Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak na konečně dobrý rok? Zeptaly jsme se doktorky Cajthamlové, astrologa i ekonomky

  • Jak na skutečně dobrý rok? Rady doktorky Cajthamlové nebo astrologa Baudyše vás navedou
    11. ledna 2023 | 06:00

    Vykročte pravou do nejbližších dní, týdnů, měsíců. Nenechte se vtáhnout do beznaděje. Pořád platí okřídlené: „Jaké si to uděláte, takové to máte.“

    Někdy stačí drobná změna, překopání naučených stereotypů, a je z vás jiný člověk – šťastnější, sebevědomější, štíhlejší, zdravější… Zkuste do nové etapy vykročit s novými návyky. Oslovily jsme experty z vybraných oblastí a požádaly je o jejich soukromý návod, jak prožít rok 2023 šťastně a spokojeně po všech stránkách.

  • Mgr. Barbora Dvořáková, fyzioterapeutka z kliniky VO2MAX: Dýchejte správně

    Hlava, záda, klouby… Jejich bolest dokáže život zásadně znepříjemnit. Jak si v takových chvílích pomoct? Zařaďte během dne více pohybu – nemusíte přitom do zaplněného fitcentra ani zkoušet běhat v mrazivých ulicích. Zkuste vystoupit o zastávku dříve a zbytek cesty se projděte, místo jízdy výtahem využijte schody, při sedavém zaměstnání vsaďte na balanční míč, víc činností provádějte vestoje.

    Věnujte pozornost svým chodidlům – jejich dlouhodobé přetěžování v nevhodné obuvi může být jednou z příčin, proč vás například pobolívají záda. Volte obuv s ohebnou podrážkou a širokou špičkou, která zabezpečuje dostatek prostoru pro nohu.

    Relaxujte – napětí a stres mají svůj podíl na nárůstu svalového napětí. Takže si pusťte oblíbenou muziku, přečtěte si knížku, zacvičte si jógu, zkuste řízenou meditaci, běžte na procházku do přírody anebo se jen zastavte a odpočívejte. Dýchejte. Kvalitní dechový stereotyp jde ruku v ruce se správným držením těla. Položte se na záda na rovnou podložku, pokrčte nohy, jednu ruku přiložte na břicho, druhou na spodní žebra. Postupně se nadechujte do břicha, přes spodní žebra až nahoru pod klíční kosti. Dýchejte plynule a pozorujte oblasti pod vašima rukama – zkoušejte dech poslat pod vaše ruce, vnímejte, jak dlouho trvá váš nádech a výdech, zda jsou stejně dlouhé.

  • Kateřina Cajthamlová, lékařka a propagátorka zdravého životního stylu: Nevařte do zásoby

    Jak jíst, abychom se cítily ve svém těle konečně fajn? Vězte, že příjem potravy je řízen hlavně naší genetikou, střevní mikroflórou, která zůstává celoživotně víceméně stabilní a od dvou let, kdy se dotvoří, se nám stará o šedesát procent hormonu spokojenosti – serotoninu. Stravování dále ovlivňuje věk a pohlaví – u žen v reprodukčním věku se třeba mění potřeba živin pod vlivem pohlavních hormonů během menstruačního cyklu, u poruch nadledvin nebo štítné žlázy se proměňují chutě i potřeba živin. Neméně důležitý je i náš zdravotní stav, psychická a fyzická zátěž a tělesná stavba – to, kolik máme svalů, určuje, kolik energie, jaký pohyb a živiny potřebujeme na jejich udržení. Trpíme-li cukrovkou druhého typu nebo chronickým stresem, budeme mít větší chutě na sladké, ale náš organismus se bude se sacharidy vyrovnávat hůř, protože tkáně nejsou dost citlivé na inzulin… A to jsem uvedla jen zlomek z toho všeho, co pro nás, jako jednotlivce, znamená „jíst lépe“.

