Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší prostředek na imunitu: Tohle si dává lékař. A co doporučuje dětem?

Video se připravuje ...
Imunita: Radek Klubal
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
19. prosince 2023 | 06:00

Jak posílit imunitu a který přípravek je v boji proti virům a bakteriím ten nejlepší? Nejen na to jsme se zeptali alergologa a imunologa Radka Klubala, zakladatele Medicínského centra Praha.

"Imunita je flexibilní, a i to je důvod, proč vlastně nemusíme být celý život od dětství až do dospělosti vůbec nemocní. Může být natolik flexibilní, že i když měníme kontinenty, letíme do Ameriky nebo na Island, tak imunitní systém je schopen reagovat na dané klimatické změny, ale i na přítomnost různých infekcí," říká doktor Klubal. 

Jak často být nemocný je normální?

Lidstvo nicméně za poslední desítky let zchoulostivělo. "Oblékáme se teple, bydlíme v zimě v teplých domácnostech, takže naše schopnost se adaptovat na tepelné změny a vlastně správně reagovat i na různá infekční onemocnění se zhoršila. Takže my skutečně v těchto měsících čím dál více musíme imunitnímu systému dětí nebo nás dospělých pomáhat." I odolný člověk občas nějakou nemoc má. Kolikrát do roka je to normální a kdy už bychom měli zbystřit, že s naší obranyschopností není něco v pořádku? I o tom jsme se s lékařem bavili.

Co to jsou bakteriální lyzáty, nukleotidy, glukany nebo kolostrum a co z toho dát dětem? A co doktor Klubal ordinuje na imunitu sám sobě? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.

 

Autor: TeSim
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...