Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč nás bolí kolena? Může za to chrupavka!

Bolest kolena může způsobit poškozená chrupavka. Tento problém se nevyhýbá ani mladým lidem.
2. září 2010 | 06:15

Proč tak často lidé trpí problémy s koleny? Je to způsobeno špatným životním stylem, úrazy či nemocí. Ani sportovci nejsou ušetřeni. Poranění kolena patří u nich k těm nejběžnějším.

Kde se bere bolest v kolenu? Častou příčinou je poškození chrupavky. Malé kosti jsou pokryty chrupavkou, která zajišťuje, aby se kosti proti sobě posazené bez odporu pohybovaly a nedřely o sebe. Opotřebená chrupavka je tenká a porézní a už dobře neplní svou funkci. Také se nedá žádnými léky uvést do původního stavu, protože se její buňky neobnovují.

Trpí staří, sportovci i mladí

Sportovní úrazy, jako je poškození menisku nebo svalů, může vést k opotřebení chrupavky. I když je chrupavka nejsilnější v raném věku člověka, její poškození se nevyhýbá ani mladým lidem a dětem. Na vině je málo pohybu a sportu. Představte si kancelářského člověka. Většinu času prosedí u počítače a pak se o dovolené vydá na vysokohorskou túru. Takto zatížená chrupavka se hroutí pod nečekanou zátěží.

Poškození má čtyři stadia:

1. Chrupavka je změklá
2. Je povrchově rozvlákněná asi jako ošoupané džíny
3. Je rozpraskaná až na kost, chybí jí podstatná část
4. Je poškozená natolik, že zeje pod chrupavkou ležící kost, jedná se tedy o stav, kdy chrupavka chybí úplně

Co je varující

Pokud vám praská při pohybu v koleni, není to zas tak špatné. Ale když se objeví otoky a bolest, je třeba se mít na pozoru. V kolenu je mnoho pohyblivých částí, které mohou prasknout.

Jakmile dochází k omezení hybnosti v kolenu , provází ho bolest, koleno se blokuje, při zátěži se obtíže zvětšují. Pacient se nemůže na končetinu postavit, obtížná je chůze po schodech. V takovém případě problémy opravdu neignorujte a vydejte se k lékaři.

Léčba nemocné chrupavky

Konzervativní (neoperativní) léčba se ordinuje v počátečních stadiích, snižuje bolest a zlepšuje bolestivost. Podávají se vhodné léky a doporučuje se pohybová terapie (plavání, jízda na kole, vycházky, rehabilitační cvičení). Doplňkovou léčbou je především elektroléčba, magnetoterapie, akupunktura nebo laseroterapie. Pokud má pacient nadváhu, měl by zhubnout.

Operativní léčba - v případě menšího poškození chrupavky se využívají moderní chirurgické metody, jako je transplantace chrupavky nebo buněk chrupavky na poškozené místo. Tato metoda určená k obnově povrchu chrupavky se využívá např. při poškození chrupavky úrazem. V případě závažnějšího nebo rozsáhlejšího poškození chrupavky se využívají klasické operativní metody s náhradou kloubu nebo bez náhrady kloubu.

Infografika - jak funguje koleno (Pro zobrazení v plné velikosti klikněte na obrázek)

Jak funguje koleno
Autor: Blesk

Náš tip

V poslední době se osvědčila i neoperativní léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt. O co jde? Na to se Blesk zeptal doktora Dalibora Zemana z Centra zdraví u Bílého lva v Říčanech:

„Máme s tímto typem léčby letité zkušenosti. Rázová vlna dokáže nebolestivým způsobem pomoci pacientům s 60 – 95% účinností. Při této terapii dochází ke zlepšení prokrvení, tlumí se zánět a tkáň se lépe hojí a regeneruje. Rázová vlna proniká do hloubky 4 – 10 cm. Účinnost terapie je závislá na kvalitě přístroje a zkušenosti ošetřujícího personálu. Tomu odpovídá i cena za 1 aplikaci: 500 – 1000 Kč. Je potřeba 6 aplikací rázové vlny, kúra trvá 3 týdny.“ Více informací o této metodě najdete na www.razova-vlna.com

Autor: Iva Dvořáková, Krvs