    Jednotný návod neexistuje, ale něco pro sebe přece jen udělat můžeme. Zkusme jíst pravidelně a co nejvíce v klidu a v dobré společnosti, při jídle odložme mobily a nekoukejme na televizi ani PC. Nakupujme kvalitní potraviny co nejblíže surovinám a vyhýbejme se „hotovkám“, fastfoodům a nevařme do zásoby. Dostatečná, ale krátká tepelná úprava kvalitních surovin udělá tělu lépe než ohřívané, zamrazované a rozmrazované jídlo. Nemlsejme místo jídla, nedržme drastické hladovky a dostatečně pijme – ideálně čistou vodu, nejlépe mezi jídly. Dostatek syrové zeleniny, ovoce, luštěnin a rybího masa i vajec. Určitě tohle všechny známe, že?

  • Antonín Baudyš, astrolog: Jdeme vstříc lepší budoucnosti

    Pozice planet na nebi přislibují dobrý rok. Psát o tom, co vás čeká v lásce nebo v kariéře, by bylo pošetilé: modlete se, abyste byla s tím člověkem, se kterým patříte dohromady.

    S prací přejme nám všem, abychom v příštím roce nějakou práci měli a vážili si jí. K dobrým zprávám: velké planetární konflikty se už vybily. Drama už se neděje mezi planetami, ale pouze uvnitř nás samých. Očekávání, nejistota a skepse nejsou dílem vesmíru, ale odrazem myšlení celé společnosti či jejího programování.

    Do 16. dubna zůstává Jupiter v Beranu, ukazuje na chuť pracovat, napnout síly. Je to vynikající zpráva pro muže, neboť procesy proměny se podaří, teprve až do nich budou zapojeni právě oni. Od 16. dubna 2023 prochází znamením Býka, kde nám dovolí začít spravovat naše finanční záležitosti, lze očekávat částečnou korekci (srovnání) cen. Setrvá tam do konce května roku 2024. Sedmého března nastane vstup Saturnu do Ryb a s ním možnost obratu k sobě a vlastnímu nitru. Což je pracnější, protože se z tématu společenského na dva a půl roku stane téma individuální. Neptun se nachází ve třetím dekanu znamení Ryb, je znakem nezměrných nových možností v osobní rovině. Osobně jsem přesvědčen, že jdeme k lepší budoucnosti a že současné procesy jsou nezbytné, aby lidé převzali zodpovědnost sami za sebe. Mezitím si můžeme vzájemně pomáhat, držet při sobě a mít se rádi.

    Co čeká tento rok jednotlivá znamení? Na to se podívejte ve videu:

    Video se připravuje ...

  • prof. Jiří Dvořák, lékař, neurolog a autor knihy Zdraví nad zlato: Jděte na to chytře

    Není tajemstvím, že jednou z největších nákladových položek zdravotních pojišťoven v mnoha zemích světa je léčba obezity. Ale nejen to, zvyšuje se spotřeba antidepresiv, přibývá lidí, kteří neusnou bez prášků, a v neposlední řadě bohužel narůstá i počet sebevražd

    Je načase věnovat pozornost zdravému způsobu života, abychom všichni byli v kondici do vysokého věku. Základem je pravidelný pohyb, dobrý spánek, vyvážená strava a spokojená mysl. Je ale třeba vědět, že ač je obezita, která u nás trápí až pětinu obyvatel, uváděná jako hlavní zdroj všemožných zdravotních neduhů, silný člověk s pravidelným pohybem na tom může být z celkového zdravotního hlediska mnohem lépe než člověk, který se nehýbe vůbec.

    Kombinujte mírné aktivity (např. rychlá chůze, pomalý tanec, golf) s energickými (např. fotbal, skákání přes švihadlo). Hýbejte se alespoň 30 minut každý den. Poznejte své hodnoty! Měřte si krevní tlak a požádejte svého lékaře o sledování hladin lipidů a hladin glukózy. Respektujte své plíce, obklopují vaše srdce a dodávají mu kyslík. Nekuřte, a pokud můžete, vyberte si k bydlení místo s nízkým obsahem škodlivin v ovzduší. Jezte zdravě – potraviny, které pocházejí převážně přímo z přírody a nebyly zpracovány průmyslem. A nakonec – nebuďte negativní! Pesimismus je rizikovým faktorem infarktu.

