Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolí vás záda? Poradíme vám, co s tím!

16. září 2010 | 06:55

Pračlověk se pohyboval zpočátku po čtyřech. Tomu byla uzpůsobena i jeho páteř. Se vzpřímením postavy se poměrně rychle změnil její tvar z obloukovité na dvakrát esovitě prohnutou. Daní za tuto rychlou a náročnou změnu jsou dnes časté a obtížně léčitelné bolesti zad.

Počet lidí sužovaných bolestmi zad se stále zvyšuje. „Odhaduje se, že aspoň jednou za život má problémy s páteří nejméně osmdesát procent lidí. Bolestí zad trpí dokonce tři čtvrtiny dětí,“ říká doktor Tomáš Marada z Ordinace.cz a dodává, že bolesti zad se vyskytují dokonce ještě častěji než bolesti hlavy.

1. Přetažené svaly

Ve většině případů bolí měkké tkáně kolem celé páteře. Příčinou jsou špatně prokrvené a ochablé svaly. Může za to špatné držení těla, sedavé zaměstnání a opotřebení páteře, nedostatečná výživa i psychické vypětí.
Řešení:
Pomůže cvičení. Ráno si stoupněte na jednu nohu, druhou ohýbejte v kolenu asi minutu. Cvičte i druhou nohou.

2. Houser

Jde o bederní ústřel, lékařsky je to lumbalgie. Příčiny mohou být např. prochladnutí, špatný pohyb, posunutí obratlů. Svalstvo se křečovitě reflexivně sevře.
Řešení: Jako terapie pomůže většinou teplo, bolesti tišící léky a uvolnění. Účinná je koupel s rozmarýnem, který uvolňuje svaly. Dobrá je horká sprcha.

3. Zánět sedacího nervu (ischias)

Charakteristické je vystřelování ze zad po stěně stehna až do oblasti chodidel. Bolesti vznikají v kříži a objevují se třeba při prudkém otočení.
Řešení: Buďte co nejvíce v klidu. Důležité je se opatrně hýbat a uvolnit svalstvo. Při spaní v poloze na zádech si pod kolena dejte polštář.

4. Vyhřeznutí ploténky

Pokud nejsou meziobratlové ploténky dostatečně vyživovány a k tomu ještě trpí silnou zátěží, může dojít k popraskání vnějších vláken. Důsledkem toho se pojivový obal meziobratlové ploténky roztrhne, rosolovité jádro ploténky se dostane z meziobratlového prostoru a tlačí na nervy.
Řešení: Důležité je teplo z termoláhve nebo infračervené lampy. Chvilkovou úlevu dosáhnete, když se položíte na záda a nohy dáte na židli. Kolena musí svírat s kyčlemi pravý úhel.

5. Artróza obratlů

S narůstajícím věkem člověk ztrácí tekutinu mezi jednotlivými obratli. Povrch chrupavek je hrubý. Klouby nejsou dostatečně pružné, jsou opotřebované a nefungují správně.
Řešení: Pokud máte nadváhu, musíte zcela určitě zhubnout. Tak výrazně odlehčíte kloubům i páteřním obratlům. Dbejte na správnou výživu: jezte jídlo bohaté na vitaminy C a E. A nezapomeňte se hýbat.

6. Osteoporóza

Od 20. roku věku ztrácí tělo člověka 0,4 procenta kostní hmoty ročně. Dochází k řídnutí kostí, snáze se lámou.
Řešení: Dbejte na stravu, která obsahuje vápník. Hýbejte se. Tím zabráníte úbytku svalové a kostní hmoty.

7. Pohmožděniny a natržené vazy

Náchylná na pohmožděniny je zejména kostrč. Někdy stačí jen malý náraz. K natržení vazů dochází, když jsou zatíženy rychlým pohybem či nečekaným nárazem.
Řešení: Svaly musíte pravidelně trénovat, pořádně protáhnout a nesmí prochladnout. Při natržení svalu nebo vazu pomůže ledový obklad.


Co nejvíce škodí zádům

Záda
Autor: Infografika Blesk

Vadný sklon páteře

Některé pohyby a náklony nejsou tělu úplně vlastní, například držení telefonu ramenem, kdy je krční páteř nepřirozeně vychýlená. Můžete si způsobit zablokování krční páteře a bolest nebo ztuhnutí svalů. Abyste bolesti předešli nebo ji zmírnili, opatrně zakružte hlavou do polokruhu na jednu stranu a pak na druhou. Kýváním páteř uvolněte.

Záda
Autor: Infografika Blesk

Nadměrné zatížení

Pokud zvedáte prudce a trhavě velkou zátěž, můžete si způsobit nepříjemné, vleklé a bolestivé potíže s ploténkami nebo si natrhnout svaly. Oba tyto problémy už nevyřešíte cvičením, ale musíte navštívit odborníka. V případě plotének vás někdy čeká operace a po ní následuje nevyhnutelná rehabilitace. Ideální je po operaci pobyt v lázních.

Záda
Autor: Infografika Blesk

Prudký záklon hlavy

Jakýkoli nečekaný pohyb nebo nepřirozený záklon krční páteře může vést například k bedernímu ústřelu, lidově zvanému houser. Je to velice bolestivé a nepříjemné onemocnění, při kterém se skoro nemůžete hýbat. Předejdete mu dostatečnou pohybovou aktivitou a tím, že si budete dávat pozor na neopatrné pohyby. Na housera zabírá horká bylinková koupel a klid na lůžku. Také se musíte naučit pravidelně hýbat, dobré je cvičit jógu.


Jak se léčí páteř

Co vás čeká u lékaře

Lékař vám nejdříve vyšetří celou páteř, hybnost a citlivost končetin a základní šlachové reflexe. „U bolestí trvajících déle než jeden týden vás lékař pošle na rentgen, zajistí neurologické vyšetření a odebere krev ke zjištění případného zánětu.“ vysvětluje doktor Marada. Pacienta může lékař také poslat na odborná vyšetření pomocí počítačové tomografi e (CT) nebo magnetické rezonance, popřípadě na odběr mozkomíšního moku tzv. lumbální punkci.

Jak se léčí záda

U krátkodobých bolestí je vhodný klid na lůžku, suché teplo a podávání léků proti bolesti. Po ústupu bolestí následuje další rehabilitační péče – učení základních cviků na posílení svalů, cviky ve vodě, plavání. Léčba dlouhodobých bolestí závisí na typu odhalené příčiny. Zahrnuje široké spektrum od jednoduchých cviků přes nejrůznější podpůrné protetické pomůcky až po náročné neurochirurgické výkony.

Co je to páteř

Je to osa těla, která tvoří pevný bod pro pohyb končetin. Je tvořena obratli, které jsou navzájem kloubně spojené a umožňují tak její pohyb. Páteř člověka je esovitě protáhlá, směrem dopředu ji tvoří obratle krční a bederní, směrem dozadu jsou to hrudní a křížové obratle. Skládá se celkem z 33 obratlů.

Autor: Iva Dvořáková, Krvs