Potraviny, které způsobují nepříjemný tělesný odér. V jídelníčku je máme téměř všichni!
Měla jste někdy pocit, že se od vás okolí odtahuje? Na vině může být váš nevábný tělesný odér. To ale nemusí hned znamenat, že dostatečně nedbáte na pravidelnou hygienu. Nepříjemný zápach spolu s nadměrným pocením mohou spouštět potraviny, které má většina z nás v jídelníčku.
Pokud máte dojem, že se problém s nepříjemně zapáchajícím potem týká i vás, zamyslete se nejdříve nad tím, co jíte. Některé potraviny totiž zvětšují nebo přímo způsobují tělesný zápach. O jaké pochoutky se jedná?
Cibule, česnek, zelí a další
Některé potraviny mohou způsobit nepříjemný tělesný zápach.Autor: iStockPodle odborníků způsobují tělesný zápach především potraviny obsahující síru, která je cítit jako zkažená vejce. Když se dostane do mazových žláz, odchází z těla potem, jehož odér tomu většinou odpovídá. Asi vás nepotěší, že mezi zmiňované lahůdky patří oblíbená cibulová a košťálová zelenina. Choulostivý problém se týká nepostradatelné cibule a česneku, ale třeba také zelí, brokolice či květáku. Tyto druhy zeleniny způsobují i nadýmání a zapáchající větry. I když jsou nedílnou složkou zdravého stravování, před důležitou schůzkou nebo večírkem si jejich konzumaci raději odpusťte.
Jaké potraviny zlepšují náladu? Podívejte se na video:
Video se připravuje ...Kontroverzní mořské plody
Některé potraviny mohou způsobit nepříjemný tělesný zápach.Autor: iStockŘíká se, že mořské plody budete po ochutnání buď zbožňovat, nebo se jim budete zcela vyhýbat. Možná že se kvůli následujícím informacím přikloníte spíše ke druhé z možností. Ryby a mořští živočichové totiž obsahují látku nazvanou trimethylamin. Ta se vyskytuje ve všech mořských organismech a stojí za společenskými nepříjemnostmi. Občas se stává, že se po pozření mořských plodů dostaví takzvaná trimethylaminurie. Jde o stav způsobený neschopností těla tuto látku rozložit. V důsledku toho je člověk cítit po rybině.
Odér na kari i na kmínu
Některé potraviny mohou způsobit nepříjemný tělesný zápach.Autor: iStockNa síru je bohaté i některé koření se silným aroma jako kari nebo kmín. Když sníte výrazně kořeněné jídlo, dostane se síra z dochucovadel do tělesných pórů, odkud se začne odpařovat v doprovodu zápachu. Kari ani kmínu se ale nevyplatí vzdávat se úplně, protože jde o zdravá koření vhodná do redukčního jídelníčku. Tyto ingredience zrychlují metabolismus a omezují chuť k jídlu, takže jsou ideální při hubnutí. Jestli se obáváte nevábné tělesné vůně, stačí, když při příštím vaření omezíte jejich množství.
Bez kávy ani ránu? Pak ani bez zápachu!
Některé potraviny mohou způsobit nepříjemný tělesný zápach.Autor: iStockJestli se domníváte, že jste z obliga, když si ráno dáte k snídani pouze šálek lahodné silné kávy, pak vás nepotěšíme. Oblíbený ranní rituál se vám může pěkně vymstít. Kofein v kávovém nápoji aktivuje potní žlázy a vyvolává nadměrné pocení. Dál už jste jenom krůček od toho, abyste svým kolegům zrovna nevoněla. Výhled na to, že se tohle stane zrovna vám, se ke všemu úměrně násobí s počtem vypitých hrnků. Jestliže to bez kávy pro vás zkrátka není ono, vyzkoušejte její bezkofeinovou variantu nebo alespoň omezte její množství.
Alkohol metlou lidstva a příjemné vůně
Některé potraviny mohou způsobit nepříjemný tělesný zápach.Autor: iStockO tom, že alkoholové výpary nejsou vůbec příjemné, není žádných pochyb. Ty z těla odchází ústy, ale i prostřednictvím potních žláz. Takže když na večírku přeberete, ústní voda vám na zamaskování celé situace stačit nebude. Alkohol v těle reaguje s dalšími chemickými látkami, a vzniká tak acetaldehyd, který má silné pachové účinky. Jestli si oslavy nedovedete bez alkoholických přípitků představit, zkuste si alespoň hlídat hladinku. Ideálně doplňte každou sklenku alkoholu sklenicí čisté neperlivé vody. Předejdete dehydrataci, která ještě zesiluje nevábný odér.
Voňavější jsou vegetariáni
Některé potraviny mohou způsobit nepříjemný tělesný zápach.Autor: iStockJestliže jste dosud nebyla vegetariánkou, možná nyní budete mít o to větší motivaci s vegetariánstvím začít. Tedy alespoň z hlediska nežádoucích pachů. Nejhůře je na tom červené maso, které podle jedné z vědeckých studií ovlivňuje to, zda ostatním budete vonět, nebo ne. Odborníci potvrzují, že maso obsahuje stejně jako třeba košťálová zelenina hodně síry zapříčiňující nepříjemný odér potu. Oproti tomu bezmasá strava zajistí, že váš tělesný pach bude neutrální.