Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Co ohrožuje ženskou plodnost? Každodenní stres a nevhodná strava

Těhotenství
20. února 2013 | 14:00

Snažíte se již nějakou dobu otěhotnět, zdravotně jste vy i partner v pořádku a přesto se to nedaří? Pak si možná příchod miminka oddalujete sami svým nezdravým způsobem života.

Neplodností podle odborníků trpí muži i ženy stejným dílem, a to každý jednou třetinou. Poslední třetina z celkového počtu potíží s oplodněním je podle lékařů z neznámých příčin, mezi které může patřit například psychika.

Ženskou plodnost může ovlivnit spousta faktorů, jako jsou  anovulace, poškození vejcovodů, endometrióza, odchylka dělohy nebo cervikální sterilita, a tyto problémy je zapotřebí řešit s lékaři a odborníky. V mnoha případech je ale problém s početím v něčem úplně jiném a tento stav je možné ovlivnit.

5 rizik, kterými si sami snižujeme možnost otěhotnět

Žena
Autor: Shutterstock.com
Věk
Podle lékařů není dobré s miminkem čekat na dobu, až budete mít kariéru, až postavíte dům nebo až budete mít zkrátka čas. Díky zrychlenému způsobu života náš organismus stárne mnohem rychleji a ač se vám zdá, že máte dostatek času, opak může být pravdou.  Zjistit opravdový věk svých orgánů můžete díky speciálnímu vyšetření, které provede hormonální analýzu, biochemické a hematologické vyšetření, stanoví rizikové faktory a oxidativní status organismu. Ve výsledku vám pak poradí, jak zpomalit předčasné stárnutí vašich orgánů a tím si udržet mládí.

Stres zažívá spousta lidí hlavně v práci
Autor: Profimedia.cz
Stres

Každý den jsme vystavováni více či méně stresovým situacím a většina z nás si nedokáže odpočinout, na chvíli vypnout a zpomalit svůj rytmus. Podle odborníků hraje stres velkou roli až ve třetině problémů s početím. Vyvolává v těle zvýšenou hladinu kortizolu a adrenalinu a snižuje průtok krve do dělohy.  Naučte se relaxovat, meditujte a snažte se na problémy nahlížet z venku, možná zjistíte, že ani nestojí za to se s nimi stresovat. Podle německé studie je účinným bojovníkem proti stresu akupunktura, která dokáže vyvážit účinky stresu na reprodukční systém.

Jídlo je často jedinou útěchou při stresu.
Autor: profimedia.cz
Nevhodná strava

Stravujete se ve fast foodech? Pak si zaděláváte na problém s početím. Jídla smažená na přepáleném oleji totiž obsahují transmastné kyseliny, které doslova likvidují reprodukční systém žen i mužů. Nebezpečné je již množství 4 gramy transmastných kyselin denně. Vyvarujte se proto rychlých občerstvení a najděte si zdravější potraviny. Na škodu není ani občasný Detox organismu, který by měl provést také váš partner.
A co byste naopak jíst měla?
Mandle: Mají pozitivní vliv na kvalitu vajíček
Pšenice: Přispívá ke tvorbě ženských pohlavních hormonů a snižuje riziko potratů v rané fázi těhotenství
Rajčata: Pro vašeho partnera jsou rajčata tím pravým. Látka lykopen, která je v nich obsažená totiž podporuje zdraví spermií.
Mrkev: Díky betakarotenu se v těle tvoří vitamín A, který je zapotřebí pro úspěšné otěhotnění.

Nedaří se vám zhubnout, ať děláte, co děláte? Na vině mohou být některé potraviny.
Autor: profimedia.cz
Problémy s váhou

Vaše, ale i partnerova hmotnost může být příčinou problémů s otěhotněním. Pokud se potýkáte s nadváhou, vaše tělo zvyšuje produkci estrogenu a potlačuje proces zrání vajíček v děloze. Naopak podváha, vám může snížit hladinu estrogenu v těle a tím ovlivnit vaši schopnost počít. O své ideální váze se proto poraďte se svým lékařem, a pokud je zapotřebí, pod jeho dohledem se jí také snažte dosáhnout. Neexperimentujte se zázračnými dietami a raději si nechte připravit skladbu jídelníčku, která bude obsahovat vše potřebné pro vaše tělo.

Kouření a alkohol
Ne nadarmo se říká, že kouření a pití alkoholu není zdravé. Díky kouření, a to aktivnímu i pasivnímu,  jsou ženská vajíčka mnohem náchylnější ke genetickým abnormalitám, snižuje se produkce estrogenu a tím také schopnost ovulace.  S alkoholem je to pak podobné. Jeho konzumace zvyšuje riziko spontánního potratu nebo poškození nitroděložního vývoje plodu. Navíc snižuje produkci hormonů a ovlivňuje ovulaci i menstruační proces.