající klienti, tak i úplní začátečníci, kteří se k programu The 1:1 Diet v tomto období nově připojí a mohou tak ušetřit až 1869,- Kč. K tomu je potřeba zaregistrovat se přes webový formulář na www.spolukiladolu.cz, a to nejpozději do 30. dubna 2023.

Video se připravuje ...