Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na drastický detox, dámy! Může ovlivnit plodnost i chuť na sex

  • 18. března 2023 | 06:00

    Přichází jaro a s ním samozřejmě různé jarní očisty, které jsme si zvykli dělat stejně jako velký jarní úklid doma. Jenže s těmi dietami je to trochu komplikovanější než s vytíráním podlahy, a pokud se uchýlíte k extrémním verzím, může to dokonce mít nepříjemný dopad na celkové zdraví.

    Detoxikační diety jsou mnohdy krátkodobé, ale právě značně drastické, spojené s půstem, v některých případech spíš s hladověním – a následně se na to navazuje extrémním dietním režimem složeným mnohdy výhradně z konzumace ovoce, zeleniny, různých šťáv a čajů.

  • O čem jsou detoxikační diety?

    Nejenže mají na detoxikaci těla různí odborníci různé názory, ale je fakt i to, že během této intenzivní doby se u člověka mohou začít objevovat různé negativní vedlejší účinky. Většinou bývají chvilkové. Je ovšem důležité vědět, co děláte, a ne jen tak zbůhdarma hladovět.

    Koncept detoxikace se opírá o teorii, že v průběhu života se do našeho těla dostávají toxiny zvenčí, případně je tělo samo vytváří kvůli nevhodné stravě. Tyto toxiny je pak potřeba neustále odbourávat a vylučovat, jinak poškozují pokožku, střeva a zdraví celkově. Mezi přínosy detoxu bývají zmiňovány úbytek hmotnosti, očištění krve, stimulace jater, a hlavně zbavení se toxinů z organismu. Vědecké výzkumy, které by prokázaly tyto účinky, však chybí a mnozí odborníci s detoxy nesouhlasí.

    VIDEO: Jarní očista těla – tyhle bylinky zafungují nejlépe:

    Video se připravuje ...
    Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Tělo si dokáže pomoct samo

    Pojem detoxikace původně znamená neutralizaci jedů při otravě. Ještě nedávno se detoxikační procesy praktikovaly jen u lidí s těžkou otravou alkoholem nebo například drogami na jednotkách intenzivní péče. V dnešní době je detox vnímán jako něco, co je podle některých nutričních expertů nedílnou součástí zdravé výživy moderního člověka. „Pravdou ale je, že s tímto detoxem si naše tělo poradí samo, a to naprosto přirozenými, fyziologickými procesy. Ty probíhají v játrech a vše zbytečné se vylučuje pomocí střev a také ledvin a plic. Pokud tedy chcete těmto očistným procesům opravdu pomoct, omezte konzumaci alkoholu, dbejte na pestrý, vyvážený a nutričně vhodný jídelníček, hlídejte si pitný režim a pravidelně se hýbejte,“ vysvětluje Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro.

    Pokud procházíte detoxikační dietou, abyste rychle zhubla, pravděpodobně se dostaví účinky, protože přechodem z normální stravy na zeleninu a ovoce nebo šťávy to půjde raz dva. Tato skladba stravy nemá takovou kalorickou hodnotu, aby pokryla výdej energie potřebný pro chod třeba jen bazálních funkcí, takže je prvděpodobné, že kila půjdou dolů. Nespálí se ale tuky – místo toho se ztratí voda z organismu a mnohdy i svalová hmota. Následně se tak může dostavit jojo efekt, nemluvě o dalších rizicích. Kvůli detoxikační dietě se tělo může potýkat s nedostatkem důležitých živin, vitaminů a minerálů, nedostatkem energie a únavou. Obvykle se dostaví záchvaty přejídání a střevní problémy, protože je ovlivněna střevní mikroflóra. Detox rovněž pro celé tělo znamená značný stres.

    VIDEO: Petr Havlíček: Jarní detox? Z malého zdravotního problému může být velký!

    Video se připravuje ...
    Petr Havlíček: Jarní detox? Z malého zdravotního problému může být velký! • VIDEO: Blesk TV

  • Dámy, pozor!

    Detoxikační diety se těší oblibě zejména u žen, a právě těm mohou způsobit specifické problémy: například zamávat s jejich intimním životem, a to konkrétně snížením nebo ztrátou sexuální touhy neboli libida. „To je u žen poměrně pevně spojeno s menstruačním cyklem a samozřejmě s hormony. Obojí může detox negativně ovlivnit. Zároveň může být dle odborníků jednou z příčin nízké sexuální touhy nízký stav bílkovin. Méně kalorií zase znamená méně energie, a tedy i méně energie na sex. Slabý sexuální drive se poté může negativně odrazit na partnerském soužití i psychické pohodě samotné ženy,“ popisuje Veronika Kubíčková, sexpertka ze společnosti Ruzovyslon.cz

    Ovlivnění hormonálního systému se může projevit též výkyvy v menstruačním cyklu nebo problémy s ovulací. „Pokud se žena zaměří hlavně na odtučňovací diety, měla by mít na paměti, že tuk je mimo jiné jedním z významných zdrojů estrogenů, takže se žena s poruchami cyklu může setkat i po skončení diety. Při dlouhodobě nízké zásobě tuku se ovulace nebo menstruace nemusí do normálu vrátit vůbec, což výrazně ovlivní plodnost ženy,“ upozorňuje Kamila Žižková, lékařka v oboru gynekologie a porodnictví. Obecně při kalorickém deficitu – který nastává i v souvislosti s detoxem – se můžou dále dostavit rovněž únava, ospalost či ztráta koncentrace, ženu můžou potrápit vypadávání vlasů, lámavé nehty, zhoršení pleti a podobně. „Diety a detoxy by neměly být naším experimentem, ale měly by být vždy nastaveny odborníkem,“ uzavírá lékařka.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...