Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se bránit proti rakovině děložního čípku?

Cervarix
11. března 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

Nejspolehlivější prevencí rakoviny děložního čípku je kombinace pravidelných gynekologických prohlídek a očkování.

V České republice žije s diagnózou rakovina děložního čípku okolo 16 000 žen, 1 000 jich každým rokem onemocní a 400 žen každoročně na tuto nemoc umírá. Onemocnění postihuje i velmi mladé ženy, které se rizikovými HPV viry nejčastěji nakazí mezi 15 a 25 lety.

Jak se nakazím HPV viry?

Rakovinu děložního čípku způsobují lidské papillomaviry, neboli HPV viry, které se přenáší pohlavním stykem, ale také nekoitálními praktikami, tedy kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Před přenosem těchto virů neposkytuje 100% ochranu ani kondom.

Autor: Cervarix

Jak se rakovina děložního čípku vyvíjí?

Celý proces vývoje rakoviny děložního čípku trvá několik let. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových změnách, které se rozlišují podle stupně závažnosti. Z nejtěžších přednádorových stavů se může vyvinout rakovina děložního čípku.

Jak se před rakovinou děložního čípku účinně chránit?

Nejúčinnější ochranu proti rakovině děložního čípku představuje kombinace pravidelných gynekologických prohlídek a očkování. Již pět let se mohou dívky a mladé ženy nechat očkovat některou z dostupných vakcín. Vakcína Cervarix poskytuje těm, které se dosud s HPV viry nesetkaly, až 93% ochranu proti těžkým přednádorovým stavům, které se mohou vyvinout v rakovinu děložního čípku, a to bez ohledu na typ HPV viru, jímž byla dívka nakažena.

Autor: Cervarix

Jak to, že Cervarix poskytuje tak vysokou ochranu?

93% ochrana, kterou vakcína Cervarix poskytuje, je vyšší, než odborníci očekávali při vstupu této očkovací látky na trh. Po celou dobu i po uvedení vakcíny však ještě probíhaly rozsáhlé mezinárodní studie, díky kterým se ukázalo, že Cervarix vykazuje tzv. zkříženou ochranu. To znamená, že chrání ještě i proti některým dalším HPV typům než jen proti těm, proti nimž byla cíleně vyvinuta.

13leté dívky mají očkování zdarma

Od dubna 2012 se mohou nechat 13leté dívky očkovat proti rakovině děložního čípku z prostředků zdravotního pojištění.

Více na www.cervarix.cz

Léčivý přípravek Cervarix je vakcína určená k prevenci rakoviny děložního čípku. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták. GlaxoSmithKline s.r.o., Hvězdova 1734/2c Praha 4, tel.: 222 001 111, fax: 222 001 254, www.gsk.cz.