Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolárium pomáhá kůži ... A když chcete, opaluje

Maximální výkon trubic v koláriu je 100 W, což zaručuje šetrnější opalování pokožky
26. září 2010 | 10:23

Máte problémy se suchou pokožkou? V tom případě byste mohli vyzkoušet kolárium, zařízení působící blahodárně na pokožku na principu aktivace kolagenu v lidském těle.

Pokud chcete, můžete se navíc v koláriu i opalovat, a to mnohem šetrněji než v soláriu. V Česku už pár měsíců fungují první studia a většímu rozšíření této sítě zatím brání poměrně vysoká cena terapie.

Kolárium neboli Collarium působí na lidský organismus jako kolagenová terapie. Složka kolagen je základní podpůrnou látkou struktury kůže, kostí, chrupavek, šlach nebo vaziva. Kromě toho je i nenahraditelnou součástí cévních zdí. Jeho význam je tedy pro lidský organismus velký. Když ho má tělo nedostatek, může dojít k řadě problémů, které se označují názvem kolagenové nemoci. Je pro ně charakteristické, že postihují orgány, jako například klouby, srdce, cévy, svaly a i kůži. Dlouhodobou absencí se dokonce zvyšuje riziko osteoporózy. Kolagen má významnou funkci i v procesu stárnutí organismu. Uplatňuje se tedy také v kosmetickém průmyslu. Je součástí mnoha kvalitních přípravků, které jsou určeny pro potlačení nebo zmírnění projevů stárnutí kůže.

CO NA TO ODBORNÍK

Dermatoložka Eva Mrázová pro Blesk řekla: „Kolárium je u nás nový termín. Už jsem ho několika pacientům doporučila, ale hlavně těm, kteří měli potíže se suchou kůží. Na závažnější léčbu bych ho nedoporučila. Spíš se jedná o kosmetickou záležitost,“ tvrdí Mrázová.

JAK TO FUNGUJE

Terapie probíhá tak, že vám v koláriu nejprve změří pigment v kůži laserovým senzorem. Ten vyhodnotí, jaká dávka světla je pro vás bezpečná. Když se rozhodnete, že se nechcete opalovat, přídavné trubice můžete vypnout. Jemné červené světelné vlny aktivují buňky kůže tak, aby vytvářely kolagen a enzymy pro zlepšení stavu pokožky. Výsledkem je její rychlejší regenerace, ale i prohřátí kloubů a svalů. Na tuhle terapii vám bohužel zatím nepřispěje žádná zdravotní pojišťovna, takže ji musíte zaplatit. Jedno sezení trvá 20 minut a základní cena se pohybuje kolem 250 Kč. Opakovat by se mělo 4–5krát měsíčně. V České republice přístroj najdete hlavně v některých kosmetických salonech a ve vybraných lázních.

CO JE KOLÁRIUM?

Kolárium vypadá jako solárium, rozdíl je však v trubicích. Jsou mnohem slabší a jsou nastavené přímo na typ kůže, na kterou mají působit. Jejich maximální výkon je 100 W, což je ve srovnání se solárii poloviční výkon a tím i podstatně šetrnější opalování pokožky. Kolárium pomáhá aktivovat kolagen v našem těle. Na jeho tvorbě se podíleli i vědci z NASA, kteří výrobek testovali ve vesmíru na kosmonautech. Ve zmenšené verzi jim pomáhal hojit rány a působil na kůži, která je kvůli nepřirozenému prostředí nadměrně vysušována. Opalování se navíc dá zmáčknutím jednoho tlačítka vypnout. Hlavním smyslem kolária totiž není slunění, ale světelná terapie, která pomáhá obnovit pokožku a dodat jí vlhkost. Opálení je takový bonus této terapie.

 

PLUSY KOLÁRIA:

Prohřívá klouby a svaly
Zvyšuje vlhkost kůže
Působí proti stárnutí pokožky
Redukuje jemné vrásky

MÍNUSY KOLÁRIA:

Zatím řídká síť kolárií
Poměrně vysoká cena
Kúru nehradí zdravotní pojišťovna

Autor: Katarína Krajčiová, hto