Začíná jarní sezóna
Jsou skvělým zdrojem výživných látek a pomáhají připravit náš organismus na teplejší sezonu. Detoxikujte se proto přísunem čerstvých salátů a syrové zeleniny včetně ředkviček. Věděla jste, kolik zdraví prospěšných látek je v nich ukryto?
Videorecept: Připravte si chutnou ředkvičkovou pomazánku:
Jak si je vypěstovat?
S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku se začíná kdykoli od poloviny února. Mezi jednotlivými řádky nechte vzdálenost okolo deseti centimetrů. Po vzejití osiva mladé rostlinky vyjednoťte a půdu udržujte mírně vlhkou. Výsev však nikdy nepřehušťujte a nepřelévejte, ve vysoké vlhkosti se rozvíjejí plísně a hnilobné procesy. Od dubna je pak můžete vysévat rovnou na záhony a sklízet po celou sezonu až do prvních mrazíků. V pařeništi a skleníku už uvolněte místo pro jiné, náročnější teplomilné rostliny.
Zelenina s blahodárnými účinky
Bezkonkurenční je schopnost ředkviček ničit škodlivé bakterie, plísně a viry v trávicím ústrojí, močových cestách, v krku, ústní dutině i v průduškách. Čistí ledviny, játra, žlučník a pomáhají rozpouštět žlučové kamínky. Také stimulují látkovou výměnu, takže jsou prospěšné při hubnutí, ale i při ekzémech a problematické pleti.
Znáte je všechny?
Nejmenší a kulaté jsou ředkvičky červené, bílé, žluté, růžové, fialové i strakaté. My se ale nejčastěji setkáváme s těmi červenými. Obsahují vitaminy C, B1, B2, B6, betakaroten, železo, vápník, síru, fosfor, hořčík, draslík, měď a další bioaktivní látky. A také hořčičné oleje, které způsobují palčivou chuť.
Co jste o ředkvičkách možná nevěděla?
Nejčastěji se ředkvičky jedí „jen tak“ čerstvé a lehce posolené, někdo jimi obloží chleba s máslem. Připravit si z nich můžete i chutné pomazánky nebo saláty. Už šest ředkviček denně postačí, aby uzdravily bakteriální napadení sliznic úst, hltanu, jícnu, žaludku a horní části tenkého střeva. Uvolněné léčivé oleje současně dezinfikují sliznice nosu a nosních dutin.
Chutná domácí krémová polévka:
Na chutnou ředkvičkovou krémovou polévku budete potřebovat:
- 2 svazky ředkviček, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 800 ml zeleninového vývaru, 4 brambory, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, pepř a sůl
POSTUP: Nadrobno pokrájenou cibuli zpěňte na másle, přilijte zeleninový vývar, přidejte brambory nakrájené na kostky a vařte, dokud nezměknou. Brambory vyjměte a spolu s ředkvičkami, stroužkem česneku, solí a pepřem je rozmixujte. Pyré vlijte do vývaru, přidejte smetanu, rozmíchejte a prohřejte.
Oblíbená ředkvičková pomazánka:
Na ředkvičkovou pomazánku si připravte:
- 1 svazek ředkviček, 0,5 svazku jarní cibulky, 125 g nízkotučného tvarohu, sůl, pepř, bylinky (např. čerstvou pažitku či petrželovou nať), pečivo
POSTUP: Svazek ředkviček umyjte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Dobře je vymačkejte. Vodu slijte. Umytou jarní cibulku najemno nasekejte a přidejte k ředkvičkám. Vše dobře promíchejte spolu s tvarohem. Nakonec pomazánku opepřete a osolte podle chuti. Podávejte ji s pečivem posypanou jemně nasekanými bylinkami ke snídani nebo k odpolední svačině.
Další zajímavé články nejen z oblasti zdraví najdete v aktuálním vydání magazínu Blesk pro ženy. Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného přímo ZDE!