Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Máte věčně nohy a ruce jako kus ledu? Víme, jak s tímto problémem zatočit

  • zdraví
    4. února 2023 | 06:00

    Spíte v ponožkách? Huňaté rukavice natahujete i doma? Nebo snad v prstech nepřetržitě svíráte horký hrnek? Možná máte problém…

    Některá z nás si na pocit věčného chladu zvykne, bere to tak, jak to je, a po příčině se nepídí. Jiná se chce jádra pudla dopátrat a přijít problému za všech okolností na kloub. Někdy je za tím banální vysvětlení, jindy ale nikoli.

  • Poslouchejte tělo

    Zimomřivostí a neustálým pocitem ledových nohou a rukou nám může tělo dávat znamení, že mu něco chybí, že je s něčím výrazně nespokojené. Může tak být kupříkladu vyčerpané, trpět nedostatkem spánku nebo se cítí být pod velkým tlakem kvůli stresu. Často mu stačí dát to, po čem momentálně touží. Vydatně spát, dobře jíst – sázet na dostatek zeleniny, vlákniny, na husté polévky, neopomíjet příjem tekutin, zvolnit, odpočívat. Nebo si taky do života přizvat pohyb. Pomaloučku, polehoučku, třeba jen dvakrát do týdne – rozproudit krev svižnou procházkou, cvičením, které vám není proti srsti. Důsledně určitě používejte hřejivé, kvalitní ponožky stejně jako teplé rukavice. Po ruce mějte termosku s teplým čajem. Nepomáhá to? Nedají vám věčně ledové končetiny spát? Už doslova cítíte, jak vám znepříjemňují život? Zajděte za svým obvodním lékařem a obtíže spolu proberte.

    Jak se zbavit únavy? Na cenné rady se podívejte ve videu:

  • Zbělení jako varování

    Neváhejte ani podstoupit klidně řadu doporučených vyšetření. Ve hře jsou totiž i celkem závažné choroby typu cukrovka – vyšší hladina cukru v krvi škodí cévám, což ve finále může přispívat k horšímu prokrvování končetin, a tudíž pocitům chladu. Případně může tělo bojovat s Raynaudovou chorobou – zužují se tepénky, které zásobují prsty, kůže bledne, aby se za chvíli tepénky zase rozšířily a prstíky se překrvily, tedy zrudly. A nakonec ve hře může být i nemocná štítná žláza – zvlášť když navíc začnete i přibývat na váze, jste unavená, věčně nachlazená. Každopádně varovným signálem, který si žádá odborné řešení, je bolest zkřehlých končetin a jejich zbělení. Rozhodně nenasazujte žádnou podivnou samoléčbu, a to ani tu v podobě alkoholové. Sice vás zprvu štamprle tu a tam dokáže na přechodnou dobu zahřát, ve finále spíš přispěje k podchlazení.

  • Sauna a otužování

    Povzbuďte a prokrvte tělo pravidelným saunováním. Z vyhřátého prostředí hupsněte do sněhu nebo studené vody. Jestli se na tyhle šoky necítíte, zkuste postupné otužování ve vlastní koupelně. Prodýchejte se do klidu, snažte se maximálně uvolnit a pak na sebe pusťte na pár sekund studenou sprchu. Výzvou je pak otužování v rybníce nebo řece, ale to je spíš pro otrlejší typy.

  • Nárazovky se nepočítají

    Chlad v okrajových částech těla můžete taky výrazně pocítit v okamžicích, kdy bojujete s průjmem, zvracením. Tyhle pocity by ale měly postupně odeznívat ve chvíli, kdy se vám začne od obtíží ulevovat. Nic vážného se také neděje, když venku panuje studené až arktické počasí, a vy tudíž logicky cítíte – nebo spíš necítíte – ruce a nohy. Je to zcela normální reakce na chlad nebo ledové podmínky. Zvlášť když následně dojde k posunu k lepšímu v okamžiku, kdy se zahřejete u kamen.

  • Nejen končetiny

    Špatná termoregulace se častěji objevuje u žen. Nezebou u ní přitom skoro výhradně jen už zmíněné ruce a nohy, ale třeba také uši, nos. A můžou za to mnohdy hormonální výkyvy – v těhotenství, při užívání antikoncepce nebo v období menopauzy.

  • Přírodní zahřívače

    Hrnek zeleného čaje nebo vydatný vývar nadupaný vitaminy. Za tyhle tekuté poklady by kdekdo z nás dal ruku do ohně a doporučil je zimomřivcům. Klidně si ale jídelníček doplňte další plejádou zahřívačů – do pokrmů přidávejte podle chuti chilli, skořici a česnek. Zázvor v množství větším než malém má podobné účinky. Naopak stopku vystavte produktům, které ochlazují – takovými jsou například citrusy. V lékárně se určitě poptejte po vhodných vitaminech. Možná budete po konzultaci překvapená, co všechno vašemu tělu může chybět.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: kač
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...