Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

9 tipů, jak ulevit trávení: Co pomáhá po vánočním přejídání?

  • Vánoce zatěžují naše zažívání.
    26. prosince 2023 | 06:00

    Vánoční hodování je zatěžkávací zkouškou pro naše trávení. Jíme najednou větší množství jídla, které není zrovna dietní. A aby toho nebylo málo, tak to ještě zajíme cukrovím a zapijeme alkoholem. Není divu, že po svátcích ztratíme chuť k jídlu nebo máme v horším případě narušené trávení či podrážděný žlučník. To už naše zažívání doslova volá S.O.S.

  • Pijte bylinkové čaje

    Autor: iStock

    Nejen při akutních potížích, ale i průběžně popíjejte bylinné čaje na trávení. Nejvhodnějšími bylinkami jsou máta nebo heřmánek, zkusit ale můžete i připravené směsi. Před samotnou hostinou si pak připravte odvar ze zeměžluče lékařské, která stimuluje trávení a tvorbu slin. Stejný účinek má také čekanka. Odvar ze saturejky pak pijte při plynatosti, přesycení a po tučných pokrmech. Tymián a fenykl vám zase pomůžou proti plynatosti a zrychlí vám trávení. Žaludek a střeva dále harmonizuje puškvorec. Pro regeneraci trávení pak můžete zkusit i bylinné tinktury a trávení lze podpořit také hořkými bylinnými likéry.

    VIDEO: Bylinky proti nadýmání:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Zkuste zázvor

    Autor: iStock

    Pomáhá nejen při virózách. Obsahuje totiž i látky, které podporují trávení a pomáhají při nadýmání. Nejlepším způsobem je popíjení zázvorového čaje. Poradí si také s nechutenstvím, nevolností a podrážděným žaludkem. V kombinaci s mandarinkami a hnědým cukrem před popíjením alkoholu dokonce zmírní následnou kocovinu. Se zázvorem to ale rozhodně nepřehánějte, jinak potíže ještě zhoršíte. Udává se, že byste neměli překročit 5 g denně, nicméně některým jedincům dělají problém i nižší dávky. Projevují se u nich nežádoucí účinky v podobě pálení žáhy, průjmu, plynatosti, bušení srdce a nevolnosti.

  • Skořice pomáhá

    Autor: iStock

    Ve vánočním cukroví asi moc nepomůže, ale pokud si trochu skořice přidáte do čaje nebo do cappuccina, tak rozhodně uděláte jedině dobře. Skořice totiž zklidňuje žaludeční stěnu a mírní pocit nevolnosti. Kromě toho má protizánětlivé a antibakteriální účinky, takže může zmírnit následky otrav z jídla.

  • Procházka a jóga

    Autor: iStock

    Při akutních potížích si dopřejte odpočinek a dostatek spánku. Jakmile se vám ale uleví, určitě se jděte projít ven na čerstvý vzduch, který vám jedině prospěje. Pohyb navíc rozhýbe střeva. Jako prevenci proti trávicím potížím se pak doporučuje i jóga, zejména rotační pozice působí na naše zažívání blahodárně.

  • Žvýkejte

    Autor: iStock

    Obyčejná žvýkačka toho zmůže mnohem víc než jen osvěžení zkaženého dechu. Samotné žvýkání totiž dokáže aktivovat střeva a rozpohybovat je. Kromě toho zvyšuje tvorbu slin, a proto se doporučuje také sousto důkladně kousat. Když naopak budete jídlo hltat, tak svému zažívání jenom ublížíte.

  • Jedlá soda a léky

    Autor: iStock

    Přináší rychlou úlevu, když už váš žaludek volá doslova o pomoc. Může zabránit nevolnosti i předejít zvracení. Stačí rozmíchat jednu lžičku jedlé sody ve sklenici vody a vypít ji. Vždycky je dobré mít v lékárničce také léky digestiva, které podporují trávení a zlepšují funkci trávicího traktu. Sem patří různé trávicí enzymy, probiotika, doplňky s vlákninou a hlavně antacida, která se používají k neutralizaci kyselosti v žaludku. Ta ale používejte opravdu v rozumné míře, tedy jen při momentálních akutních potížích.

  • Vývar nejen na kocovinu

    Autor: iStock

    Dal by se považovat za superpotravinu. Poctivý domácí zeleninový nebo masový vývar totiž zahřeje, dodá tělu živiny, posílí imunitu a zklidní žaludek. Pravidelná konzumace vývaru pak zlepšuje trávení a regeneruje střevní stěnu.

  • Snězte banán

    Autor: iStock

    Dokáže zasytit i napravit poškozené zažívání. Obsahuje totiž hodně vlákniny, takže pomůže rozhýbat střeva při zácpě, ale zároveň je zklidní při průjmu. Dokáže také pomoct při pálení žáhy a bolestech žaludku tím, že obalí stěnu zažívacího traktu ochranným povlakem.

  • Dejte si pauzu

    Autor: iStock

    Pokud máte pocit, že jste po svátcích pořád plní, nemáte na nic chuť, nebo dokonce ani nepociťujete hlad a jíte jen ze setrvačnosti, tak si dejte na jeden den od jídla pauzu. Jednodenní hladovka dokáže nastartovat trávení a vrátit zase chuť k jídlu. Pokud vám zdraví hladovění nedovoluje, tak alespoň jídelníček co nejvíc odlehčete vývary a dietními pokrmy.

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...