Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Svědí vás často kůže? Nepřehlížejte to!

28. dubna 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Není překvapením, že právě kůže nás dokáže pořádně potrápit. Vysušení nebo atopický ekzém jsou problémy, které naši kůži trápí nejčastěji. Tento jev je natolik rozšířený, že v nás věta „Mám suchou kůži” budí spíš zdání kosmetické banality než vážné zdravotní komplikace. Ale tak jednoduché to bohužel není. 

Jak poznám suchou kůži?

Suchou kůži nejčastěji doprovází zarudnutí a silné, obtěžující svědění. Pokud máte tendence ulevit si škrábáním, nedělejte to! Tím totiž narušujete už tak dost oslabenou kožní bariéru a bakterie pak mohou nerušeně pronikat do hlubších vrstev kůže. V průzkumu farmaceutické společnosti Galderma-Spirig uvedla svědění jako hlavní projev suché kůže celá polovina dotázaných. Kolem 30 % dotázaných pak popsalo další obtíže jako podráždění, šupinatost nebo loupání pokožky. Trápí některý z projevů právě vás? Pokračujte ve čtení, nejste v tom sama.

Mažeme se dostatečně?

Dobrá zpráva je, že tento problém je nám natolik nepříjemný, že se jej snažíme řešit. Protože jen 10 % dotázaných jej ignoruje a nic s tím nedělá. Do jaké skupiny patříte? Valná většina pacientů se totiž se svým stavem zkrátka nehodlá smířit. Není žádným tajemstvím, že obecně bývají ve snaze zbavit se neduhů aktivnější ženy, zatímco muži spíš čekají, až to přejde samo. Suchá kůže není výjimkou. I když je na trhu celá škála speciálních produktů určených na suchou kůži, jenom 15 % respondentů tyto přípravky používá. Často spíš spoléhají na běžné krémy nebo tělová mléka. Ruku na srdce, používáte tělové přípravky pravidelně? Pokud jsou vhodně zvolená, umí krom promaštění a vláhy, také zklidnit podráždění. Jejich použití je to nejmenší, co můžeme pro suchou a vypjatou kůži udělat - ideálně po každém sprchování. To ale dělá jenom třetina oslovených. Sáhněte si do svědomí, jak jste na tom?

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Excipial U Lipolotio je lék k vnějšímu použití, obsahuje látku urea.
Autor: Excipial

Jak bojovat lépe a účinněji?

Odborná rada k nezaplacení. Každá kůže je jiná a má svůj příběh. Co je pro nás to pravé v případě dlouhotrvajících problémů? V tomto případě se zkrátka nevyhneme návštěvě specializovaného lékaře nebo alespoň lékárníka. Skoro polovina oslovených (necelých 44 %) uvedla, že se má o problematice jen základní informace. Odborné lékařské rady ale paradoxně v očích lidí ustupují radám z časopisů a médií obecně. Nač se ale trápit, když pomoc odborníků je dostupná a v konečném součtu vám ušetří čas i zklamání z nulového výsledku? S výběrem správného produktu pro péči o citlivou a podrážděnou kůži, vám pomůže lékárník či přímo dermatolog.

Máme pro vás tip: 

Zkuste produkty Excipial, které jsou přímo určené na problémy suché kůže. Speciální řada pro děti se těší mezi maminkami velké oblibě.  Přípravky umožňují individuální výběr léčby pro každého, včetně těch nejmenších a jsou k dostání v lékárnách. Produkty značky Excipial navíc vyhrály v průzkumu "Lékárníci doporučují 2014". Na problémy se suchou kůží by je doporučilo 32,7 % lékárníků. Kdo by měl mít lepší znalosti o účinnosti a dalších vlastnostech volně prodejných přípravků, než lékárníci, kteří s nimi přicházejí denně do styku?