Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výzkum: Češi na prvním rande? Bez kondomu!

23. září 2010 | 06:50

Jdou na schůzku s novým partnerem a tuší, že stejně nakonec skončí v posteli. Místo aby přemýšleli nad vhodnou antikoncepcí, pečlivě se osprchují, do hladka oholí pokožku i intimní místa a použijí parfém.

To vyplynulo z unikátního výzkumu, který provedla Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.

Risk s novým partnerem

Výzkum ukázal, že zhruba 40 % mladých lidí ve věku 15–24 let nepoužívá při prvním pohlavním styku žádnou antikoncepci! A to navzdory tomu, že 94 % uvádí, že jsou o ní dostatečně informováni. Ochranu začnou používat ve chvíli, kdy se z náhodného sexu na jednu noc vyvine trvalejší vztah. Právě to vedlo k mohutnému poklesu interrupcí v posledních letech. V roce 1990 bylo provedeno 100 tisíc umělých přerušení těhotenství, v současné době je to 25 tisíc ročně.

Odpovědné Češky

Víte, že české ženy patří na druhé místo v Evropě v počtu uživatelek antikoncepce? Chrání se jí, pokud mají trvalý vztah, 43 % z nich, prvenství patří Francouzkám. Ve Francii celá polovina žen ve věku 15–49 let užívá antikoncepci.

První sex: ženy v 17, muži v 18

Výzkum také nepotvrdil, že by současní mladí lidé měli pohlavní styk ve stále nižším věku. Dívky začínají sexuálně žít v 17 letech, mladí muži v 18. Jen 5 % lidí má první pohlavní styk později než v 21 letech. Ukázalo se také, že 38 % mladých lidí by ponechalo antikoncepci pouze na zodpovědnosti ženy, 44 % lidí si myslí, že je to zodpovědnost každého z partnerů, kdy každý spoléhá na sebe. Pouze 9 % procent dospívajících uvažovalo o vzájemné dohodě obou partnerů.

Jak je to v Evropě?

● první sexuální zkušenost mají mladí v 16 letech

● 28 % zná ze svého blízkého okolí někoho, kdo neplánovaně otěhotněl

● 36 % sexuálně aktivních lidí přiznává, že nepoužili antikoncepci při sexu s novým partnerem

● 56 % lidí si myslí, že jsou dostatečně informováni o metodách antikoncepce

● 28 % věří, že přerušovaná soulož je účinná antikoncepční metoda

Poznatky z celosvětového výzkumu

● 82 % dotazovaných si zajistí antikoncepci před schůzkou, na které by mohlo dojít k prvnímu sexu.

● 44 % dotázaných dává před prvním rande přednost osobní hygieně včetně sprchování, depilace a nanášení parfému před zajištěním antikoncepce.

● 45 % sexuálně aktivních mladých lidí stále provozuje nechráněný pohlavní styk s novým partnerem. To je o 25 % víc proti roku 2009, kdy nechráněný sex připustilo 36 % dotazovaných.

● Pouze polovina (51 %) lidí se považuje za velmi dobře informované o antikoncepci.

● Téměř třetina mladých lidí (32 %) se domnívá, že přerušovaná soulož je účinný způsob ochrany, i když je ve skutečnosti vysoce nespolehlivá.

Autor: Iva Dvořáková, Kjak