Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tuřín: Opomíjená zelenina, která dělá zázraky. S tímhle vším vám pomůže!

  • Tuřín dělá zázraky
    8. ledna 2023 | 06:00

    Snadno se pěstuje, výborně chutná, a navíc prospívá zdraví. Jak ho nejlépe využít?

    Tuřín je nenáročná zelenina, která odolá i mrazu. Také je dobře stravitelný a zasytí, přestože má minimum kalorií. Najdete v něm spoustu vlákniny, bílkovin, vitaminy A a C, karoten a vápník. Jíst můžete nejen bulvu, ale i listy, které navíc obsahují důležitou kyselinu listovou.

  • Jak ho zpracovat?

    Jíst ho můžete syrový. Má štiplavou chuť jako kedlubna, takže bulvu klidně nastrouhejte třeba do salátu nebo ji chroupejte k chlebu. Listy pak můžete zpracovat stejně jako kapustu nebo špenát. Lze ho také nakládat nakyselo, vařit, zapékat, plnit, upravovat jako zelí nebo kombinovat třeba s masem a další zeleninou. 

  • Pěstování a skladování

    Bulvy by měly být tvrdé, bez tmavých skvrn. Skladují se na chladném a suchém místě nebo je můžete uložit do bedny s pískem s jinou kořenovou zeleninou. Samozřejmě ho můžete také nakrájet a zamrazit. Pokud si ho chcete vypěstovat sami, pak se vysévá do půdy v dubnu až květnu, a to do řádků vzdálených asi 40 cm a do hloubky do 2 cm. Pak už stačí jen pravidelně zalévat a vzešlé rostlinky se 4–5 lístky vyjednotit na vzdálenost 25–30 cm. Sklízí se v září a v říjnu, ale v půdě ho můžete nechat až do prosince, protože snese bez problémů teplotu i –5 °C.

  • Na co je dobrý?

    Pomáhá při poruchách zažívání. Doporučuje se při zlomeninách a osteoporóze. Snižuje cholesterol a krevní tlak. Zlepšuje zrak a zpomaluje stárnutí. Je vhodný při hubnutí.

    Jak si ještě zlepšit zrak? To se dozvíte ve videu:

  • Recepty z tuřínu

    Krkonošská dumlíkačka

    Potřebujete:

    - 400 g tuřínu
    - 2 mrkve
    - 3 brambory
    - 1 cibuli
    - hladkou mouku
    - lžičku soli
    - divoké koření

    Postup:

    Nakrájejte cibuli a osmahněte. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájený tuřín, brambory, mrkev a vše zalijte vodou. Osolte, přidejte koření a vařte do změknutí. Zahustěte hladkou moukou, případně dosolte. Polévku ihned rozlévejte.

    Tuřínové hranolky

    Potřebujete:

    - tuřín
    - olej
    - koření
    - bylinky
    - stroužek česneku

    Postup:

    Tuřín nakrájejte na nudličky, potřete směsí oleje, oblíbeného koření s bylinkami a česneku. Pečte v troubě při 220 °C asi 20 minut.

    Věděli jste, že má tuřín i jiné názvy?

    Můžete se setkat i s pojmenováními jako dumlík, kolník, kvak, hlavatice, klaka, košt, kvaček, kvačka, kvaka, řepa, řepa bílá, vodnatka.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  zdraví, zdravé jídlo, zelenina
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...