Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expertka radí: Kdy jsou plody černého bezu jedovaté?

Video se připravuje ...
Černý bez a jeho účinky
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
17. září 2023 | 06:00

Bez černý roste běžně v parcích, na krajích lesů, kolem cest a luk, takže se s jeho plody teď potkáme na každém kroku. Na co si dát u jeho typických černofialových kuliček pozor? Zeptali jsme se herbalistky Markéty Růženky Vopičkové.

Bezinky obsahují velké množství vitaminů C a A, minerálních látek, tříslovin, pektinu a také antokyany, což jsou silné antioxidanty.  "Na naši imunitu působí velice povzbudivě," říká herbalistka. Připravit z nich můžete například zavařeninu, šťávu nebo je lze sušit a přidávat do různých čajových směsí.

Nežádoucí účinky aneb může být bezinka jedovatá?

Na co si ale dát u této rostliny pozor? "Černý bez jako celá rostlina, vyjma květenství, je jedovatý, takže i plody bezinky jsou jedovaté. Může za to alkaloid sambucin, který se ovšem rozkládá teplem," říká Markéta Růženka Vopičková. Jak dlouho je potřeba plody černého bezu vařit, abychom se místo léčivých účinků nedočkali žaludečních potíží?

Mohou černý bez těhotné ženy? A čím ozvláštnit bezinkovou šťávu, aby měla zajímavou chuť? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Autor: TeSim
Video se připravuje ...