Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nenechte bakterie ničit váš sexuální život!

Bakterie nám dokáží občas pěkně zkomplikovat život
19. září 2010 | 05:00

Snad každá z nás ten příšerný pocit zná. Nepříjemné řezání, svědění, pálení při močení spojené s výtoky. To vše jsou příznaky infekcí pohlavního ústrojí ženy. Dejte jednou provždy vale přemnoženým bakteriím, které vám obtěžují život. Poradíme vám, jak se účinně vyzbrojit proti jejich útoku.

Více jak 75 % žen postihne za život infekce vnitřního pohlavního ústrojí a přibližně polovina z nich trpí obtížemi opakovaně. Vaginální infekce kromě snižování kvality sexuálního života může do budoucna přinést i vážné zdravotní komplikace u každé z nás.

Kdo za to může?

Za bolest, která se nám usídlila v rozkroku, mohou především mikroorganismy kvasinkového původu a bakterie. Usidlují se predevším v teplém a vlhkém prostředí ženského pohlavního ústrojí a tam se posléze velice rychle množí. Vystrnadit tyto nezvané hosty je však mnohdy otázkou několika týdnů a málokdy se nám podří se jich zbavit na stálo.

Autor: shutterstock.com

Co jsou zač vaginální mykóza a bakteriální vaginóza

Za těmito na první pohled cizími názvy se skrývají  dvě nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění. Příznaky mají téměř totožné a nastolit pár nepříjemných dnů umí obě na „jedničku“. Přece jen se však v něčem liší a to ve svém původu. Vaginální mykóza je způsobená mikroorganismy kvasinkového původu, zatímco bakteriální vaginóza, jak už samotný název napovídá, bakteriemi.

Co může způsobit vaginální mykózu?

1. Nošení neprodyšného spodního prádla

2. Časté užívání antibiotik

3. Nevhodné mýdlo na intimní hygienu

4. Příliš chlorovaná voda v bazénech

5. Kandidóza vašeho sexuálního partnera

6. Stres

7. Nadměrná konzumace cukrů

Prevence, půl zdraví

 

Zeptali jsme se gynekoložky MUDr. Kateřiny Koulové, jak tedy tomuto onemocnění zabránit? Na dámské pohlavní partie se doporučuje používat speciální mýdla pro intimní hygienu a zvýšit hygienu obecně. Dále je vhodné nosit prodyšné spodní prádlo, nejlépe bavlněné. Omezit používání intimních vložek a často měnit ručník. Zánětu močových cest  můžete zamezit, pokud si hned po sexuálních radovánkách s partnerem dojdete na toaletu a opláchnete se.

V rámci preventivního režimu mohou pacientky používat i podpůrné přípravky (např. FemiVaxinum Neo, www.femivaxinum.cz) nebo tzv. výplachy ženského pohlavního ústrojí, které právě díky vodnímu čistění vypláchne všechny nečistoty (např. Rosalgin, www.medicomint.cz).

Autor: NBr, lenak