Bezinky obsahují velké množství vitaminů C a A, minerálních látek, tříslovin, pektinu a také antokyany, což jsou silné antioxidanty. "Na naši imunitu působí velice povzbudivě," říká herbalistka. Připravit z nich můžete například zavařeninu, šťávu nebo je lze sušit a přidávat do různých čajových směsí.
Nežádoucí účinky aneb může být bezinka jedovatá?
Na co si ale dát u této rostliny pozor? "Černý bez jako celá rostlina, vyjma květenství, je jedovatý, takže i plody bezinky jsou jedovaté. Může za to alkaloid sambucin, který se ovšem rozkládá teplem," říká Markéta Růženka Vopičková.
Jak dlouho je potřeba plody černého bezu vařit, abychom se místo léčivých účinků nedočkali žaludečních potíží? "Uvádí se 20 až 30 minut. Nikdy nepijte bezinkovou šťávu čerstvou," zdůrazňuje odbornice.
Extra tip: Bezinky sbírejte ve vysokém stupni zralosti. Tím se obsah jedovatých látek také sníží.
Bezinka v těhotenství
A jak je to s černým bezem v těhotenství? Herbalistka neví o žádné studii, která by prokazovala, že jsou bezinky během těhotenství bezpečnou bylinou. "Tudíž bych nedoporučovala těhotným ženám a ani malým dětem konzumaci bezinkové šťávy či výrobků z bezinek."
A čím ozvláštnit bezinkovou šťávu, aby měla zajímavou chuť? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.





