Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stop kouření: Zbavte se svého zlozvyku

Přestat kouřit není snadné
9. dubna 2013 | 06:00

Kouříte, ale rádi byste se svého zlozvyku zbavili? Máme pro vás pár tipů, jak se se svým rozhodnutím poprat a dojít k vysněnému cíli.

Stanovte si den: Vytyčte si den, kdy s kouřením přestanete a neměňte ho.
Ujasněte si, proč nebudete kouřit: Motivuje vás váš zdravotní stav, finanční situace nebo například nový vztah? Ujasněte si, proč vlastně přestáváte kouřit a každý den si to opakujte. Cesta k vašemu cíli bude snadnější.

Oznamte to: Oznamte všem svým známým a rodině, že už nekouříte a požádejte je o jejich plnou podporu.

zelenina
Autor: Shutterstock.com
Najděte si náhradu: Přestat kouřit není nic jednoduchého. Zvyk na cigaretu budete muset ošálit něčím jiným. Zkuste si místo cigarety dát kousek zeleniny, sklenku vody nebo žvýkačku bez cukru.

Vyhoďte vše: Vyhoďte ze svého dosahu vše, co souvisí s kouřením. Neschovávejte si popelníky, zapalovače ani pouzdra na cigarety, už je totiž nebudete potřebovat.

Pište si deník: Zní to možná divně, ale psaní deníku vám může pomoci lépe se vyrovnat s odvykáním na cigarety. Sepište si všechny situace, při kterých saháte po cigaretě, ať už je to ranní káva, hádka s partnerem nebo stres v práci, a naplánujte si, jak je zvládnete bez kouření.

Zaměstnejte ruce: Udržujte své ruce v činnosti, aby jste náhodou neměli nutkání sáhnout po krabičce cigaret. Pořiďte si například čínské kuličky, které dokáží navodit klid a pohodu.

Tipni a vyhraj nákup zadarmo!
Autor: Alza.cz
Odměňujte se: Za své úsilí se nezapomeňte odměnit nějakou maličkostí. Peníze, které byste utratili za cigarety investujte do nového oblečení, luxusní večeře nebo výletu s přáteli.

Metody, jak přestat kouřit

Důležité je najít si metodu, která vám bude vyhovovat.

Náhradní nikotinová terapie
Jedním ze způsobů, jak si odepřít cigaretu jsou nikotinové náhražky v podobě náplastí, žvýkaček nebo inhalátorů. Ty dodávají tělu stabilní malé množství nikotinu a zmírňují tak abstinenční příznaky.  Díky tomuto typu léčby snadněji překonáte psychickou závislost na cigaretách a vyvarujete se poruchám soustředění.

Beznikotinové léky
Na trhu jsou k dostání léky, které kuřákům pomohou v odvykání. Jedná se o tablety, které neobsahují nikotin, ale jen účinnou látku vareniklin. Ta váže v mozku receptory alfa4beta2, kam se běžně váže nikotin. Mozek tak začne vyplavovat dopamin, jímž se tělo vyrovnává s abstinenčními příznaky.

Odvykání pomocí hypnózy
Terapie hypnózou nezpůsobí, že okamžitě přestanete kouřit, ale může vám s vaším rozhodnutím zásadně pomoci. Hypnotizér uvede svého klienta ve změněný stav a po té jej vyzve, aby si představil nepříjemné zážitky spojené s kouřením.  Tím vám pomůže prohloubit vaše rozhodnutí přestat kouřit.

Akupunktura
Autor: Shutterstock.com
Akupunktura
Akupunktura je jednou z nejstarších léčebných metod, která pracuje s aktivací endorfinů v těle a tím může pomoci s abstinenčními příznaky při odvykání kouření.  Nemá ale smysl, pokud nejste pevně rozhodnuti přestat.

Behaviorální terapie
Závislost na nikotinu je důsledkem špatných návyků a právě s těmi pracuje Behaviorální terapie. Ta se zaměřuje na přeučení se na nové lepší a zdravější návyky.