Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bolí vás oči? Pomohou umělé slzy!

Pálí a řežou vás často oči? Okamžitou pomoc přinesou kapky, kterým se říká umělé slzy.
21. října 2010 | 06:40

Také trávíte mnoho času před obrazovkou počítače a vaše oči jsou unavené, zarudlé a řežou vás? Nebo vás začnou pálit po chvilce pozorování televize? Vadí vašemu zraku suchý vzduch v kanceláři nebo venkovní vítr? Zřejmě trpíte syndromem suchého oka.

Už hodina práce s počítačem dá očím pořádně zabrat. Podle průzkumů je šedesát minut sledování obrazovky tak namáhavé jako pro pilota hodina řízení letadla. A pokud s počítačem denně pracujete, problémům se suchýma očima se určitě nevyhnete.

Syndrom suchého oka má celou řadu příčin. „Nejčastěji se s ním setkávám u starších žen, nositelů kontaktních čoček a lidí trvale pracujících na počítači,“ řekla Blesku doktorka Petra Matějková z Top Esthetic centra estetické a oční medicíny.

Jaká je příčina?

Příčinou je snížená produkce slz nebo jejich nedostatečná kvalita. „Ke snížení tvorby slz může dojít vlivem vyššího věku, hormonálních změn nebo důsledkem užívaní některých léků,“ vypočítává doktorka Matějková.

Ke zvýšenému odpařování slz může dojít při dlouhodobé práci na počítači, pobytu v klimatizovaných prostorech nebo v prašném prostředí. „Syndrom suchého oka může být i jedním z projevů celkového onemocnění organismu,“ varuje Matějková.

Test suchého oka

1. Vezměte stopky nebo hodinky

2. Mrkněte dvakrát, po druhém mrknutí spusťte stopky a dívejte se přímo před sebe

3. Nemrkejte tak dlouho, jak je to možné

4. Na stopkách zkontrolujte čas, kdy začnete pociťovat nepohodlí oka (pálení, suchost atd.)

Výsledek:

Pokud jste museli mrknou už po pěti sekundách nebo dříve, zřejmě trpíte syndromem suchého oka. Měli byste navštívit svého lékaře nebo očního specialistu.

Slzy, které léčí

Suchým očím předejdete kapáním speciálních kapek, kterým se říká umělé slzy. Ty slouží jako prevence vysychání rohovky. Umělé slzy by měly být sterilní a důležité je, aby byly bez konzervace. Ta oko může dokonce podráždit. Pravidelným používáním umělých slz předejdete vysychání, zarudnutí, pálení a tak se vyhnete vážnějšímu onemocnění oka. A jaké »slzy« si můžete koupit v lékárně?

Refresh 125 Kč
Eyeye Hydraclair 150 Kč
Arufil 160 Kč
Visial 195 Kč
Hyal drop 210 Kč
Optive 217 Kč
Oxial 230 Kč
Aquify 250 Kč

 

(Zdroj: www.systane.cz)

Autor: Iva Dvořáková, mivrk