Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jarní vitamínové bombičky: Ředkvičky zatočí s bacily a pomáhají s hubnutím

30. března 2023 | 06:00

Jarní sezóna začala a s ní přichází do naší kuchyně i tolik populární jarní zelenina. Chutnají výborně, jsou nenáročné na pěstování a kromě jiného usnadňují vykašlávání, proto jsou vhodné při nachlazení. Jaké jsou blahodárné účinky oblíbených ředkviček, které si můžete vypěstovat i doma a jak na to?

Začíná jarní sezóna

Jsou skvělým zdrojem výživných látek a pomáhají připravit náš organismus na teplejší sezonu. Detoxikujte se proto přísunem čerstvých salátů a syrové zeleniny včetně ředkviček. Věděla jste, kolik zdraví prospěšných látek je v nich ukryto?

Videorecept: Připravte si chutnou ředkvičkovou pomazánku:

Video se připravuje ...
Recept: Ředkvičková pomazánka • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jak si je vypěstovat?

S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku se začíná kdykoli od poloviny února. Mezi jednotlivými řádky nechte vzdálenost okolo deseti centimetrů. Po vzejití osiva mladé rostlinky vyjednoťte a půdu udržujte mírně vlhkou. Výsev však nikdy nepřehušťujte a nepřelévejte, ve vysoké vlhkosti se rozvíjejí plísně a hnilobné procesy. Od dubna je pak můžete vysévat rovnou na záhony a sklízet po celou sezonu až do prvních mrazíků. V pařeništi a skleníku už uvolněte místo pro jiné, náročnější teplomilné rostliny.

Zelenina s blahodárnými účinky

Bezkonkurenční je schopnost ředkviček ničit škodlivé bakterie, plísně a viry v trávicím ústrojí, močových cestách, v krku, ústní dutině i v průduškách. Čistí ledviny, játra, žlučník a pomáhají rozpouštět žlučové kamínky. Také stimulují látkovou výměnu, takže jsou prospěšné při hubnutí, ale i při ekzémech a problematické pleti.

Znáte je všechny?

Nejmenší a kulaté jsou ředkvičky červené, bílé, žluté, růžové, fialové i strakaté. My se ale nejčastěji setkáváme s těmi červenými. Obsahují vitaminy C, B1, B2, B6, betakaroten, železo, vápník, síru, fosfor, hořčík, draslík, měď a další bioaktivní látky. A také hořčičné oleje, které způsobují palčivou chuť.

Co jste o ředkvičkách možná nevěděla?

Nejčastěji se ředkvičky jedí „jen tak“ čerstvé a lehce posolené, někdo jimi obloží chleba s máslem. Připravit si z nich můžete i chutné pomazánky nebo saláty. Už šest ředkviček denně postačí, aby uzdravily bakteriální napadení sliznic úst, hltanu, jícnu, žaludku a horní části tenkého střeva. Uvolněné léčivé oleje současně dezinfikují sliznice nosu a nosních dutin.

Chutná domácí krémová polévka:

Na chutnou ředkvičkovou krémovou polévku budete potřebovat:

  • 2 svazky ředkviček, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 800 ml zeleninového vývaru, 4 brambory, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, pepř a sůl

POSTUP: Nadrobno pokrájenou cibuli zpěňte na másle, přilijte zeleninový vývar, přidejte brambory nakrájené na kostky a vařte, dokud nezměknou. Brambory vyjměte a spolu s ředkvičkami, stroužkem česneku, solí a pepřem je rozmixujte. Pyré vlijte do vývaru, přidejte smetanu, rozmíchejte a prohřejte.

Oblíbená ředkvičková pomazánka:

Na ředkvičkovou pomazánku si připravte:

  • 1 svazek ředkviček, 0,5 svazku jarní cibulky, 125 g nízkotučného tvarohu, sůl, pepř, bylinky (např. čerstvou pažitku či petrželovou nať), pečivo

POSTUP: Svazek ředkviček umyjte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Dobře je vymačkejte. Vodu slijte. Umytou jarní cibulku najemno nasekejte a přidejte k ředkvičkám. Vše dobře promíchejte spolu s tvarohem. Nakonec pomazánku opepřete a osolte podle chuti. Podávejte ji s pečivem posypanou jemně nasekanými bylinkami ke snídani nebo k odpolední svačině.

Další zajímavé články nejen z oblasti zdraví najdete v aktuálním vydání magazínu Blesk pro ženy. Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného přímo ZDE!

Autor: Dana Drázská
Video se připravuje ...