Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ovlivní očkování proti covidu váš menstruační cyklus?

Menstruace
12. srpna 2021 | 06:00

Covid-19 je nejčastěji spojován s respiračními příznaky, jako jsou kašel a dušnost, ze zpráv od nás i ze světa je už ale dávno jasné, že může ovlivnit i jiné části těla. Velmi diskutovaným tématem je nyní v této souvislosti menstruační cyklus. Můžou ho ovlivnit koronavirus a očkování proti němu? 

Změny cyklu po covid-19

Zatím bylo provedeno příliš málo studií týkajících se účinku koronaviru na menstruační cyklus, přesto ale existují určité důkazy a také neoficiální svědectví, které tuto teorii potvrzují. Některé ze změn hlášených ženami, které prodělaly nákazu, zahrnovaly:

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Studie z roku 2020 zjistila, že výstelka dělohy (endometrium) je pravděpodobně chráněna před přímou infekcí koronavirem. To je dáno tím, že má nižší množství ACE2, tedy receptoru, na který se koronavirus váže, během menstruačního cyklu.

Ukázalo se, že 45 ze 177 testovaných žen zaznamenalo po onemocnění covidem změnu menstruačního cyklu. Ze 45 žen jich mělo 36 slabší menstruaci, a 9 naopak silnější. 

Ženy s vážným průběhem nákazy koronavirem měly vyšší pravděpodobnost, že se jejich menstruační cyklus prodlouží až na 37 dní. Vědci zjistili, že 34 procent osob s těžkým onemocněním mělo dlouhé cykly ve srovnání s 19 procenty osob s lehkým onemocněním.

Vědci ale také odhalili, že většině účastnic průzkumu se perioda vrátila k normálu zhruba po 1 až 2 měsících od prodělání nákazy.

Článek o dopadech očkování proti covidu na menstruační cyklus pokračuje na webu Mojezdraví.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...