Když příroda pomáhá: V jakých potravinách se skrývá nejvíce vitaminů, minerálů či vlákniny?
Některé plodiny vám totiž můžou pomáhat třeba s hubnutím, jiné dodají vlákninu či potřebné vitaminy. Jací rostlinní pomocníci by vám na zahradě neměli chybět a čím jsou výjimeční?
Pěstovat můžete mnohem víc než jen rostliny „pro oko“.
Když příroda pomáhá
Když příroda pomáhá.Autor: istock.comCéčko podporuje imunitní systém, zvyšuje vstřebávání železa, napomáhá hojení ran, zpomaluje stárnutí buněk a je klíčové pro tvorbu kolagenu. V zimě ho dychtivě doplňujeme prášky či exotickými citrusy, v létě ovšem můžeme sáhnout i do vlastní zahrady.
Rakytník řešetlákový – „citronovník severu“
Jeho plody bývají velmi kyselé a rozhodně nemusí chutnat každému, to je ovšem dáno právě extrémně vysokým obsahem vitaminu C. Jeho pravidelné užívání, například v podobě šťávy nebo sirupu, značně podpoří obranyschopnost organismu. Dávejte pozor na tepelné zpracování, při kterém se ničí 30–50 % vitaminu. Je lepší jej konzumovat čerstvý.
Černý rybíz
Tato rostlina je velmi nedoceněná, jelikož hodně lidí neví, že například oproti pomeranči obsahuje přibližně 4x více céčka. Jeho temně fialové bobule jsou bohaté nejen na vitamin C, ale i na flavonoidy, které působí protizánětlivě a chrání buňky před oxidativním stresem. Navíc posiluje cévy a pomáhá při únavě očí a kloubů. Skvělé je zpracování rybízu ve formě džemu vařeného bez cukru, kdy si zachová velkou část vitaminů a je výborný i pro diabetiky.
Křen
Je to nejen velmi silné přírodní antibiotikum, ale také výborný zdroj vitaminu C – především syrový. Pomáhá například při infekci dýchacích cest, podporuje prokrvení a trávení a má antibakteriální účinky. I malá lžička nastrouhaného křenu dokáže „nastartovat“ obranné mechanismy těla.
Šípky
Pokud je tento poměrně opomíjený poklad dobře usušený a připraví se z něj šípkový čaj šetrným louhováním, zachová si stále spoustu vitaminů. Následně může pomáhat při nachlazení a posilovat cévní stěny.
Nejvyšší obsah vody
Když příroda pomáhá.Autor: istock.comVoda tvoří přibližně 60 % lidského těla a nefunguje bez ní správně ani jeden metabolický proces. Je tedy nutné ji přijímat – nejčastěji tak děláme pitím, ovšem možnost je i skrz zeleninu a ovoce. Plodiny s vysokým obsahem vody hydratují, osvěžují, podporují ledviny a zároveň pomáhají při hubnutí.
Okurka
Tato plodina obsahuje až 96 % vody, je tedy doslova „přírodní minerálkou v pevné podobě“. Je skvělá v horkých dnech, kdy skvěle osvěží. Zároveň obsahuje i menší množství vitaminu K, draslíku a antioxidačních látek.
Rajče
Výborný zdroj tekutin a zároveň zdroj antioxidantu lykopenu, který chrání buňky před stárnutím. Podporuje srdce, snižuje krevní tlak a díky 94% obsahu vody skvěle osvěžuje.
Ledový a hlávkový salát
Listová zelenina obecně obsahuje vysoký podíl vody, který činí 95–96 %, a zároveň minimum kalorií. Saláty pomáhají při trávení, čistí střeva a napomáhají pocitu sytosti.
Vodní meloun
Co taky čekat od plodiny, která má vodu ve jméně. Jedná se o velmi populární svačinu v létě, jelikož nejenže dodá cukry, ale i parádně osvěží.
Nejvhodnější pro diabetiky
Když příroda pomáhá.Autor: istock.comCukrovka je jednou z nejrozšířenějších civilizačních nemocí. Důležitá je regulace glykemického indexu (GI) a také nepřijímat potraviny, které způsobí rychlé výkyvy cukru v krvi. Naštěstí mezi potraviny vhodné pro diabetiky spadá mnoho českých zahradních plodin.
