Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozor hmyz útočí! Na jeho bodnutí pomůže cibule nebo citron

Útok hmyzu může někdy pěkně bolet. Zkuste rady našich babiček.
29. července 2013 | 10:34

V létě jsou všude kolem nás. Láká je nejen lahodná sladká zmrzlina, limonády a jiné dobroty, ale také parfémovaná kosmetika nebo jim zkrátka jen narušíme jejich osobní prostor. Řeč je o komárech, ovádech, včelách a jiném hmyzu, který na nás dost často útočí.

Bodnutí včely

Včela si dobře rozmyslí, jestli použije své žihadlo, když se k tomu ale rozhodně, stojí to za to, protože její bodnutí je jedno z nejrizikovějších. Včelí žihadlo, které zůstane v kůži, opatrně odstraňte pinzetou, ale dejte pozor, abyste si do kůže nevymáčkly zbytek jedu ze žihadla. Místo vpichu omyjte mýdlovou vodou a dejte studený obklad. V lékárně si můžete pořídit produkty s obsahem výtažků z aloe vera, nebo se spolehněte na léčiva našich babiček. Ty si na poraněné místo přikládaly rozkrojenou cibuli, šťávu z listů jitrocele nebo okvětní lístky měsíčku lékařského.

558909:gallery:true:trueVosí útok

Vosy jsou mnohem agresivnější než včely, také si to mohou dovolit, vzhledem k tomu, že pro ně samotný útok žihadlem není smrtelný. Když se dostanete do křížku s vosou, omyjte poraněné místo mýdlovou vodou a přiložte si na něj obklad namočený ve vodě s octem.

Kousnout může i čmelák

Chundelatý čmeláček se dokáže bránit pěkně tvrdě a jeho kousnutí může být dosti bolestivé. Ránu očistěte dezinfekcí, pokud v ní zůstalo žihadlo, opatrně jej vyndejte pinzetou nebo jehlou a nakonec naneste antialergickou mast z lékárny. Z domácích zásob vám může ulevit rozkrojená cibule nebo přiložte vatičku s pár kapkami alkoholu.

Sršní hnízdo není sexuální hračka!
Autor: archiv Blesku
Sršní nálož

Sršni jsou zhruba 3x větší než včely a i jejich jed je mnohem silnější. Pokud vám v ráně zůstane žihadlo, opatrně jej vyjměte pinzetou, omyjte místo mýdlovou vodou a strčte pod studenou tekoucí vodu. Namočte kapesník v octové nebo citrónové vodě a přiložte na ránu, proti otoku pomůže také led zabalený v kapesníčku.

Nesnesitelní komáři a ovádi

Komářího štípnutí si zprvu nemusíte ani všimnout, po chvíli ale začne svědit a otékat. Rozhodně si postižené místo neškrábejte, místo toho si ulevte studeným obkladem. Proti otoku a také svědění navíc pomůže šťáva z citronu, kterou si na vatičce přiložte na místo bodnutí.

Mravenec
Autor: Profimedia
Mravenčí kyselina

Pěkně bolet může i kousnutí od mravence, po kterém se může dostavit otok a také svědění. Postižené místo proto potřete olejíčkem z tee tree, šťávou z aloe vera nebo přiložte rozkrojenou cibuli. Snažte se místo si neškrábat aby se do něj nedostala infekce.

Někdy je nutná pomoc lékaře

Nemusíte být ani alergičtí na bodnutí hmyzem, a přesto je možné, že budete muset vyhledat lékařskou pomoc.

-    V případě alergie je nutné vyhledat lékařskou pomoc okamžitě!
-    Když otok na místě zranění neustupuje ani po třech dnech. V takovém
     případě se může jednat o infekci a je dobré navštívit lékaře.
-    Pokud se po bodnutí hmyzem objeví dýchací problémy, nevolnosti nebo
     závratě, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.
-    Jestliže vás hmyz bodne do úst nebo do jazyka, hrozí problémy s
     dýcháním a je nutné navštívit ihned lékaře.

Video se připravuje ...