Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor na ně, zkazí vám celý den: Které potraviny rozvíjejí depresi?

  • Některé potraviny mohou způsobovat deprese
    28. března 2023 | 06:00

    Výzkum, se kterým nedávno přišli vědci, vás nejspíš moc nepotěší. Některé oblíbené druhy nápojů a potravin vás podle něj mohou přivést do úzkých. A to doslova. Průzkum potvrdil, že jejich dlouhodobá konzumace vám způsobí úzkosti a deprese. Kterých jídel se to týká?

    Jsou mezi nimi dresinky, ochucená sodovka i džus… Které pokrmy a nápoje vám rozhodí psychiku? Závěr, k jakému došli lékaři, vás nejspíš zaskočí!

  • Pozor na kupovaný džus!

    Pokud máte žízeň, pijte čistou vodu. A když máte chuť na ovoce, dejte si ho v celku nebo si alespoň připravte domácí smoothie. Alespoň tak zní rady lékařů. V případě, že se snažíte vyhnout rozvoji duševního onemocnění, bude to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Ovoce sice obsahuje tolik potřebnou vlákninu, ale zároveň také hodně cukrů, které vás nejdříve nabudí a potom stejně rychle zpomalí. A co teprve v případě kupovaných ovocných džusů, které neobsahují stoprocentní ovocné koncentráty! Jejich časté popíjení vás dostane do útlumu, vyvolá hlad a může vést k podrážděnosti. A odtud už je to jenom krůček k rozvoji psychických problémů ze stresu.

    V jakých potravinách nenajdete "éčka"? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    V kterých potravinách nesmějí být éčka? • VIDEO: Videohub

  • Ochucené limonády a sodovky vám zkazí den

    Slazené limonády a sodovky jsou na tom s přínosy tělu ještě hůře než slazený džus. Neobsahují téměř žádné živiny. Navíc vědci potvrdili, že přímo souvisí s depresí. Nemluvě o množství přidaného bílého cukru, který má řadu škodlivých účinků. Vaši psychiku tedy rozhodně nepodpoří, ba právě naopak. Většinou ji oslabují. Jestli patříte mezi jedince, kteří neradi pijí neochucené nápoje, nahraďte limonádu neslazenou vodou s limetkou či citronem, případně ji doslaďte trochou medu.

  • Bílý toustový chléb nahraďte celozrnným

    Zásadně negativní roli v rozvoji depresí zastává bílý toustový chleba. Pšeničná mouka, ze které je vyráběn, se v těle rychle přeměňuje na krevní cukr, což vede k mnoha energetickým výkyvům. Může se snadno stát, že po něm chvíli budete svěží, a poté se najednou dostanete do útlumu. Všechny tyto nestálosti způsobují nápor na psychiku a také rozvoj depresí. Pokud se řadíte mezi milovníky toustů, nezoufejte. Nahraďte ho jeho celozrnnou variantou a bude po problému.

  • Kečup a dresinky obsahují mnoho cukru

    Stejně negativně jako džusy a limonády působí na duševní zdraví kupované dresinky a kečupy s přidaným cukrem. I zde je bílý rafinovaný cukr hlavním záškodníkem, který stojí za některými psychickými nemocemi. Na každou polévkovou lžíci kečupu připadají přibližně čtyři gramy cukru. Pozor si dejte také na light výrobky, protože některé druhy sladidel, jako je aspartam, působí podobně. Ideálním řešením je dát si s přípravou večeře trochu práce a k dochucení pokrmu si vyrobit vlastní omáčku nebo rajčatovou salsu.

  • Káva pomáhá i vede k úzkostem

    Zvláště pro jedince, kteří dosud kávu nepili tak často, nemusí být její častější konzumace zcela vhodná. Kofein vás sice povzbudí, ale zároveň vyvolává podrážděnost, náladovost a vliv má i na kvalitu spánku. Z těchto důvodů není moc vhodné pít kávu večer, protože kofein v ní obsažený znesnadňuje usínání a někdy je také původcem zlých snů. Ale pozor. Rychlým vyřazením kávy z denního režimu, když jste předtím byli zvyklí konzumovat několik šálků denně, si můžete přivodit úzkosti. Vyhnete se jim, když se budete držet známého rčení, které radí, že všeho moc škodí. Jestli jste se zrovna odhodlali s kofeinem na nějakou dobu přestat, psychologové doporučují s tím začít postupně.

  • Energetické nápoje způsobují infarkt a výkyvy nálad

    Nejen za duševním onemocněním, ale také za problémy se srdcem a ledvinami stojí v některých případech energetické nápoje. Ideálně je nepijte vůbec. Jsou plné zdraví škodlivého cukru a také řady látek obsahujících nadměrné množství kofeinu, například z rostliny guarany. Ta je známá jako stimulant nervové soustavy a může mít silné až škodlivé účinky.

  • Sladkosti jsou zhoubou dobré nálady

    Nejhorší jsou pro stav vaší psychiky sladkosti. Je jedno, zda si dáte přeslazený dortík, zákusek nebo koblihu. Můžete si být jisti, že jejich pravidelná a častá konzumace vám spíš uškodí. Nemluvě o tom, co tyto dobroty udělají s vaší celkovou kondicí. Povětšinou obsahují hojné množství škodlivých tuků, cukrů a pšeničné bílé mouky. Zpomalí váš metabolismus a spolehlivě vás zbaví dobré nálady. Proto než se příště opět rozhodnete zahánět chmury pořádně sladkým dezertem, raději si to dobře rozmyslete.

  • Fast food a průmyslově zpracované potraviny jsou záškodníci

    Veškeré rychlé občerstvení, ale také uzeniny a průmyslově zpracované potraviny s vaší psychikou udělají své. Čím častěji si je dopřáváte, tím větší můžete mít podle vědců sklony k úzkostem a psychickým chorobám. Cítíte se poslední dobou nesví a bez nálady? Obohaťte svůj jídelníček o zeleninu a ovoce plné vlákniny a vyřaďte z něj smažená jídla.

     

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...