Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina je strašák, který se dá porazit! Tyto celebrity vědí své

Celebrity, které mají s rakovinou zkušenosti
16. října 2022 | 06:00

Rakovina většinu lidí děsí, ale díky pokrokům medicíny je stále víc těch, kteří ji porazí a uzdraví se. Podařilo se to i řadě slavných. Uzdravených pacientů by přitom bylo ještě víc, kdyby nepodceňovali prevenci!

Ročně zemře na rakovinu asi osm milionů lidí, v Čechách asi 27 tisíc. Česko tak patří do první desítky evropských zemí s nejvyšším počtem nádorů. Jednou ze zásadních příčin je náš přístup k prevenci. Například na skvěle propracovaný preventivní screening rakoviny prsu, který je u nás hrazen pojišťovnami, chodí podle lékařů jen kolem 60 procent žen. Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku využívá jen necelá třetina těch, kteří na něj mají nárok.

Anna Slováčková (27)

O nemoci mluvila

Usměvavá a charismatická mladá zpěvačka a herečka si zažila už v mládí hodně složité okamžiky. Když si v roce 2016 nahmatala bulku v prsu, lékaři jí diagnostikovali nezhoubný nádor. To se ale o tři roky později změnilo. Při kontrolním vyšetření se totiž zjistilo, že tentokrát byl nádor zhoubný. Anička absolvovala operaci, chemoterapie i ozařování. Zároveň o své nemoci mluvila, věnovala se osvětě a zejména zdůrazňovala důležitost prevence už od mládí. Dnes je naprosto zdravá, nemoc je pryč. Hodně sil jí dodával otec, slavný hudebník Felix Slováček, se kterým si je podle svých slov odmalička velmi blízká.

Podívejte se na rozhovor s Radanou Labajovou:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Radana Labajová - Dvakrát jsem na smrt hleděla hodně zblízka • VIDEO: videohub

Povzbudivé vyhlídky

Přes to všechno medicína pokročila natolik, že se daří uzdravovat i lidi, kteří už rakovinu mají. Objevují se nové léky i nové metody operativy. „Důležité je vědět, že u nádorových onemocnění je zásadní včasná diagnóza. Čím dřív se choroba objeví a je zahájena odpovídající léčba, tím větší jsou šance na úplné stoprocentní uzdravení,“ potvrzuje Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti. Více o tom, proč, kdy a na jaké preventivní prohlídky chodit, se dozvíte na stranách 28 až 31. RŮŽOVÁ JE NADĚJE! Nikdy nepodceňujte prevenci.

Lucie Bílá (55)

Přišla na ni včas

Nádorové onemocnění děložního čípku má za sebou naše nejslavnější zpěvačka. V roce 1999 kvůli tomu podstoupila operaci, která trvala asi půl hodiny. Lucie měla velké štěstí, protože její onemocnění bylo podchyceno včas. I proto od té doby apeluje na všechny ženy, aby nezanedbávaly preventivní vyšetření na gynekologii. Dnes je zpěvačka úplně zdravá a o svém setkání s vážnou nemocí nemluví moc ráda.

Pavel Soukup (73)

 

Přišel na nádor náhodou

Dabér s podmanivým hlasem se o rakovině dozvěděl jen náhodou. Bylo to takové štěstí v neštěstí. Před lety mu na chalupě praskl žaludeční vřed a musel na spoustu různých vyšetření. Včetně kolonoskopie, ke které by se jinak neodhodlal. Lékaři mu během ní objevili na střevě polyp, ze kterého by vznikl nádor. Herci tak zachránili zdraví a možná i život.

Láďa Kerndl (77)

Onemocněla i manželka

Sympatický jazzový a swingový zpěvák měl v devadesátých letech rakovinu krku. Nemoc měl v rodině, zemřeli na ni jeho otec i teta. Léčba byla pro něj náročná, nemohl prakticky jíst, zhubnul o třicet kilo. Absolvoval celkem 28 ozáření a 11 měsíců chemoterapií. Z rakoviny se dostal, ale osud ho nešetřil, o několik let později onemocněla i jeho manželka. I ta nakonec rakovinu porazila. Léčbu kvůli těžkému přednádorovému stavu děložního čípku absolvovala i jejich dcera Tereza Kerndlová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...