Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kůže miminek a první kosmetika

Jakou kosmetiku pro děti vybrat?
24. dubna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Kůže patří mezi největší orgán lidského těla. Její vývoj začíná brzy po oplodnění a během těhotenství se postupně vyvíjí. U nedonošených dětí je kůže tenká, atrofická, napjatá a chybí její bariérová funkce. Kůže je také propustná pro různé látky.

Miminku hrozí dehydratace

U miminek po narození není podkožní tuk ještě plně vyvinut, tím si neumí udržet vlastní teplotu. Kožní bariéra novorozenců je stále vysoce propustná, vstřebávání látek je rychlé a masivní, dokonce 2x vyšší než u dospělých. Nesmíme též zapomínat na tzv. okluzní vlivy – pleny, které způsobují vyšší průnik látek do kůže.

Pozor si dejte i u batolat

U batolat a dětí do dvou let je bariérová funkce ještě omezena z důvodu, že se netvoří ochranný kožní film. Od dvou let je již tato funkce plně vyvinuta.

Jak se o kůži dětí starat?

Existuje názor, že kůži není třeba promazávat, že si pomůže sama… avšak po koupeli může být kůže vysušena a je tak potřeba jí důkladně hydratovat a promazat. Ke koupání miminek a dětí používejte produkty s neutrálním nebo mírně kyselým pH.

TIP: Pro šetrné mytí jemných dětských vlásků a těla použijte Extra vyživující mycí gel Mixa Baby, který je obohacen o mandlový olej a při každém použití tak hydratuje a vyživuje dětskou pokožku.

Autor: Mixa

V dnešní době existuje mnoho produktů, které jsou určeny přímo pro dětskou pokožku. Z galenické formy volíme spíše krémy nebo mléka. Ty by neměly obsahovat dráždivé složky se sklonem ke vzniku alergických reakcí. Z důvodu vyššího vstřebávání hrozí riziko intoxikace např. při použití látek s vyšším obsahem kyseliny salicylové nebo borité.

Z fytosloučenin jsou vhodné např. přípravky s obsahem bambuckého másla, pupalkového oleje nebo ovsa.

TIP: Zklidňující tělové mléko Atopiance od značky Mixa je určené pro velmi suchou, citlivou pokožku s tendencí ke svědění a nepohodlí, znepříjemňující každodenní život. Potěší nejen vaši pokožku, ale také pokožku vašeho miminka.

Autor: Mixa

Velmi důležitá je také ochrana kůže pod plenou, kde hrozí riziko zapaření pokožky. Měla by být ošetřena pravidelně např. s přípravky s obsahem panthenolu popř. krému nebo pasty s antimykotickým účinkem.

Dětská pokožka a sluneční záření

Do 3 let věku dítěte by nemělo být vystavováno slunečnímu záření, pokud nepoužijete krém s UV faktorem 50+. Pro dětskou pokožku jsou speciálně určeny krémy s tzv. minerálními filtry, které zaručí, že je po aplikaci UV záření odráženo od povrchu kůže. Krémy navíc účinkují ihned po namazání. Pokud se dítě koupe, tak je nutné i voděodolné přípravky aplikovat opakovaně, aby nedošlo ke spálení pokožky.

autor: MUDr. et Bc. Lucie Růžičková Jarešová

Video se připravuje ...