Letošnímu festivalu bylo i počasí nakloněno, jídlem provoněný park Ladronka, o což se postaralo na 115 stánků a foodtrucků zastupujících kuchyně celého světa, se již brzy dopoledne zaplnil natěšenými návštěvníky, vždyť jen po legendárních piknikových koších, které letos bohatě naplnil hrdý partner PENNY, se jen zaprášilo. A to jich bylo devět set. Podstatné je, že se opět stal místem setkávání, že z každého metru čišela spokojenost nad jídlem i zábavou a že se návštěvníci s gustem zapojovali do všech zajímavých aktivit, které pro ně připravili s nakladatelstvím Czech News Center piknikoví partneři. Od střetnutí nad jídlem u Prostřeného stolu, kde se ochutnávalo, co se uvařilo na hlavním pódiu, vše pod energickým a zkušeným velením moderátora Lukáše Hejlíka, přes setkávání s vyslanci redakcí CNC, jako je Blesk pro ženy, Blesk bydlení, Moje psychologie, Sluníčko, Mateřídouška či ABC. Tentokrát jste dostali do rukou také inovovaný časopis redakce Blesk Vaše recepty, který je stále plný receptů na každý den a sezonu, ovšem dostal novou tvář, z níž je na první pohled zřejmé, že v něm jídlo hraje hlavní roli.
Show, která voní jídlem
Dobroty pro vás navařil tým kuchařů z prémiové školy vaření Gourmet Academy, slavící desáté narozeniny, Miluška Makó, Jana Králiková, Martin Staněk a Vojta Vrtiška. Celý tým na pódium přivedla ředitelka Martina Muldoon a rovnou prozradila něco ze své „vlastní kuchyně“, konkrétně jak to vypadá, když se hledají talenty a zároveň lektoři pro špičkovou školu vaření. Kuchařskou show s volbou mezi dvěma surovinami předvedl Martin Škoda a ochutnával se i kapr lahodně připravený šéfkuchařem a pedagogem Vladimírem Tůmou. Jak mezi diváky zaznělo, byť letní verze, bude se hodit i na Vánoce. Což koneckonců spousta věcí na pikniku, až se totiž zima zeptá, co jste dělali v létě, nemusíte ukazovat jen na police zavařovaček přichystaných v potu tváře, ale i na dobroty, které si nemálo návštěvníků přineslo právě z F.O.O.D. pikniku – třeba zásoby chutney, ochucovadel pro asijskou kuchyni, například od značky KIKKOMAN, saláty s tuňáky lovenými s ohledem na životní prostředí od Rio Mare, skvělým úlovkem do zásob byly i italské těstoviny Rummo a konečně, kdo by nechtěl mít doma slušnou zásobu kečupů a omáček Heinz, když mohl získat prvotřídní kvalitu za výbornou cenu. Protože úspory se přece počítají. A ano, do zásob se nepochybně hodí také pivo, kterým můžeme zakončit den a uctít návštěvu. Také jste ochutnali Krušovický Bohém vařený jen z nejkvalitnějších chmelů? Pak víte, o čem je řeč.
Hezky česky to žilo v PENNY zóně
Hlavní motto hrdého partnera festivalu PENNY nezůstalo jen na papíře, „hezky česky“ se vařilo, nakupovalo i soutěžilo. Návštěvníci zde mohli ochutnat tradiční české pokrmy jako guláš, rajskou nebo třeba pořádný kus masa, PENNY tato jídla připravovalo ze surovin vlastních značek a lidé tak měli možnost se na vlastní chuťové pohárky přesvědčit, že dobrá kvalita a nízká cena potravin mohou jít ruku v ruce. Na své si zde přišly také děti, na které čekaly nejrůznější atrakce a soutěže, opičí dráha se rychle stala atrakcí číslo jedna a zdaleka jsme na ní neviděli pouze dětské závodníky. Co se ukázalo jako skvělý nápad, byly PENNÝZKY, měna, kterou děti dostávaly za splněné úkoly nejen ve zdejší „červené zóně“, ale také v zóně časopisů Mateřídouška, Sluníčko a ABC a mohly si ji proměnit v PENNY obchůdku za dobroty a pozornosti podle vlastního výběru.
Studio LIVE
Plno bylo i před studiem LIVE opět moderovaným oblíbenou kuchařkou a foodblogerkou Veronikou „KOKO“ Šmehlíkovou. Povídání prolnuté workshopy se opět ukázalo jako šťastné. Návštěvníci festivalu byli zvědaví nejen na to, jak vlastně fungují funkce chytrých spotřebičů Bosch nebo jak správně a hlavně bezpečně zacházet s potravinami a jak se v nich vyznat, což vysvětlili odborníci z Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, ale také si rádi vyzkoušeli chystání zdravých svačin nejen pro děti, přípravu pohoštění se sýrem Gervais de la Crème od společnosti Bel sýry, zdobení lahví technikou macramé, grilování s produkty Heinz. Nadšení vzbudila škola čepování, kterou připravil Staropramen. Jak by také ne, jsme národ pivařů a tradičních značek si vážíme jako pokladu.
Jízda s Gustavem a MG
Podobně skvělá atmosféra panovala i v „zelené zóně“ dodavatele plynu a energií epet, kde zábavu rozehrával neúnavný maskot, gorilák Gustav. Tady si všichni návštěvníci mohli dobít baterky své i svých mobilních zařízení. Při vnímání zdejší atmosféry vás napadlo jedno: Gustav, stejně jako třeba Lukáš Hejlík, prostě na tento festival patří a nechceme být bez nich. A podobně jako v zóně epet to bývá i v zóně britské automobilky MG. Nejen jídlem živ je člověk, a pokud je navíc nadšencem do aut, tady si opět užil své, od obdivování nových modelů přes soutěže o víkend s vozem MG a plnou nádrží až po zajímavé ceny pro vítěze jízdy na simulátoru s atraktivním kabrioletem MG Cyberster.
Tak příští rok na Ladronce…
Finále festivalu patřilo opět stand-upu Na stojáka, dobře naladěné návštěvníky rozesmáli Ester Kočičková, Karel Hynek a Iva Pazderková. Přinesli nejen smích, ale jak už to s chytrým humorem bývá, i naději. Když si to tak uděláme, náš svět může být fajn. Některé věci jsou prostě na nás a mezi ně patří nadhled, sounáležitost vstřícné komunity, kterou se již F.O.O.D. piknik dávno stal, a snaha udělat si každý den lepší dobrým jídlem. Tak hodně štěstí a poděkování všem. Těm, kdo festival připravili, kdo jej partnersky zaštítili, kdo návštěvníky nakrmili, napojili i pobavili a samozřejmě všem, kdo se s námi všemi na Ladronce sešli. Za rok na stejném místě a čase na shledanou!








