Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zlobí vás močák? Tohle je 8 osvědčených rad, jak se zbavit zánětu jednou provždy!

  • 8 tipů, když zlobí močák
    24. ledna 2023 | 06:00

    Stačí prochladnout, a je to hned! Pokud se vám ale záněty močového měchýře vracejí, měla byste s tím začít něco dělat.

    Příčinou může být špatná hygiena, oslabená imunita nebo zanedbání pitného režimu. To všechno může spustit řetězec potíží, jako jsou křeče v podbřišku, časté chození na malou, bolest a pálení při močení. Pokud jsou problémy akutní, přidají se krev v moči, teploty, případně i bolesti v bedrech, měla byste ihned běžet k lékaři, který pravděpodobně rovnou předepíše antibiotika. Při mírnější infekci si ale můžete pomoct sama. Aby se zánět nevracel, předcházejte mu pomocí několika zásad.

  • Nezapomeňte pít

    To, že jste málo pila, poznáte podle toho, že je vaše moč tmavá. Zvlášť při potížích byste měla přijímat dostatek tekutin a vyloučit bakterie z těla ven. „Důležitý je pitný režim, respektive pití čisté vody (asi 30–40 ml na jedno kilo tělesné hmotnosti). Naopak je potřeba eliminovat, případně úplně vyloučit alkoholické nápoje. Přínos může přinést i tzv. protizánětlivá strava,“ říká o prevenci nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

    Jak se bude dařit jednotlivým znamením na poli zdraví? To se dozvíte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Doplňte vitaminy

    Vhodné jsou vitaminy a přípravky na podporu imunity, které tělu pomohou bojovat se zánětem. Při prvních projevech infekce určitě ihned navyšte dávky vitaminu C. „Ten pomáhá okyselit moč, a močový měchýř tak potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují,“ vysvětluje MUDr. Monika Purmová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha.

  • Nezadržujte moč

    Znáte to, máte před sebou spoustu důležitých úkolů, které nechcete odkládat, nebo někam spěcháte a říkáte si, že to ještě vydržíte. To je ale špatně! Čím déle choroboplodné zárodky v moči zůstávají, tím mají větší šanci se namnožit. Ideální je chodit na malou nejméně jednou za tři hodiny.

  • Po sexu vyčurat

    Správná hygiena je základ. Proto nás už jako malé holky maminky učily, abychom se po použití toalety utíraly odpředu dozadu a často měnily spodní prádlo. Zůstávat byste ale neměla ani ve vlhkých plavkách a po použití bazénu či vířivky se pokaždé osprchujte. Bakterie se do močové trubice můžou dostat snadno během sexu, proto byste si po akci měla dojít na malou.

  • Vsaďte na bylinky

    Z přírodních přípravků se doporučuje hlavně brusinka. Bylinkářka Jarmila Podhorná radí zaměřit se i na bakterie. „Jedním z nejlepších prostředků je lichořeřišnice, která ničí v organismu streptokoky, stafylokoky, E. coli a další. Dále jsou vhodné protizánětlivé prostředky, které mohou pomoct zánět likvidovat. Zde k nejlepším patří třezalka a výtažky z pupenů olše.“ Pomůžou vám také zlatobýl, šalvěj, vrbovka, propolis či velmi oblíbené šípky.

  • Výběr potravin

    Zdraví močových cest můžete ovlivnit i volbou správných potravin. Mezi ně patří petržel, celer nebo okurka. „Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie,“ objasňuje mechanismus uroložka.

  • Teplo od pasu dolů

    Od nepříjemné bolesti v podbřišku pomohou teplé obklady. Přírodní léčbu lze podpořit sedacími koupelemi v odvaru z řepíku, heřmánku či březového listí. A dopřejte si klid, odpočinek, buďte v teple. Prostydnutí totiž patří mezi největší rizika zánětu močových cest. Dbejte na to, abyste neprochladla od pasu dolů. Nesedejte si na studené povrchy a dobře se oblékejte. „Ve studeném počasí je vhodné nosit dlouhá trička a svetry. Při sezení venku pomůže šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím,“ radí MUDr. Monika Purmová.

  • Pozor na chronický zánět

    Zánět močového měchýře má bohužel tendenci se vracet. Pokud se nemoc nedoléčí, bakterie v měchýři zůstávají a po čase se opět rozmnoží. Přirozenou rovnováhu můžete nastolit opět bylinkami. „Je nutné regenerovat ledviny jako hlavní orgán močového ústrojí. Jedním z nejúčinnějších prostředků je trubkovec, který též pomáhá při otocích ledvinového původu, tvorbě močových kamenů. Funkci a stav ledvin zlepší výtažky z vřesu,“ doporučuje bylinkářka.

  • A jaké jsou nejčastější příznaky?

             Příznaky jsou:

    • bolest v podbřišku
      - pálení a řezání při močení
      - časté nutkání na malou
      - množství vyloučené moči je malé a stále přetrvává pocit potřeby
      - únava, zvýšená teplota
      - krev v moči
      - třes, bolest zad.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...