Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tenhle podzim neztloustnu: Jak toho konečně docílit?

  • hubnutí
    9. října 2023 | 06:00

    Dala jste si takový malý cíl, že chcete udržet svou váhu nebo – ještě lépe – trochu zhubnout? Máme pár nápadů, jak by se vám to mohlo povést.

    Moje endokrinoložka mi nedávno prozradila, že na hubnutí má pohyb vliv jen z dvaceti procent, velký díl patří výživě a také životnímu stylu. Přesto je jasné, že hýbat se je pro tělo nezbytné, aby dobře fungovalo. Jak tedy můžete zlepšit své návyky, aby vám po těle bylo dobře a ty džíny či šaty se na vás nelepily?

  • Vynechte sůl

    Nejenže není příliš zdravá a zadržuje vodu v těle, ale také dává chuť vašemu jídlu. Zkuste takový malý trik, dávejte do jídla soli méně či téměř žádnou. Pak ho sníte jen tolik, kolik musíte, určitě nic navíc. Jestli tedy máte pocit, že vaše večeře jsou moc opulentní či obědy vydatné, nesolte. Uvidíte, jak rychle budete jíst střídmě. Nedá se to pochopitelně dělat věčně, ale sem tam – proč ne?

  • Využijte chvilky

    Sledujete pravidelně nějaký televizní seriál? Udělejte si během reklamních pauz kliky nebo dřepy! Čistíte si zuby? Využijte těch několik minut k tomu, abyste chodila sem tam. Jen opatrně, ať si kartáčkem zuby nevyrazíte. Někteří fitness trenéři dokonce doporučují mírnou aktivitu bezprostředně po jídle, zlepší to trávicí proces. Zkuste si tak hned po obědě nesednout, ale udělat pár kroků.

    Pár jednoduchých cviků v několika minutách najdete ve videu:

    Video se připravuje ...
    Aktivace a posilování na zadeček s Veronikou Jandovou • VIDEO: Videohub

  • Přidejte koření

    Některé druhy koření mají pozitivní vliv na náš metabolismus. Mezi nejoblíbenější patří skořice, kurkuma, paprika a zázvor. Pokud snížíte množství konzumované soli a přidáte do své stravy právě tohle koření, můžete o něco zrychlit spalování tuků (a také se zahřát). Vedle toho má koření další pozitivní účinky na zdraví. Skořice snižuje hladinu cukru v krvi, zázvor zlepšuje kvalitu pleti a má velký vliv na naše trávení. Červená paprika roztahuje cévy a zabraňuje zadržování vody. Kurkuma zmírňuje zánět v těle a zlepšuje činnost žlučníku.

  • Jiný talíř

    Jednoduchý trik, jak ošálit oči při hubnutí, je vzít si menší talíř. Bude plný, a vy tak nebudete pochybovat o tom, že vám jídlo stačí. Další pomůckou při hubnutí je také nakrájet si suroviny na menší kousky. Porce tak bude opticky mnohem větší. Když si talíř z poloviny zaplníte zeleninou, nejenže učiníte pozitivní krok pro své zdraví, ale především si zaplníte žaludek vlákninou. Ta vás zasytí na delší dobu, a váš kalorický příjem tak bude automaticky nižší.

  • Ovoce před

    Jablka, zejména ta kyselá, stimulují produkci žaludečních kyselin a zvyšují chuť k jídlu. Přesto mohou mít až neuvěřitelný účinek při hubnutí. Pokud sníte kousek jablka 15 minut před jídlem, celkové množství přijatých kalorií za den se sníží o 150 až 200. Někteří odborníci na výživu si to vysvětlují tak, že díky přijaté vláknině se lidé cítí déle plní, jiní vědci tvrdí, že se jedná jen o zaplnění žaludku – ale hlavně, že to funguje!

  • Hodně spánku

    S příchodem zimy se dny zkracují, a tak budete chtít v posteli strávit mnohem více času. Nevyčítejte si to, a naopak toho využijte ve prospěch diety. Na hubnutí má vliv právě i dostatečně odpočaté tělo. Večeři si posuňte na šestou hodinu a v devět se zachumlejte do teplých peřin, nejlépe s knížkou, která vaše oči příjemně unaví. Osm hodin spánku denně vám v hubnutí pomůže, jelikož nebudete tělo vystavovat zbytečnému stresu z nevyspání. Navíc se vám bude ráno mnohem snadněji vstávat, a tak začnete den s úsměvem.

    Když si dáte drink, měla byste vědět, že...

    2,5 dl suchého bílého vína má 550 kJ, což je o 100 kJ méně než červené. Abyste ho spálila, měla byste třeba 15 minut intenzivně boxovat do pytle. Pokud máte raději gin s tonikem, ten má kolem 700 kJ. To znamená třeba 10 minut dělání sedů lehů.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...