Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevyřčená síla šalvěje: Možná vás překvapí, co dokáže s vaším tělem!

  • Nevyřčená síla šalvěje. Má protizánětlivé i hojivé účinky
    7. července 2022 | 05:00

    Šalvěj je velmi využívaná bylina, která má historický, duchovní a kulinářský význam. Má podobně jako máta výraznou vůni i chuť. Na rozdíl od máty je ale chuťově blízko citrusům a borovici. Co všechno s vaším tělem šalvěj dokáže? To se dozvíte v našem článku!

    Existuje 900 různých odrůd šalvěje, které se pěstují a sklízejí po celém světě pro různé účely a výhody. Šalvěj se používá v kuchyni i mimo ni. Vedle antioxidantů je šalvěj plná vitaminů a minerálních prvků, jako jsou hořčík, zinek, železo, vitamin K, který přispívá ke zdravějším kostem a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Šalvěj také obsahuje vysokou dávku protizánětlivých látek. Je tak skvělým domácím lékem při ústních infekcích a bolesti v krku. Co dalšího dokáže? 

  • Léčivé účinky

    Už ve středověku se šalvěj používala v kombinaci s medem a octem jako ústní voda, která byla účinná proti zubním infekcím. I dnes se tedy šalvějová kloktadla používají pro zmírnění zánětlivých onemocnění v ústní dutině. Šalvěj lze použít také k přípravě silného čaje, který má řadu léčivých účinků. Popíjí se například ke zmírnění nadměrného pocení nebo nadýmání.

    Dále také dezinfikuje kůži po hmyzím bodnutí, pročišťuje krev a odstraňuje zažívací potíže. Pozor ale na šalvěj během kojení, rychle totiž snižuje laktaci. Pokud ovšem máte v plánu kojení po jisté době ukončit, je tato bylina vhodnou volbou. Některé studie dokonce uvádí, že hluboká a silná vůně šalvějového oleje pomáhá snižovat stres i lehké deprese, také zmírňuje intenzitu menstruačních křečí. Šalvějová aromaterapie může být tedy vhodná pro úlevu od různých psychických a fyzických symptomů.

    Video se připravuje ...
    Úzkosti: Jak si poradit a co dělat? • VIDEO: Videohub

  • Využití v kuchyni

    Šalvěj se hojně využívá při vaření! Běžně se kombinuje s tymiánem, citronem a zázvorem. Funguje skvěle s jablky, masem a těstovinami. I když má šalvěj sama o sobě silnou chuť, dobře si hraje také s jiným kořením. Hodí se k rozmarýnu a oreganu. Mletá čerstvá šalvěj je tedy ideální pro italskou kuchyni a pro přípravu různých omáček a marinád. Sušená šalvěj je pro změnu vhodná na dochucení drůbeže. Skvěle se například vyjímá při oslavách Dne díkůvzdání.

  • Halucinogenní účinky

    Existují stovky odrůd šalvěje, jedna z nich působí jako silný halucinogen. Salvia divinorum neboli šalvěj divotvorná se používá jako přírodní rekreační droga. V supermarketu ji rozhodně neseženete, v České republice je totiž pěstování i držení této byliny zakázáno! Podle některých výzkumů pomáhá sice lidem s depresemi a jinými psychickými problémy, můžete po ní ale pociťovat závratě, mít rozostřené vidění, neklid i halucinace.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  šalvěj, zdraví, síla, chuť, jídlo, halucinace
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...