Brokolice
Brokolice patří k nejlepším potravinám pro diabetiky. Má nízký GI, sytí a obsahuje sulforafan, což je sloučenina, která podle studií zlepšuje citlivost buněk na inzulin a má protizánětlivé účinky.
Maliny
Tyto červené bobulky jsou vhodné téměř pro všechny diabetiky díky minimálnímu obsahu cukrů a vysokému podílu vlákniny, která zpomaluje vstřebávání sacharidů.
Petržel a celer
Obě plodiny se hodí nejen pro diabetiky, ale i při dietě. Podporují totiž metabolismus, vylučování vody a mají pozitivní účinek na hladinu krevního cukru. Zároveň jsou skvělé k detoxikaci a na podporu ledvin.
Cuketa
Cuketa obsahuje velmi málo cukrů a je výborně stravitelná. Vhodná je jak syrová, tak i tepelně upravená.
Nejvíce vlákniny
Když příroda pomáhá.Autor: istock.comVláknina je nestravitelná složka rostlinné stravy, která hraje klíčovou roli pro trávení a prevenci chronických onemocnění. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a podporuje růst „vhodných“ střevních bakterií.
Fazole
Jedná se o jeden z nejlepších zdrojů vlákniny vůbec. Vařená porce (asi 200 g) pokryje polovinu doporučené denní dávky. Navíc na dlouhou dobu zasytí a jsou vhodné i pro diabetiky. Při pravidelné konzumaci přispívají k prevenci zácpy.
Hrách
Vláknina hrachu zlepšuje střevní mikroflóru a skvěle podporuje trávení. Zároveň obsahuje cenné rostlinné bílkoviny. Hrášek má nízký obsah tuku, takže je skvělý i při dietě.
Mrkev
Je bohatá na nerozpustnou vlákninu, která zlepšuje objem stolice. Díky vitaminu A je zároveň výborná i pro zrak, pokožku a imunitu.
Nejvíce minerálů
Když příroda pomáhá.Autor: istock.comSpoustu minerálů si tělo neumí samo vytvořit, a je tedy potřeba je nějakým způsobem přijímat, jelikož hrají roli v milionech enzymatických reakcí, přenosech nervových signálů, svalových kontrakcích i stavbě kostí.
Petrželová nať
Obsahuje až 6 mg železa na 100 g, což je víc než hovězí maso. Navíc má spoustu vitaminu C, který vstřebávání železa zásadně zlepšuje. Při používání petrželky je nejlepší ji přidávat až na konec vaření, aby neztratila cenné živiny.
Špenát
Jedná se poměrně o klasiku mezi zelenými listy. Obsahuje hodně hořčíku, železa i vápníku. Špenát uklidňuje nervy a mozek, je také skvělý pro podporu kostí a imunity.
Kopřiva
Kopřiva je spíše divoká bylina, kterou je ovšem možné pěstovat i na zahradě. Skvělá je díky velkému množství železa, vápníku, hořčíku a křemíku. Zlepšuje kvalitu krve, vlasů, nehtů a podporuje činnost ledvin. Před konzumací je potřeba kopřivu krátce spařit, aby ztratila žahavost.
Nejlepší na hubnutí
Když příroda pomáhá.Autor: istock.comPři hubnutí je velmi důležitá volba správných potravin, jelikož je třeba tělo příliš energeticky „nevyšťavit“ a také netrpět hladem.
Okurka
Jak už bylo zmíněno, okurka má obrovský obsah vody, zároveň je nízkokalorická a dodává pocit sytosti. Její lehká chuť navíc potlačuje chuť k jídlu. Toto vše z ní dělá ideální svačinu při dietě.
Ředkvičky
Podporují trávení a díky obsahu sirných sloučenin mohou mírně stimulovat metabolismus. Zároveň působí močopudně, což přispívá k odvodňování.
Jahody
Toto ovoce je i přes sladkou chuť překvapivě dietní, čemuž napomáhá i poměrně velká vodnatost. Obsahují minimum cukru, zato spoustu vlákniny, vitaminu C a antioxidantů. Pravidelná konzumace jahod může zlepšit citlivost na inzulin, což je klíčové nejen pro diabetiky, ale i pro hubnutí.
Další zajímavé a inspirativní články z oblasti módy, zdraví, krásy, ale i tipy do domácnosti a zajímavé rozhovory najdete v aktuálním vydání týdeníku Blesk pro ženy! Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného v našem iKiosku!