  • Markéta Šichtařová, ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance: Buďte prozíravé

    Zhruba do roku 2019 jsme se v průměru měli ekonomicky mimořádně dobře. Naše spotřeba byla větší, než na jakou jsme si byli schopni svou prací vydělat. Ale to, že jsme měli pocit, že „vyděláváme“ v průměru jako společnost hodně, bylo dáno jen iluzí. Centrální banky „tiskly peníze“, tlačily je do oběhu a ještě skrze nesmyslně nízké úrokové sazby podporovaly to, aby si je lidé skutečně od bank půjčovali. A vlády „tiskly peníze“ tím, že se zadlužovaly a peníze si půjčovaly v podstatě z budoucnosti.

    Dlouhá léta jsme si půjčovali svou životní úroveň z budoucnosti, žili jsme na dluh. A ona budoucnost, ze které jsme si půjčovali, teď přišla. V podobě vysoké inflace a hospodářského poklesu. V roce 2023 přežije poměrně bez úhony ten, kdo tohle pochopí. Kdo nebude čekat ekonomické zázraky, ale kdo přijme jako fakt, že ekonomika ještě dlouho bude v nedobrém stavu. Pod menším stresem bude ten, kdo bude prozíravý, kdo bude dopředu počítat s tím, že drahé energie jen tak neodezní, inflace se ke dvěma procentům pár let nevrátí. Kdo by totiž naivně čekal, že se vrátíme s ekonomickou kondicí někam do roku 2018 nebo 2019, kdo by v rámci těchto planých nadějí dál držel peníze třeba ve ztrátových fondech a neustále by si říkal „musím ještě pár týdnů vydržet, pak už se situace jistě pootočí k lepšímu a mé investice mi začnou vydělávat“, ten bude sčítat další a další ztráty. Lépe se bude mít ten, kdo si nebude malovat vzdušné zámky a zvolí prozíravost.

  • Mgr. et Bc. Marie Funke, psycholožka a vedoucí terapeutka Adicare: Stop toxickým myšlenkám

    Je namístě, abychom se všichni naučili rozdělovat události na ty osudové, které ovlivnit bohužel nemůžeme, a na ty, které jsme schopni změnit. Důležitý je způsob našeho myšlení, protože myšlenky ovlivňují naše pocity. Negativní scénáře nás totiž pouze stresují a ubírají nám sílu, kterou nyní potřebujeme k tomu, abychom se s nároky současné doby vyrovnali. Pokusme se tedy všímat si řetězců našich myšlenek. Brzy budeme schopni rozeznat, že některé z nich jsou doslova toxické a přinášejí jen nervozitu a úzkost. Tyto myšlenky se často točí hlavně kolem dlouhodobější budoucnosti. Často v nich nacházíme zevšeobecňující tendence typu „už nikdy nebudu šťastný“, „určitě to nezvládneme“, „vždy se všechno pokazí“ a mnoho dalších. Od těchto myšlenek bychom se měli naučit odklánět pozornost a uvědomovat si, jak nám škodí.

    Cest je určitě více, ale v první řadě je dobré se cíleně soustřeďovat na současné okamžiky, učit se plněji prožívat malé radosti a pozitivní prožitky, kterých jsme si dříve ani nebyli schopni všimnout, protože se nám zdály nevýznamné. Pomocí různých meditačních a relaxačních cvičení, kterých je na internetu dostatek, se můžeme postupně naučit svou pozornost velmi dobře ovládat. Pokud to sami nezvládneme, určitě je dobré vyhledat odbornou pomoc.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete ve vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosek ZDE

Autor: Kateřina Pokorná
Klíčová slova:  zdraví, psychika
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...